U duhovnom centru „Kuća Djeteta Isusa“ u Livnu održan Dan Provincije sv. Josipa
Biskupska konferencija BiH

U duhovnom centru „Kuća Djeteta Isusa“ u Livnu održan Dan Provincije sv. Josipa

U subotu, 1. lipnja 2024. god., održan je godišnji Dan Provincije sv. Josipa, kao duhovno rekreativni susret sestara u duhovnom centru „Kuća Djeteta Isusa“ u Livnu. Susretu je nazočilo 50 –tak sestara iz gotovo svih zajednica Provincije, na čelu s provincijskom glavaricom s. M. Terezijom Pervan, a nazočne su bile i vrhovna glavarica s. M. Marija Banić te njena savjetnica s. M. Vedrana Krstičević, izvijestila je mrežna stranica Sestara Služavki Maloga Isusa.

Dan je započeo zajedničkim ranojutarnjim okupljanjem u Splitu, odakle je veći dio sestara u 6 i 30 sati krenuo organiziranim prijevozom za Livno. Sestre su na samom početku putovanja imale milost Božjeg blagoslova kojeg im je svečano udijelio po zagovoru sluge Božjega Josipa Stadlera, „slučajni prolaznik“, a u Božjem naumu Božji poslanik kojeg je On sam namjerio na naš put toga jutra, svećenik don Antun Mate Antunović. Sestre su se tako u radosnom, vedrom i molitvenom raspoloženju uputile za Livno. Po dolasku u Duhovni centar „Kuća Djeteta Isusa“ ondje su ih velikodušno dočekale sestre koje ondje djeluju, te im pripremile jutarnju kavu, osvježenje i okrijepu. Nakon toga, u 10 sati sestre su imale svečanu sv. misu u franjevačkoj crkvi sv. Petra i Pavla na Gorici, koju je u čast Presvetoga Srca Isusova predvodio gvardijan franjevačkog samostana na Gorici i magistar postulanata, fra Marko Ešegović. On je prije samog početka misnog slavlja sestrama zaželio dobrodošlicu i kratko ih uputio u povijest same crkve i samostana. Sv. misnom slavlju nazočili su također hodočasnici Banjalučke biskupije. Za vrijeme sv. mise čitanja su čitale s. M. Antonia Čobanov i s. M. Marina Mužinić, a molitvu vjernika koju je za ovu prigodu i napisala, čitala je s. M. Petra Šakić. Liturgijako pjevanje animirali su franjevački postulanti i sjemeništarac, uz pratnju na orguljama. U svojoj homiliji fra Marko je potaknuo sestre da pronađu svoj vlastiti put približavanja Srcu Isusovu. Naglasio je važnost nutarnjeg slušanja Božjega glasa, glasa Onoga koji stoji i kuca na vratima našega srca, Boga koji ustrajno traži čovjekov odgovor na poziv Njegove Božanske ljubavi, ali i Boga koji prolazi, kako kaže sv. Augustin. Taj Božji glas možemo čuti i Božju prisutnost vidjeti, doživjeti, u različitim zgodama našega svakodnevnog života, ali je važno biti pozoran, osluškivati i promatrati, napose u molitvi. Nakon završnog blagoslova provincijska glavarica s. M. Terezija Pervan uputila je domaćinu fra Marku riječi zahvale i uručila u znak zahvalnosti kao dar svećeničku misnicu. Nahranjene sa stola Riječi Božje i euharistijskoga stola, sestre su nastavile svoje druženje ispred franjevačkog samostana, gdje su se također družile i upoznale sa hodočasnicima Banjalučke biskupije među kojima su bile i dvije sestre Misionarke ljubavi i jedna Milosrdna sestra sv. Vinka Paulskog. Sestre su posjetile i Franjevački muzej i galeriju Gorica – Livno gdje su mogle vidjeti i upoznati bogatu kulturnu i povijesnu baštinu Livanjskoga kraja.

U 13 sati uslijedio je zajednički ručak kod obiteljskog stola u „Kući Djeteta Isusa“. Nakon ručka do 15 i 30 sati sestre su imale slobodno vrijeme za boravak u prirodi uz rječicu Žabljak, osobne međusobne razgovore i susrete i sl. U 15 i 30 sati sestre je ponovno zajedno okupila molitva Krunice Djeteta Isusa na otvorenom, koja se molila hodajući stazom uz postaje Isusova djetinjstva.
Nakon toga, uslijedila je svečana molitva Večernje u samostanskoj kapeli s kojom je i službeno završio program Dana Provincije. Po završetku Večernje molitve provincijska glavarica s. M. Terezija Pervan obratila se, stoga, svim nazočnim sestrama i zahvalila im za njihovu prisutnost i sudjelovanje te potaknula da sve lijepo doživljeno ovoga dana prenesu u svoje zajednice gdje će nastaviti živjeti međusobnu ljubav, zajedništvo, dobrotu, ljubaznost i pažljivost jedne prema drugoj. Ohrabrene i duhovno osnažene ovim susretom sestre su se radosna srca i duše vratile svojim zajednicama i apostolskom poslanju. (kta/ssmi.hr)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Zlatni pir Zore i Ante Ćurić u župi Prozor

Katoličke vijesti

Papa: Zatražio sam provedbu istraživanja o rodnoj ideologiji

Katoličke vijesti

Objavljen 32. broj glasila »Stopama pobijenih«

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti