Još šest svećenika uhićeno u Nikaragvi
Svijet

Još šest svećenika uhićeno u Nikaragvi

Nastavlja se slamanje Katoličke crkve u Nikaragvi uhićenjem još šest svećenika u noći između 29. i 30. prosinca. Posljednjih dana zatvoreno je ukupno 11 svećenika i siunski biskup Isidoro Mora.

Piše Vatican News

Oni jednostavno žele biti među svojim narodom, živeći i naviještajući Evanđelje složno i slobodno, a ipak se nađu u zatvoru. Val uhićenja svećenika u Nikaragvi ne pokazuje znakove prestanka.

Prema izvješćima odvjetnice u egzilu Marthe Patricie Molina i oporbenih izvora, u noći između petka i subote, 30. prosinca, policija je uhitila još šest svećenika, svi pripadnici nadbiskupije Managua.

To su Miguel Mántica, župnik crkve San Francisco de Asís; Silvio Fonseca, vikar Komisije za obitelj, život i djetinjstvo Nadbiskupije; Mykell Monterrey, župnik župe Gospe od Kandelarije; Ismael Serrano, župnik župe sv. Mihaela arkanđela; Gerardo Rodrígues, svećenik Crkve Bezgrješnog Začeća; i Raúl Zamora, svećenik Crkve Božanskog milosrđa. Posebno su zabrinuti dvoje od njih, Serrano i Rodrígues, koji su bolesni i potrebna im je medicinska njega.

Val uhićenja

Prethodnih dana uhićeno je još pet svećenika i biskup Isidoro del Carmen Mora Ortega iz Siune. Biskup je priveden nakon molitve za monsinjora Rolanda Joséa Álvareza Lagosa, biskupa Matagalpe i apostolskog upravitelja biskupije Estelí. Monsinjor Álvarez Lagos osuđen je na 26 godina zatvora bez poštenog suđenja, optužen za urotu, širenje lažnih informacija, ometanje pravde i nepoštivanje vlasti. U zatvoru je od veljače, nakon kućnog pritvora od kolovoza 2022. godine.

osuda UN-a

Ovu situaciju osudila je zamjenica Visokog povjerenika UN-a za ljudska prava, Nada Al-Nashif, koja je izjavila da se Nikaragva sve više udaljava od vladavine prava, posebno u pogledu temeljnih sloboda. Istaknula je da se time pogoršavaju patnje ljudi, potiče iseljavanje mladih i potkopava budućnost demokratskih institucija. Prema Al-Nashifu, vlasti Managuee nastavljaju progoniti one koji mogu pridonijeti alternativnoj viziji u javnoj sferi, uključujući političke i domorodačke vođe, članove Katoličke crkve, aktiviste i novinare, s opetovanim slučajevima proizvoljnog pritvaranja onih koji provode svoje temeljne slobode.”

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

U početnom dijelu Iowe, DeSantis se fokusira na vjeru, obitelj i ‘kulturu života’

Katoličke vijesti

Primijenjena filozofija brige – Vatican News

Katoličke vijesti

PRELAZNO: Njemački biskupi odustali od uspostave sinodalnog vijeća, na zahtjev Vatikana

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti