Najavljen program proslave sv. Vida – Riječka nadbiskupija
Riječka nadbiskupija

Najavljen program proslave sv. Vida – Riječka nadbiskupija

Na svetkovinu sv. Vida, u subotu, 15. lipnja, središnje euharistijsko slavlje s početkom u 10:00 sati u katedrali sv. Vida, predvodit će zadarski nadbiskup Milan Zgrablić. Nakon misnoga slavlja uslijedit će procesija ulicama Starog grada.

Program obilježavanja Dana sv. Vida, zaštitnika Grada Rijeke i Riječke nadbiskupije, predstavljen je  4. lipnja na konferenciji za medije u Gradskoj vijećnici na riječkom Korzu. O tome su govorili gradonačelnik Grada Rijeke, Marko Filipović, Doris Šajn, pomoćnica pročelnice UO za proslave Gradonačelnika, Gradskog vijeća i mjesnu samoupravu Grada Rijeke te generalni vikar Riječke nadbiskupije i rektor katedrale sv. Vida, Mario Tomljanović.

Dan uoči blagdana, svečanu Večernju molitvu s podjelom medalja sv. Vida zaslužnim vjernicima nadbiskupije, u katedrali će predvoditi riječki nadbiskup Mate Uzinić, a Katolički skauti Riječke nadbiskupije dat će svoja skautska obećanja.

Misna slavlja tijekom trodnevne duhovne priprave za sam blagdan, u katedrali sv. Vida od utorka, 11. lipnja, do četvrtka, 13. lipnja s početkom u 18:00 sati, predvodit će ravnatelj Isusovačke službe za izbjeglice u Jugoistočnoj Europi, Stanko Perica.

Od 12. do 14. lipnja na Korzu će se održati donacijska prodaja u sklopu humanitarnog projekta: “S Vidom se lako posložiti može svatko” s ciljem prikupljanja financijskih sredstava za kupnju rehabilitacijsko-didaktičke opreme za Kliniku za dječju kirurgiju KBC Rijeka. Osim kupnjom artikala koje su izradila djeca, ovu humanitarnu akciju možete podržati i izravnom donacijom na, za ovu akciju otvoreni, žiro račun nadbiskupijskog Caritasa: HR 0223 4000 9151 1278 138

Od aktivnosti koje će se održati na riječkom Korzu 13. i 14. lipnja, gradonačelnik Marko Filipović posebno je izdvojio tradicionalni nastup Gradske glazbe Trsat i Prvih riječkih mažoretkinja, Gastrofeštu s podjelom 2000 porcija rižota od liganja te prijem za djecu koja nose ime zaštitnika Grada, sv. Vida. Također, najavio je i svečanu sjednicu Gradskog vijeća koja će se održati 13. lipnja u HNK Ivana pl. Zajca s početkom u 18:00 sati na kojoj će biti dodijeljene nagrade i priznanja Grada Rijeke.

Bogat kulturni program povodom proslave Dana sv. Vida detaljnije je predstavila voditeljica Kabineta gradonačelnika Rijeke, Doris Šajn, pri čemu je istaknula kako su posebnu pozornost posvetili upoznavanju Grada te je u razdoblju od 11. do 16. lipnja organizirano šest različitih besplatnih vođenih tura za razgledavanje i upoznavanje specifičnosti i znamenitosti Grada Rijeke. Za kraj, na sam blagdan sv. Vida, uz jubilarnu 25. Fiumanku, posebno je najavila prvi nastup hrvatske nogometne reprezentacije na Europskom prvenstvu te će za tu prigodu, na Gatu Karoline Riječke, biti organizirano javno gledanje utakmice nakon čega će uslijediti koncertni nastup grupe Koktelsi.

Objavljeno: 4. lipnja 2024.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Održane prve „Sportske igre mladih Sv. Vida 2024.“ – Riječka nadbiskupija

Katoličke vijesti

Raspjevani Božić u hospiciju – Riječka nadbiskupija

Katoličke vijesti

Nastavak Sinode – kako biti sinodalna Crkva? – Riječka nadbiskupija

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti