Biskup Gorski predvodio misu zahvalnicu
Zagrebačka nadbiskupija

Biskup Gorski predvodio misu zahvalnicu

U nedjelju 31. prosinca na blagdan Svete Obitelji te na posljednji dan građanske godine pomoćni biskup zagrebački mons. Mijo Gorski predvodio je misu zahvalnicu u Bogoslužnom prostoru bl. Alojzija Stepinca. Na euharistijskom slavlju koncelebrirali su zagrebački nadbiskup u miru kardinal Josip Bozanić, pomoćni zagrebački biskup mons. Ivan Šaško, kanonici Prvostolnog kaptola zagrebačkog i prebendari Prvostolne Crkve zagrebačke, rektor Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa preč. Željko Faltak, odgojitelj vlč. Toni Potrebić te ostali svećenici.

U svojoj homiliji, biskup Gorski istaknuo je važnost obitelji: “Utjelovljenjem Isusovim obitelj je ukorijenjena i na zemlji i na nebu i otkriva nam se kao ljudsko i Božje zajedništvo, kao čudo darovane ljubavi i života, kao zaštićeno mjesto rađanja, odrastanja i umiranja.”

Kao najizvrsniji model za oblikovanje obiteljskog života i obiteljskih kreposti biskup Gorski istaknuo je Svetu Obitelj Isusa, Marije i Josipa: “članovi Svete Obitelji Marija i Josip bili su tako jednostavni, skromni ljudi, ali nadasve vjerni Bogu, sa svim problemima i teretima nesigurnosti koje život nosi: rođenje u štali, bijeg u Egipat, život radnika, siromaha u Nazaretu, Isusova smrt na križu – je li to uzor? Bog ih nije štedio. Baš zato, braćo i sestre, oni su ogledalo naših obitelji sa svim teškoćama života.”

“Nazaretska obitelj nije sveta zato što je imala teškoće, nego zbog svojih odnosa. Sveta je zbog odnosa s Bogom. Kakvo pouzdanje je imala Marija i kakvu vjeru sveti Josip! Znali su da ih Bog vodi, samo to, ali nisu razumjeli zašto. Sveta je zbog odnosa koje su gradili jedan prema drugome upravo na temelju odnosa prema Bogu, nisu htjeli povrijediti jedan drugoga.”, rekao je biskup Gorski.

Govoreći o životu nadbiskupijske zajednice u protekloj građanskoj godini, mons. Gorski istaknuo je događaje: smrt Svetog Oca Benedikta XVI.; promjenu zagrebačkog nadbiskupa pritom zahvalivši kardinalu Josipu Bozaniću za 25 godina služenja u Nadbiskupiji, moleći zagovor Duha Svetoga za novog nadbiskupa mons. Dražena Kutlešu; stupanje na snagu zaključaka Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije; objavu Šematizma Zagrebačke nadbiskupije; proslavu 25. obljetnicu beatifikacije bl. Alojzija Stepinca u Mariji Bistrici i primanje palija zagrebačkog nadbiskupa mons. Dražena Kutleše; proslavu 90. obljetnice utemeljenja i djelovanja zagrebačkog Caritasa; obnovu župnih crkvi i kapelâ; obnovu zgrade Katoličkog bogoslovnog fakulteta; obnovu zagrebačke prvostolnice.

Govoreći o životu Crkve zagrebačke, biskup Gorski istaknuo je djelovanje Hrvatskog katoličkog sveučilišta, nova zvanja u Zagrebačkoj nadbiskupiji, preminule dijecezanske svećenike i svećenike redovnike u pastoralnoj službi, običaj krštenja petog i daljnjeg djeteta u obitelji, 300. Zavjetno hodočašće vjernikā grada Zagreba Majci Božjoj Bistričkoj. Tom prigodom zahvalio je svima koji u Bogoslužnom prostoru bl. Alojzija Stepinca služe, bilo uređenjem prostora, sudjelovanjem u liturgiji ili pružanjem sakramenta pomirenja.

Euharistijsko slavlje pjevanjem su animirali Koralisti zagrebačke katedrale pod ravnanjem mo. Miroslava Martinjaka.

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Nadbiskup Kutleša krstio peto dijete obitelji Romić

Katoličke vijesti

Biskup Gorski krstio peto dijete obitelji Hadjić

Katoličke vijesti

Započeo ciklus korizmenih tribina na Pešćenici – „Pokrenuti odozgor: emocije, motivacija i religija“

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti