Bijelo Polje: Seminar posta, molitve i šutnje
Biskupska konferencija BiH

Bijelo Polje: Seminar posta, molitve i šutnje

Blagdan duše i tijela, kako još sestre zovu seminar posta, molitve i šutnje, održao se u Duhovnom centru „Biskup fra Paškal Buconjić“ od 23. do 26. lipnja 2024. godine. Sestra Ljilja Pehar vodila je i ovaj susret naslovljen „Puna je zemlja dobrote Gospodnje“ (Ps 33). Da su posvećene i djelatne organizatorice oživotvorenje riječi Psalmista, svjedoče i sudionici koji se uvijek iznova vraćaju u Bijelo Polje, piše mrežna stranica Školskih sestara franjevki Krista Kralja Provincija Svete Obitelji u Hercegovini.

Raspored ovog posebnog blagdana sastoji se od klanjanja pred Presvetim Oltarskim Sakramentom, susreta sadržanih od razmišljanja, citata i nagovora o liturgijskim temama, svete Mise, molitve krunice te završnog čina predanja. U ovaj završni čin utkan je cijeli susret, a za mnoge sudionike, dok izgovaraju riječi „Isuse zvao si me? – Tu sam“, samostan sestara franjevki postaje mjesto susreta sa živim Bogom.

Da je program prožet Božjim uplivom vidljivo je iz svakog njegovog elementa. Sveta Misa se slavi, duhovna čitanja daju odgovore na pitanja koja su polaznici donijeli sa sobom, križni put postaje putokaz života (Osvrt s. Milke Mlakić oKrižnom putu kao putu najizvrsnijem). Teško je sumnjati u Božju prisutnost nakon takvih trenutaka. I ako su oči i okorjele na dobrotu Božju, vidjet ćete Boga na dijelu baš u osobama pokraj vas, dok nadahnuto svjedoče o svim životnim križevima ili dok šutnjom ogoljuju dušu pred Bogom.

Parafrazirajući riječi sv. Augustina ovo nije seminar koji informira, već onaj koji transformira. U središtu je živi Bog, a put do njega su post, šutnja i molitva. Post kojeg smo marginalizirali, a istjerani smo iz Rajskog vrta jer nismo znali postiti (kako je to krasno istaknula sestra Lidija Glavaš kao gost predavač, psiholog po struci, i odlično pomirila teologiju i psihologiju sa savjetima kršćanskoj duši kako da se vrati svome Ja). Šutnja koja je poimana kao gorka i čin iz očaja, a ovaj post u jeziku je zapravo hrana našoj mudrosti. I na kraju molitva, kojom Boga uvijek i iznova informiramo, propuštajući priliku da nas suobliči svome bitku i transformira. (kta/ssf-mostar.com)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Na Haitiju dan molitve za oslobođenje svih otetih osoba

Katoličke vijesti

​​​​​​​Družba Isusova pokrenula međunarodnu studijsku mrežu „Alfred Delp“

Katoličke vijesti

U Nikaragvi uhićena još dva svećenika

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti