Ako je znanost istinita, Ayaan Hirsi Ali postaje sretnija nakon što postane kršćanka
Kršćanski život

Ako je znanost istinita, Ayaan Hirsi Ali postaje sretnija nakon što postane kršćanka

Kada je Institut za utjecaj vjere na život (IIFL) objavio rezultate svoje studije o vjeri i mentalnom zdravlju u studenom, otkrio je obećavajući rezultat. Religiozni ljudi su 20 posto sretniji od onih koji se identificiraju kao ateisti ili manje uključeni.

Osim viših rezultata sreće, religiozniji su također iskusili višu razinu zadovoljstva životom, prema rezultatima britanskog Instituta za utjecaj vjere i životahttps://cne.news/article/%20%3Ca%20href =”https://iifl.org.uk/” target=”_blank”>(IIFL).

Dr. Jake Scott iz IIFL-a rekao je da su rezultati optimistični usred brojnih vjerskih sukoba koji se događaju diljem svijeta.

„Grupe kao što je Alpha i naravno nadbiskupi obavljaju puno fantastičnog posla [of Canterbury and York]. Ovo bi otkriće doista trebalo biti signal da među vjerama postoji više zajedničkog nego što mi to shvaćamo,” rekao je zahttps://cne.news/article/%20%3Ca%20href=”https://premierchristian.news/en/news/ article/god-is-good-news-official-survey-says-faith-makes-people-happier” target=”_blank”>Premier Christian News u Ujedinjenom Kraljevstvu.

blagostanje

Studija je analizirala 2000 odraslih osoba tijekom razdoblja od deset dana. Nakon ispitivanja uloge njihovih religioznih uvjerenja u njihovim poslovima, domovima i zajednicama, istraživači su otkrili da oni “religiozniji” pokazuju povišen osjećaj mentalnog blagostanja. Približno 76 posto sebe označava kao “sretne” za razliku od 52 posto koji se smatraju ateistima. Najmanje 76 posto pokazuje sveukupno zadovoljstvo životom, dok nešto više od polovice (53 posto) ateista osjeća isto. Kad je riječ o “dobrom psihičkom blagostanju”, najmanje 73 posto tvrdi to u religijskoj kategoriji, dok samo 49 posto ateista kaže da se osjeća isto.

Nedavna studija dokazuje ono što je pokazano jučer i danas. Svijet ateizma ima svoje granice.

Relevantno

Godine 2023. obilježava se šezdeset godina od smrti pisca i teologa CS Lewisa. Bilo je to do njegove 31. godine kada se okrenuo od ateizma i predao svoj život Bogu kršćanstva. Ono što Lewisovo pisanje čini relevantnim i danas, prema Victoriji Bø iz Norveške, https://cne.news/article/%20%3Ca%20href=”https://cne.news/article/%20%3Ca%20href =”https://www.dagen.no/meninger/hvorfor-lese-lewis/?” target=”_blank”>Dagen” target=”_blank”>https://www.dagen.no/meninger/hvorfor-lese-lewis/?) je da je Lewis prenio alate koji premošćuju naše razumijevanje kršćanstva. Njegova djela omogućuju nam da vidimo “uzorke” i nas “verbalno oružje” u davanju obrane, napisao je Bø.

„Svojim elegantnim razmišljanjem i logičnim tumačenjem kršćanske misli, on iskušava vjeru i pokazuje nam da se ona intelektualno drži. Ima smisla vjerovati i iz filozofske perspektive,” rekao je Bø.

Desetljećima nakon smrti CS Lewisa od zatajenja bubrega, profesor emeritus Alister McGrath pojavio se kao još jedna akademska osoba koja je maksimalno iskoristila ono što ateizam može ponuditi.

“Na moje veliko iznenađenje, počeo sam shvaćati da je ateizam mnogo više sustav vjerovanja nego što sam shvaćao”, rekao je na ovogodišnjoj konferenciji Veritas koja je objavljena na https://cne.news/article/%20%3Ca% 20href=”https://www.dagen.no/tro/fra-ateist-til-verdenskjent-teolog-ateisme-er-ogsa-en-tro/” target=”_blank”>Dagen.

Zemlja

Dok je bio na Oxfordu, našao se okružen studentima i profesorima koji su mogli artikulirati svoja uvjerenja dok su pokazivali koliko njihova vjera čini razliku. Ta su iskustva razotkrila sve što je mislio o Bogu.

“Kada sam bio mlad, mislio sam da ako je Bog na nebu, a ja sam ovdje dolje, kako mi, zaboga, Bog može biti relevantan ovdje”, rekao je.

McGrathov trenutak važnosti došao je nakon zapanjujuće epifanije Kristova utjelovljenja. U tom je trenutku postao potpuno svjestan da je Bog prešao vrijeme i prostor postajući potpuno čovjekom. Kako je postao “jedan od nas”, spasio nas je od smrti u našim grijesima, objasnio je McGrath.

Ateist

Od svog obraćenja na kršćanstvo prije više od pedeset godina, McGrath je napisao više od pedeset knjiga, a jedna od njih je “The Dawkins Delusion” koja dovodi u pitanje tvrdnje svjetski poznatog ateista, Richarda Dawkinsa. I dalje se nadahnjuje znanstvenom metodom u dokazivanju svoje vjere.

“Kad nešto tumačite, postoji mnogo mogućih tumačenja. Vaš zadatak je pokazati zašto je jedan od njih bolji od ostalih. To znači da ne morate dokazivati ​​da je to ispravno”, rekao je u izvješću Dagen.

McGrath je također rekao da sekularizam isključuje “ono što je stvarno važno”. Ako nema Boga ili trenutka transcendencije, to također ne uspijeva objasniti čovjekovu svrhu u svemiru.

Taktika

Nedavno je istraživač i aktivist, Ayaan Hirsi Ali, izašao u medije opisujući ateizam i njegov nusprodukt sekularnog humanizma na sličan način. Bivša sljedbenica Muslimanskog bratstva, a sada bivša ateistica, objasnila je u nedavnom https://cne.news/article/%20%3Ca%20href=”https://cne.news/article/%20%3Ca %20href=”https://unherd.com/2023/11/why-i-am-now-a-christian/” target=”_blank”>Unherd” target=”_blank”>https://unherd.com/2023/11/why-i-am-now-a-christian/) da naša sekularistička taktika počinje “gubiti tlo pod nogama” u ratu protiv Zapada Dok se zapadni svijet bori s nadolazećom dužničkom krizom, tehnološkom bitkom s Kinom i ratom protiv budizma, Hirsi Ali dodaje da prvo moramo odgovoriti na pitanje: “Što nas ujedinjuje?”

“Ne možemo se oduprijeti Kini, Rusiji i Iranu ako ne možemo objasniti svom stanovništvu zašto je to važno. Ne možemo se boriti protiv probuđene ideologije ako ne možemo obraniti civilizaciju koju je ona odlučila uništiti. I ne možemo se suprotstaviti islamizmu čisto sekularnim alatima. Kako bismo osvojili srca i umove muslimana ovdje na Zapadu, moramo im ponuditi nešto više od videa na TikToku,” rekla je.

Divljina

I za akademike i za sudionike studije na Institutu za utjecaj vjere u životu, jedna stvar zvuči istinito. Svrha dolazi od Boga, a ipak ima još mnogo toga za naučiti, prema Hirsi Ali.

“Ali prepoznala sam, na svom dugom putovanju kroz divljinu straha i sumnje u sebe, da postoji bolji način da se nosim s izazovima postojanja nego što su islam ili nevjera mogli ponuditi”, rekla je.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Kako održavate plamen ljubavi u vašem braku?

Katoličke vijesti

Papa Franjo ne unosi novine u nauk Crkve nego mijenja dinamiku » Tekstovi

Katoličke vijesti

Glumac Gary Sinise odaje počast sinu koji je preminuo: ‘Čovjek koji je volio svoju katoličku vjeru’

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti