Tisuće ‘Zvjezdanih pjevača’ nastavljaju tradiciju donošenja Kristovih blagoslova za novu godinu
Svijet

Tisuće ‘Zvjezdanih pjevača’ nastavljaju tradiciju donošenja Kristovih blagoslova za novu godinu

Frankfurt, Njemačka, 31. prosinca 2023. / 07:00 ujutro

Već više od pola stoljeća, svake godine u Njemačkoj — kao i u Švicarskoj i Austriji — stotine tisuća djece idu od vrata do vrata odjeveni u tri mudraca kako bi na prijelazu godine donijeli Kristov blagoslov.

Pjevajući božićne pjesme, “Sternsinger” (“Pjevači zvijezda”) uljepšavaju ulice gradova i sela svojim lijepim glasovima i prikupljaju sredstva za djecu diljem svijeta u potrebi.

“Pjevanje božićnih pjesama je drevni običaj koji datira iz srednjeg vijeka,” objasnio je Robert Baumann, službenik za tisak i odnose s javnošću dječje misionarske organizacije “Die Sternsinger,” koja svake godine u Njemačkoj obnavlja tu tradiciju.

Otac Dirk Bingener, predsjednik Društva dječjih misionara
Otac Dirk Bingener, predsjednik Dječjeg misionarskog društva “Die Sternsinger”, biskup Bertram Meier i izaslanstvo Zvjezdanih pjevača, Njemačka, prosinac 2023. Autor: Julian Schmidt / Kindermissionswerk / Bistum Augsburg

U znak sjećanja na Bogojavljenje, “odjeveni kao kraljevi, dječaci su hodali ulicama i igrali procesiju do jaslica”, rekao je Baumann za CNA.

Kindermissionswerk, katolička humanitarna organizacija koja podupire djecu u potrebi diljem svijeta, zajedno sa Star Singersom počela je obnavljati stari običaj počevši od 1959., a zatim se 1961. Federacija njemačke katoličke mladeži pridružila potpori. Inicijativa je imala moto “Djeca pomažu djeci”, budući da je imala dobrotvornu dimenziju, prilozima upućenim djeci u potrebi. Otprilike 300.000 djece i mladih sudjelovalo je u kampanji svake godine u Njemačkoj tijekom desetljeća, rekao je Baumann.

Put evangelizacije

Mladi pjevači, okrunjeni i odjeveni u kraljevsko ruho, donose Božji blagoslov u domove. Opremljeni bijelom kredom, odnosno naljepnicama, na dovratnike upisuju slova C+M+B, koja označavaju latinski “Christus mansionem benedicat” (“Krist blagoslovi ovu kuću”), uokvirujući slova brojevima nove godina — sada 2024.

Prema određenim predajama, slova “CMB” također označavaju imena trojice mudraca: Caspar, Melchior i Balthasar.

Djeca blagoslivljaju kuće u Njemačkoj, prosinac 2022./siječanj 2023. Zasluge: Benne Ochs/Kindermissionswerk
Djeca blagoslivljaju kuće u Njemačkoj, prosinac 2022./siječanj 2023. Zasluge: Benne Ochs/Kindermissionswerk

Djeca koja sudjeluju “ambasadori su solidarnosti i milosrđa”, objasnio je Baumann. „Pjevači naviještaju radosnu vijest Isusova rođenja i donose blagoslov — ‘Christus mansionem benedicat’ — i poruku Evanđelja svim ljudima, čak i onima drugih denominacija ili drugih vjera, kao i ljudima koji imaju nisu kršteni ili na drugi način nemaju dodira s Katoličkom crkvom”, dodao je.

Prema Baumannu, “pjevanje je mlad i živahan oblik crkve koji ide prema ljudima.”

Djelo milosrđa

Prikupljanje donacija za ugroženu i potrebitu djecu diljem svijeta važan je dio događaja.

“Danas se ovo pjevanje božićnih pjesama smatra najvećom svjetskom kampanjom solidarnosti djece za djecu”, objasnio je Baumann. “Od početka, pjevači su prikupili oko 1,31 milijardu eura za potporu projektima za djecu u Africi, Latinskoj Americi, Aziji, Oceaniji i istočnoj Europi.”

Ove je godine kampanja službeno započela 29. prosinca u Kemptenu (Allgäu) u biskupiji Augsburg. Svake godine počinje u drugoj biskupiji diljem Njemačke.

“Pripreme su trenutno u tijeku u zajednicama iu skupinama za pjevanje koleda, i tu ponovno vidimo vrlo veliku predanost”, rekao je Baumann za CNA.

Moto ovogodišnjeg događaja je “Zajedno za naš planet – u Amazoniji i širom svijeta.” Star Singers će “naglasiti važnost zaštite okoliša i kultura diljem svijeta” i prikupiti donacije za amazonsku djecu.

Djeca blagoslivljaju kuće u Njemačkoj, prosinac 2022./siječanj 2023. Zasluge: Annette Zoepf/Kindermissionswerk
Djeca blagoslivljaju kuće u Njemačkoj, prosinac 2022./siječanj 2023. Zasluge: Annette Zoepf/Kindermissionswerk

Zvjezdani pjevači dobili su potporu mnogih subjekata, uključujući saveznog predsjednika i saveznu kancelarku Njemačke, koji već 40 godina primaju skupine pjevanja koleda, kao i samog papu Franju. Papa već nekoliko godina blagoslivlja pjevače božićnih pjesama na novogodišnjoj misi u bazilici svetog Petra u Rimu.

Slava i ugled ovih malih misionara daleko nadilazi njihova sela.

Zvjezdani pjevači su 2004. u Münsteru nagrađeni Vestfalskom nagradom za mir, a 2015. uvršteni su na UNESCO-v popis nematerijalne kulturne baštine, rekao je Baumann za CNA.

I u Švicarskoj

U Švicarskoj ova tradicija također živi. Više od 10.000 zvijezda pjevača predano je donositi Kristov blagoslov svojim sugrađanima.

(Priča se nastavlja u nastavku)

Pretplatite se na naš dnevni bilten

Oni su 19. prosinca posjetili savezni parlament u Bernu, s izaslanstvima iz tri regije zemlje: Njemačke, Francuske i Ticina, kako je objavljeno na njihovoj web stranici.

Odjeveni u pastire i tri mudraca, švicarska djeca, baš kao i njihovi susjedi Nijemci, i ove će godine nastaviti tradiciju.

“Mnoga djeca nemaju iste mogućnosti kao mi. Gladuju ili ne mogu naučiti zanat. Volim biti Zvjezdani pjevač, tako da mogu pomoći ovoj djeci”, rekao je na web stranici jedan mali Louis koji je želio biti mali svjedok Božje ljubavi.

Ines, Sina, Titus i Nils (slijeva nadesno) iz župe svetog Achatiusa u Stukenbrock-Senneu, Njemačka, prosinac 2023., slavit će novogodišnju službu s papom Franjom u bazilici svetog Petra.  Zasluge: Sarah Kaiser/BDKJ Paderborn
Ines, Sina, Titus i Nils (slijeva nadesno) iz župe svetog Achatiusa u Stukenbrock-Senneu, Njemačka, prosinac 2023., slavit će novogodišnju službu s papom Franjom u bazilici svetog Petra. Zasluge: Sarah Kaiser/BDKJ Paderborn

Dana 1. siječnja 2024. neki od Zvjezdanih pjevača sudjelovat će na novogodišnjoj misi koju će slaviti papa Franjo u Vatikanu.

Emma Silvestri

Emma Silvestri je slobodna spisateljica u Europi.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

‘Krv na vašim rukama’: Zastupnici vređaju izvršne direktore tehnoloških tvrtki zbog ‘krize’ iskorištavanja djece

Katoličke vijesti

Biskupi EU: Glasujte za europski projekt, kršćanske vrijednosti – Vatican News

Katoličke vijesti

Podržavanje dostojanstva radnika i iskorjenjivanje dječjeg rada

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti