Kolumna iz Bugarske: Kršćani mole za mir u Izraelu
Kršćanski život

Kolumna iz Bugarske: Kršćani mole za mir u Izraelu

Bugarska i Izrael dijele snažnu vezu. Nije samo politički, već i duhovni, piše kolumnist Vlady Raichinov.

Bila je subota, izraelski dan svetog odmora. Grupa od 150 Bugara upravo je provela tjedan dana u Svetoj zemlji i spremala se letjeti kući. Nakon malo razgledavanja i molitve, pridružili su se listopadskoj povorci Sukota: marširali jeruzalemskim ulicama “Hillel”, “Ben Sira” i “Kralj David”, mašući bugarskim zastavama (između 90 drugih nacija) i zalažući se za Božje blagoslove diljem svijeta.

Nitko nije očekivao eksplozije na nebu. Zvučali su poput daleke grmljavine, previše redovite da bi bile prirodna oluja. Iako je festival sada završio i Šabat je počeo, neki su ljudi pretpostavili da je pucketanje neka vrsta vatrometa. Kad su podigli pogled, vidjeli su desetke bijelih linija na nebu. Iznad njihovih glava letjele su smrtonosne rakete, koje je otkrio i uništio izraelski obrambeni sustav Iron Dome.

Glasine o ratu brzo su preplavile društvene mreže. Neki su govorili o noćnom kopnenom napadu militanata Hamasa. Drugi su opisivali napade s obale Sredozemnog mora. Bio je 7. listopada 2023. – pedeset godina od dana kada su Izrael napali Egipat i Sirija tijekom njihovog praznika Yom Kippur 1973. Ovaj put agresori su došli iz Gaze.

Hodočasnici

Dva od tri bugarska turistička autobusa poletjela su u subotu u 5 ujutro i dovezla stotinjak Bugara u zračnu luku. Ostalih pedesetak hodočasnika je, međutim, ostalo u svom hotelu. Osim obilaska Svete zemlje, planirali su sudjelovati na mesijanskoj konferenciji. Pastor Ivan i nekolicina drugih odlučili su ostati još tjedan dana, pridružujući se naporima međunarodnog kršćanskog veleposlanstva u Jeruzalemu. Njihova konferencija je naravno otkazana, ali mnogi su odlučili ostati u gradu moliti i pomagati.

Mir

Bugarska je povijest tradicionalno obilježena toplinom i brigom prema Židovima. U proljeće 2023. balkanska nacija obilježila je 80 godina od kada je zauzela stav da zaštiti 48.000 Židova u zemlji unatoč savezništvu vlade s Trećim Reichom. Za razliku od većine tadašnjih europskih zemalja, bugarski Židovi bili su potpuno integrirani u lokalno društvo. U ožujku 1943. bugarski su kršćani održali ulične demonstracije u gotovo svakom gradu. Nisu bili spremni dopustiti da nacisti odvedu bugarske Židove u logore smrti. U parlamentu su se 43 zastupnika predvođena potpredsjednikom Dimitrom Peshevim sukobila s vladom i spriječila deportaciju.

Otada su nacionalistički osjećaji stalno bujali. Međutim, nacija kao cjelina ima dugo uspostavljen stav tolerancije i prihvaćanja židovske zajednice. Kao CNE.vijesti kako smo ranije izvijestili, Sofija je svake godine domaćin godišnjeg Festivala religija. “Mir, zajedništvo, tolerancija, različitost – te su riječi ponavljali vjerski poglavari u središtu grada. U svijetu u kojemu uskovitlaju ratoborne strasti i bezobzirni govor mržnje, ovakvi mostovi su više nego potrebni”, objavilo je Nacionalno vijeće vjerskih zajednica u Bugarska, vladino savjetodavno tijelo koje poziva predstavnike glavnih vjerskih skupina na redovite razgovore, prošle godine.

Politika

Ovu pozitivnu podršku ponovno su potvrdili bugarski dužnosnici nakon terorističkog napada na Izrael u listopadu. Manje od tjedan dana nakon što su Hamasovi militanti upali u desetke kibuca, napad je osuđen u službenoj deklaraciji izglasanoj u bugarskom parlamentu 13. listopada.

U međuvremenu je izaslanstvo nekoliko bugarskih zastupnika posjetilo Izrael na inicijativu European Leadership Network. Georg Georgiev, Ekaterina Zaharieva, Yavor Bozhankov i Valentin Tonchev, predstavnici različitih političkih skupina, iz prve su ruke svjedočili nekim lokacijama terorističkog napada.

Točno tjedan dana nakon brutalnog napada, u sinagogi u Sofiji održana je posvećena molitva za mir. Nazočili su mu brojni vladini dužnosnici, uključujući bugarskog predsjednika Rumena Radeva, koji je u svom obraćanju rekao: “Naša puna solidarnost i suosjećanje s Izraelom uklapa se u kontekst snažnih povijesnih veza između bugarskog i židovskog naroda… Vjerujemo da ljudski život je najveća vrijednost. I zato sam uvjeren da će naša molitva, molitva svih koji vjeruju u tu vrijednost, biti uslišana.

Molitva

Na stranu političke izjave, na dubljoj i duhovnoj razini, Bugari dijele zabrinutost zbog rata između Izraela i Hamasa. Mnoge kršćanske skupine izdvajaju određeno vrijeme za molitvu i post, šalju pisma moralne podrške i govore u ime napaćenih obitelji koje su izgubile blisku osobu ili im se gubi zarobljenik. Bugarski evanđeoski savez proširio je zajedničku izjavu Svjetskog evanđeoskog saveza i Europske evangeličke alijanse pozivajući na mir u Svetoj zemlji. Osim toga, također je prihvatio “Poziv na akciju protiv antisemitizma i antimuslimanske mržnje” Europskog evangeličkog saveza – kombinaciju dokumenata koji su namjerno zajedno objavljeni.

Blagoslov

„Pomagati Izraelcima ne znači mrziti Arape“, kaže Ivan Hazarbasanov. Posljednjih dvanaest godina vodio je hodočasnički program, vodeći bugarske skupine u Izrael dva puta godišnje. Njegovo je ministarstvo u prošlosti brinulo o starijim Židovima u Sofiji. U zadnje vrijeme, osim tih hodočasničkih putovanja, podigli su potporu i obnovi židovskih kibuca i Arapima koji žive na Zapadnoj obali. “Naša je strast ubrzati biblijska proročanstva moleći se za Izrael da prepozna Mesiju i da ispuni svoj prastari zadatak da služi kao Božji kanal blagoslova za svijet.”

Oni također dovode vjernike svakog listopada da sudjeluju u Sukotu, tjednoj proslavi koja obilježava sezonu žetve i vrijeme koje su Izraelci živjeli u pustinji nakon ropstva u Egiptu. “Sukkot je jedini festival na kojem uz Židove feštu dijele i internacionalci”, opisuje pastor Ivan. “Ove godine, oko 700 kršćana iz cijelog svijeta pridružilo se maršu. I mi uvijek dovedemo skupinu Bugara i molimo se za mir grada i obnovu Božjeg naroda, dok očekujemo Kristovo slavno Kraljevstvo na zemlji sa središtem oko Jeruzalem.”

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Sprječavanje kardiovaskularnih bolesti » Tekstovi

Katoličke vijesti

Postavljanje granica

Katoličke vijesti

Načini da slavimo ono što je dobro u ljudima oko nas

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti