O djeci – Učenje ponekad zahtijeva “okrutnog” učitelja
Kršćanski život

O djeci – Učenje ponekad zahtijeva “okrutnog” učitelja

Djeca ne vole učiti. Ne vole da im se drže predavanja, podučavaju, upućuju ili ispravljaju. Kad bi mogli imati dan iz snova, to bi bilo igranje cijeli dan i jedenje slatkiša i brze hrane. Nitko ne bi sanjao da provede dan u školi.

Odrasli nisu drugačiji. Kada razmišljamo o slobodnom danu, ne razmišljamo o poslu koji treba obaviti. Učenje je posao. Nekolicina bi učenje smatrala užitkom.

Djeca mogu odugovlačiti kao olimpijski prvaci nakon što ih zamolite da pospreme svoju sobu ili napišu zadaću. A onda sljedeći dan čujemo klasiku “Pas mi je pojeo zadaću” ili “Računalo mi se spontano zapalilo”.

Sretan

Kad sam radila kao profesorica engleskog jezika, vidjela sam to toliko puta. Djeca obično nisu napravila zadaću, a roditelji su se opravdavali poput: “Bili smo vani cijeli dan, a dječak je bio tako sretan, pa sam mu dopustio da preskoči zadaću”.

Kad bih bio sam s djecom, odjednom bi se zainteresirali za najopskurnije radnje u trenutku kada bi ih zamolili da otvore knjige. Pokušavali bi mi pokazati sve svoje igračke, tražili bi mi čaj s kolačićima i odjednom shvatili da je zamorac gladan.

Vještine

Kao učiteljica morala sam stvoriti okvir pritiska koji bi ih tjerao da uče. Inače se to možda nikada neće dogoditi. Moja majka se godinama osjećala loše jer me tjerala da učim jezike, sviram instrumente i suočavam se sa svojim problemima umjesto da se skrivam. Međutim, danas sam zahvalan na vještinama koje posjedujem. Pokušavam to imati na umu kada podučavam djecu.

Emilia (kći moje prijateljice) je naporno radila na izradi rođendanske razglednice za svoju mamu. Nacrtala je cvijeće, napisala “Volim te” na svom materinjem ukrajinskom jeziku, a onda se sjetila pjesme “Sretan ti rođendan” koju su učili u školi. I imala je sjajnu ideju da zapiše tu pjesmu na engleskom (njezinom drugom jeziku) kako bi mama mogla biti ponosna na nju.

Izrazi

Jedini je problem bio taj što nije znala pisati na engleskom; tek ga je nedavno počela proučavati. Došla je do mene i rekla mi (imperativno) da to zapišem na razglednicu, oponašajući njezin dječji rukopis. Odbio sam i dobio njenu punu dramsku glumačku postavu s uzdasima i sažaljivim izrazima koji su me natjerali da preispitam svoju ‘okrutnost’.

Trebala bi mi minuta da to sama učinim. Umjesto toga, proveo sam 10 minuta učeći je kako napisati tih nekoliko engleskih riječi. Da, osjećao sam se kao okrutni učitelj jer sam je prisilio da nauči kako se to radi. Ali znam da je to bila prava stvar. Takvi trenuci podučavanja gomilali bi se poput cigli sve dok, na kraju, ona to ne bude mogla učiniti sama. I tog ću dana slaviti njezinu vještinu kao vlastitu pobjedu.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Završni susret ciklusa projekta „Mladi i demokracija“

Katoličke vijesti

Promjena riječi u sakramentima može ih učiniti nevažećima, upozorava Vatikanski doktrinarni ured

Katoličke vijesti

Otvoren poziv za srednjoškolce – Vikend susret „Ambasadori mira“

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti