Ivanje i Petrovo u Garčinu |
Đakovačko-osječka nadbiskupija

Ivanje i Petrovo u Garčinu |

GARČIN (TU) – Na blagdan Rođenja Ivana Krstitelja, 24. lipnja 2024., u Bickom Selu, filijali Župe sv. Mateja Garčin, vjernici su obilježili zavjetni dan svečanom procesijom od poklonca (kapelice) sv. Ivana Krstitelja do crkvice Presvetog Trojstva gdje je slavljena euharistija. Biđani su se sv. Ivanu zavjetovali još davne 1826. godine kada su poplavne vode rijeka Save i Biđa plavile okolna sela, pa tako i Bicko Selo.

Prema usmenoj i pismenoj predaji vjernici su odlučili podići zavjetni poklonac sv. Ivanu Krstitelju kako bi postao duhovni štit koji bi sprječavao proboj opasnih mutnih voda u domaće oranice. Zapisi navode kako nakon podizanja poklonca sv. Ivanu Krstitelju voda uistinu više nikada nije poplavila to područje. Zato se Biđani i dan danas spremaju u najljepša tradicijska ruha i svečanom procesijom, uz pjesmu i molitvu, pokazuju zahvalnost Bogu i sv. Ivanu Krstitelju.

Misu je predvodio domaći župnik Tomislav Karavidović,  a u svojoj propovijedi je istaknuo značenje svetosti, prema kojemu svetost uključuje prepoznavanje Božje volje i života prema njoj. “Elizabeta i Zaharija bili su pobožni Židovi, štoviše, Zaharija je bio i svećenik u Hramu. Sigurno je, prinoseći žrtve Bogu, molio Gospodina i za dar potomstva. No, Bog ne ispunjava čovjeku želje, nego daruje ono što je čovjeku potrebno. Koliko god teško bilo, prihvatili su Božju volju da nemaju djece, i zbog toga Zaharija nije povjerovao anđelu te je ostao nijem do rođenja sv. Ivana. Od tih pobožnih roditelja, Zaharije i Elizabete, možemo naučiti kako Bog svoje vjernike ne zaboravlja, brižno misli na nas, te nas vodi ‘ravnom stazom’ spasenja”- zaključio je župnik Karavidović.

Petrovo

Blagdan sv. Petra i Pavla 29. lipnja 2024. župljani Garčina proslavili su misom kod kapelice sv. Petra u selu Surevice, a misu je također predvodio župnik Karavidović. Župljani na poseban način štuju sv. Petra jer je sv. Petar nekadašnji zaštitnik župe Garčin. Naime, nekadašnji Gardun se nalazio na sjevernom kraju diljskog podgorja, oko pet kilometara udaljen od današnjeg naselja, gdje se nalazila kamena crkva sv. Petra apostola. Na mjestu gdje se nalazila crkva danas se nalazi drveno raspelo bez lika Raspetoga, no nalazi se na malom uzvišenju u šumi te nije baš pristupačno, zbog toga je sagrađen poklonac sv. Petra i Pavla oko 1842. koji podsjeća na staru župnu crkvu.

Župnik je u homiliji naglasio kako je riječ o svetkovini dva velikana, prvaka apostolskog zbora, te da se moramo čudom čuditi Božjoj veličini i ljubavi koju Bog izriče prema svima nama. “Sveti Petar, neuki ribar, čovjek je već u zreloj dobi, izgrađenog života, a daje se voditi od Učitelja. Nadalje, iako Njegov učenik, bježi u Getsemanskom vrtu, izdaje ga, ne shvaća Gospodina, a On, ipak na njega računa, šalje i na njega Duha Svetoga, njemu daje prvenstvo. S druge strane, Sveti Pavao je obrazovani Židov, Gamalijelov učenik, a opet tako nagle naravi, žustar, progonitelj kršćana, na što je bio i ponosan. No, Učitelj ga ‘ruši s konja’ njegove uznositosti, i od njega čini apostola pogana, kako bi se Radosna Vijest proširila po tada poznatom svijetu. Prihvatiti Boga, računati na Njega u svom životu znači dati se oblikovati Kristom, postati Kristolik kao što su to sveti Petar i Pavao bili. Uz svu našu slabost, grešnost, On računa na nas, kao što je računao i na ova dva sveca. Zato neka mu hvala i slava bude i kroz naše živote i djelovanje”, rekao je župnik Karavidović.

Nakon mise župnik je čestitao pojedinim župljanima imendan te su se svi kratko družili na obroncima Dilja u sjeni starih lipa.  Suzana Matošević

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Obiteljske večeri – webinar |

Katoličke vijesti

Na Strossmayerovom trgu održan križni put |

Katoličke vijesti

Prvi korizmeni četvrtak sa župnikom u Bogoslovnom sjemeništu |

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti