Knjiga mjeseca u Kršćanskoj sadašnjosti: ‘GPS nejednakosti. Svijet očima pape Franje’
Biskupska konferencija BiH

Knjiga mjeseca u Kršćanskoj sadašnjosti: ‘GPS nejednakosti. Svijet očima pape Franje’

U lipnju se obilježava Svjetski dan zaštite okoliša (5. lipnja), Svjetski dan izbjeglica (20. lipnja), kao i Međunarodni dan borbe protiv zlouporabe droge i trgovine ljudima (26. lipnja), a upravo su to neke od tema kojima se u svojem pontifikatu bavi papa Franjo. Siromaštvo, pitanje migracija, ekologije, globalne neravnopravnosti pojmovi su na kojima se dalje razvijaju teme i naglasci svojstveni Papi, a posebno su obrađeni sabrani u knjizi GPS nejednakosti. Svijet očima pape Franje koja je ovoga lipnja izdvojena kao Knjiga mjeseca u Kršćanskoj sadašnjosti. Knjigu potpisuje geograf i sveučilišni profesor Gino De Vecchis, koji svjedoči o Papinoj pastoralnoj zauzetosti i širini njegovoga lika.

Knjiga GPS nejednakosti svojevrstan je portret pape Franje i omiljenih tema njegovoga pontifikata koje, dakako, ne ostaju samo teme o kojima on ima što reći, nego su sredstva kojima on budi nadu, poziva na oprez i buđenje, opominje, tješi. Odrednica „GPS“ iz naslova knjige odaje jednu „geografsku“ crtu ovih prikaza i simbolizira sveobuhvatnost Papine djelatnosti koja se tijekom godina njegovoga pontifikata usmjerila na periferije, kako u vidu njegovih putovanja na mjesta koja su daleko od Rima, središta katoličanstva, tako i u vidu njegovoga prilaženja rubovima društva (uključujući pohode zatvorima, bolnicama, susrete sa siromašnima…).

Mnoge su teme kojih se ova knjiga dotiče, od neravnopravnosti, nejednakosti, ekonomije, brige za stvoreni svijet, do brige za brata čovjeka, migrante, izbjeglice. Autor svraća pozornost na Papinu borbu protiv globalne neravnopravnosti i podsjeća na, citirajući Papine riječi, to da se „stvarnost bolje uočava s ruba nego iz središta“.

„Društvu je potrebno izlječenje od korupcije, podmićivanja, ilegalnog trgovanja drogom i oružjem, otmice ljudi, među kojima su tolika porobljena djeca. Riječ je o istinskim društvenim ranama i istodobno globalnim izazovima, s kojima se međunarodna zajednica mora odvažno i odlučno suočiti“, piše i upozorava među ostalim papa Franjo.

Knjiga GPS nejednakosti: Svijet očima pape Franje sastoji se od uvoda i 27 poglavlja koja uz ostalo govore o nejednakosti kao ″korijenu društvenih zala″, o Papi s drugoga kraja svijeta, o krajnjem siromaštvu i neograničenom bogatstvu, o globalnoj opačini i ekonomiji koja ubija, o ravnodušnosti i otpadu kao posljedicama globalizacije, o poricanju i odbacivanju različitosti, o prisilnim migracijama kao starim i novim ropstvima, o boljem svijetu za migrante i izbjeglice, o brizi za zajednički dom…

Kardinal Óskar Andrés Rodríguez Maradiaga u Predgovoru knjige istaknuo je da se, čitajući ove zanimljive retke, očituje autorovo dostignuće: „pronalazak ravnoteže i izričaja za ʹgeografije neravnopravnostiʹ, potanko obrađujući Bergogliovo pastoralno djelovanje na tom području.“

Knjigu GPS nejednakosti. Svijet očima pape Franje do kraja lipnja potražite u knjižarama i web knjižari Kršćanske sadašnjosti po 50 % sniženoj cijeni. (kta/ks.hr)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Liječnice iz Slovenije volontirale kod sestara franjevki u misiji u Rwentobu u Ugandi

Katoličke vijesti

Obilježena 31. obljetnica stradanja Hrvata općine Kakanj

Katoličke vijesti

Vazmeno bdjenje u katedrali Marije Majke Crkve Izvor: Crkva na kamenu

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti