Dan mučenika u Ugandi: Tisuće okupljene u svetištu Namugongo – Vatican News
Svijet

Dan mučenika u Ugandi: Tisuće okupljene u svetištu Namugongo – Vatican News

Dana 3. lipnja 2024. tisuće hodočasnika iz cijeloga svijeta okupilo se u svetištu katoličkih mučenika Namugongo u Kampali, u Ugandi, kako bi prisustvovali proslavi Dana ugandskih mučenika u čast svetih mučenika ubijenih između 1885. i 1887. zbog svoje vjere.

O. Isaac Ojok- Grad Kampala.

Ovogodišnji hodočasnici za Dan mučenika bili su iz svih 19 katoličkih biskupija Ugande, raspoređenih u četiri crkvene provincije Gulu, Tororo, Mbarara i Kampala nadbiskupije, redom. Neki su hodočasnici pješačili na velike udaljenosti i tjednima stigli do svetišta.

S afričkog kontinenta hodočasnici su došli iz zemalja poput Kenije, Tanzanije, Zambije, Ruande, Burundija, Nigerije, Južnog Sudana i Južne Afrike. Osim toga, drugi hodočasnici stigli su u Ugandu iz zemalja Europe i Amerike.

Svake godine, 3. lipnja u Ugandi se obilježava kao državni praznik i dan se liturgijski slavi kao svečanost u čast 22 katolička mučenika. Ovogodišnjem slavlju pogodovalo je relativno hladno vrijeme. Sigurnost je bila vrlo stroga, a provodili su je policija i ugandska vojska.

Novi način biti kršćanin

Katolička biskupija Nebbi u sjeverozapadnoj Ugandi animirala je nacionalnu liturgiju za 2024. pod temom “Ali što se tiče mene i mojeg doma, služit ćemo Gospodinu”, kao što je preuzeto iz Jošue 24:15.

Nadbiskup Raphael p’Mony Wokorach MCCJ, nadbiskup nadbiskupije Gulu, predvodio je euharistijsko slavlje u kojem su koncelebrirali brojni biskupi i svećenici.

Na početku svoje propovijedi nadbiskup Wokorach je zahvalio Biskupskoj konferenciji Ugande što je Katoličkoj biskupiji Nebbi dala priliku voditi ovogodišnji Dan mučenika.

Rekao je da je slavlje Dana mučenika vrlo značajno za kršćane u Ugandi i crkvu općenito. Slavljenje tog dana je priznanje i izraz Božje dobrote prema Crkvi i Ugandi. To je čin koji osvježava naš način kršćanstva u Ugandi i drugdje.

Na svetoj misi koncelebriralo je nekoliko biskupa

Na svetoj misi koncelebriralo je nekoliko biskupa

Doživljavanje nove Pedesetnice

Prelat je aludirao na slavlje Dana ugandskih mučenika svake godine, kao iskustvo novog Pedesetnice, točke gdje se ljudi sa svih strana svijeta okupljaju u molitvama kao jedna Božja obitelj – ujedinjena u vjeri.

Zatim je pozvao hodočasnike da oponašaju nasljeđe ugandskih mučenika koji su živjeli i pokazali snažnu vjeru bez obzira na opasnost po vlastite živote. Mučenici su ozbiljno shvatili Božju riječ, a ona je oblikovala i obilježila njihove živote.

Pošast korupcije

Slijedeći primjer ugandskih mučenika, koji su čvrsto stajali na čvrstim načelima svoje vjere, biskup Wokorach također je odvojio vrijeme da potakne vođe zemlje, kreatore politike i sve one na vlasti da uče od hrabrosti mučenika i bore se s pošašću korupcije u Ugandi. Korupcija je, rekao je biskup, sada prodrla u većinu sektora ugandskog društva.

Na vrhuncu svoje propovijedi nadbiskup Wokorach je potaknuo kršćane da prihvate sakrament svete ženidbe kao jedan od načina za jačanje obitelji i naroda. Obitelji za uzor imaju Svetu obitelj iz Nazareta, kao primjer vrijedan nasljedovanja, istaknuo je prelat nadbiskupije Gulu.

Na kraju je zazvao Božju milost na sve hodočasnike i molio da Gospodin dobro pogleda na sve njihove zagovore.

60. obljetnica kanonizacije

Katolička biskupija Nebbi posljednji je put animirala Dan mučenika, u Namugongu, 2007.

Ove godine Katolička crkva u Ugandi obilježava 60. obljetnicu kanonizacije ugandskih mučenika od strane pape Pavla VI. Također obilježava 145 godina katoličke vjere u Ugandi koju su donijeli afrički misionari, poznatiji kao bijeli oci.

Predsjednik Ugande Yoweri Kaguta Museveni bio je počasni gost na ovogodišnjoj proslavi Dana mučenika. Drugi uglednici koji su uveličali prigodu bili su ugandski zakonodavci, kulturni čelnici i čelnici različitih političkih stranaka.

Hvala vam što ste pročitali naš članak. Možete biti u toku pretplatom na naš dnevni bilten. Samo kliknite ovdje

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Bocvana: Vjernici Francistowna žale zbog iznenadne smrti biskupa Rebella SVD – Vatican News

Katoličke vijesti

Žrtve progona svjedoče na Međunarodnom samitu o vjerskim slobodama

Katoličke vijesti

Španjolska vlada želi da crkva plati odštetu za slučajeve zlostavljanja

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti