Molitva uz Knjigu psalama donijet će utjehu i sreću, kaže papa
Kršćanski život

Molitva uz Knjigu psalama donijet će utjehu i sreću, kaže papa

U Knjizi psalama postoji molitva za svako stanje uma i duhovne potrebe, rekao je papa Franjo.

“Mnogo je psalama koji nam pomažu napredovati. Steknite naviku moliti psalme. Uvjeravam vas da ćete na kraju biti sretni”, rekao je papa tijekom opće audijencije 19. lipnja.

Papa je također podsjetio da se 20. lipnja obilježava Svjetski dan izbjeglica, koji su ustanovili Ujedinjeni narodi kako bi se usredotočili na solidarnost s izbjeglicama. Svi smo pozvani prihvatiti, promicati, pratiti i integrirati one koji nam kucaju na vrata, rekao je.

“Molim se da će nacije raditi na osiguravanju humanih uvjeta za izbjeglice i olakšati procese integracije”, rekao je.

Tijekom svoje glavne kateheze Papa je nastavio niz o Duhu Svetome i istaknuo važnost molitve, posebno u pripremi za Svetu godinu 2025.

Sve su biblijske knjige nadahnute Duhom Svetim, rekao je, “ali je i Knjiga psalama takva u smislu da je puna pjesničkog nadahnuća.”

Psalmi su bili molitva Isusa, Marije, apostola i svih dosadašnjih kršćanskih naraštaja, rekao je. Isus ulazi u svijet sa stihom iz psalma u svom srcu, “Rado mi je vršiti volju tvoju, Bože moj (Ps 40,9), a napušta svijet sa drugim stihom, “U ruke tvoje predajem duh svoj” (Ps 31,6).

“Moliš li ponekad uz psalme?” upitao je papa, podsjetivši ljude da postoje posebna izdanja koja sadrže Novi zavjet i psalme zajedno.

“Na svom stolu imam ukrajinsko izdanje” Novog zavjeta i psalme koji su pripadali vojniku koji je poginuo u ratu, rekao je. “Molio se na fronti s ovom knjigom”, misleći na 23-godišnjeg vojnika po imenu Oleksandr.

“Ako postoje psalmi, ili samo stihovi, koji govore našem srcu, dobro ih je ponavljati i moliti tijekom dana. Psalmi su molitve ‘za sva vremena’: Nema stanja duha ili potrebe koja ne pronađite u njima najbolje riječi koje ćete pretočiti u molitvu“, rekao je Papa.

Psalmi također dopuštaju vjernicima da prošire narav svojih molitava, rekao je, tako da molitve nisu samo niz molbi i neprekidno “daj mi, daj nam”.

„Psalmi nam pomažu da se otvorimo molitvi koja je manje usmjerena na nas same: molitvi hvale, blagoslova, zahvale; a također nam pomažu dati glas cijelom stvorenju, uključujući ga u našu slavu“, rekao je.

Na kraju svog glavnog govora, papa je pozdravio talijansku udrugu koja podržava pokojnog kardinala Celsa Costantinija, bivšeg apostolskog delegata u Kini koji je vodio Vijeće Kineske katoličke crkve prije 100 godina s ciljem revitalizacije misije crkve u Kina.

Papa je pozdravio “dragi kineski narod” i zamolio katolike da uvijek mole “za ovaj plemeniti narod, tako hrabar, koji ima tako lijepu kulturu”.

Pozdravljajući posjetitelje koji govore poljski, papa je zahvalio Bogu za novog blaženika: oca Michala Rapacza, mučenika komunizma, koji je 15. lipnja proglašen blaženim u Krakovu.

Blaženi Rapacz bio je rana žrtva poljskog komunističkog režima jer je odbio napustiti svoje župljane i svoj pastoralni rad. Papa je molio “da nas njegov primjer (može) pouči da budemo vjerni Bogu, da na zlo odgovorimo dobrim, da pridonesemo izgradnji bratskog i miroljubivog svijeta”.

“Molimo da njegovo svjedočanstvo postane znak Božje utjehe u ovim vremenima obilježenim ratovima”, rekao je, moleći da se novi blaženik “zauzme za Poljsku i zadobije mir u svijetu!”

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

8 stvari koje treba znati i podijeliti s drugima o svetoj Katarini Sijenskoj

Katoličke vijesti

3 izazova koja morate znati prije nego što odlučite svoju djecu školovati kod kuće

Katoličke vijesti

Dobra, skrivena djela služba su crkvi, poručuje papa zaposlenicima

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti