Irska biskupija oslanjat će se na laike da predvode sprovode usred nedostatka svećenika
Europa

Irska biskupija oslanjat će se na laike da predvode sprovode usred nedostatka svećenika

Osoblje CNA, 19. decembar 2023. / 13:30

Više od 40 laika i laikinja u biskupiji Clogher na sjeveru Irske uskoro će početi predsjedati sprovodnim liturgijama usred manjka svećenika.

Velika kriza zvanja mogla bi rezultirati s manje od 10 aktivnih svećenika u biskupiji za manje od 20 godina, prema mjesnom ordinariju, biskupu Larryju Duffyju.

“Tijekom proteklih nekoliko mjeseci više od 40 osoba iz 12 župa diljem biskupije sudjelovalo je u tečaju formacije kako bi mogli pratiti ljude i obitelji u vrijeme žalosti”, objavio je Duffy, biskup Cloghera, u božićnoj prigodi. pastirsko pismo 16. prosinca.

Druge su župe pokazale “spremnost” nominirati ljude za sličan tečaj u proljeće, napisao je.

U pismu je rekao da će službenici laici predvoditi “liturgiju primanja tijela u crkvi i obred polaganja na grobu”.

Duffy je rekao da će se službenici laici nastaviti obučavati tijekom “nadolazećih mjeseci” i biti zaduženi da predsjedaju sprovodima u svojim župama. “Veoma smo zahvalni svima onima koji su se javili za formaciju i obuku te svećenicima tih župa na njihovom angažmanu”, rekao je. Duffy je zamolio za molitvu za nove ministre.

Rekao je da će ministranti biti “javno opunomoćeni da djeluju u ime Crkve” i dodao da “ovo nije umanjivanje služenja obiteljima i voljenima u trenutku smrti, već jačanje mjesnog župna obveza da prati ljude u tako teškom i osjetljivom vremenu.”

Duffy je objavio u a srpnja pastoralno pismo da sjevernoirska biskupija ima veliki nedostatak svećenika i da će u sljedećih sedam godina zarediti samo jednog svećenika. Prema podacima CNA, biskupija ima 72 svećenika i đakona koji pokrivaju oko 40 župa i 85 crkava.

“Brojke koje su nam dane pokazuju da ako nastavimo kako jesmo, za manje od 20 godina bit će manje od 10 svećenika koji će pokrivati ​​85 crkava u cijeloj biskupiji – od Bundorana na Atlantiku do Inniskeena i Killannyja u blizini Dundalka”, rekao je. rekao je.

Manjak svećenika

“Istina je da ne možemo nastaviti djelovati i pružati pastoralnu službu u našoj biskupiji na isti način kao što radimo sada ili kao što smo radili u prošlosti”, rekao je Duffy u srpnju. Rekao je da će zbog nedostatka svećenika biti manje misa.

Duffy je rekao da biskupija “previše ovisi” o svećenicima u pastoralu, administraciji, održavanju imovine, planiranju i upravljanju župom.

“Dobrobit” svećenstva treba biti “prioritetno područje za hitnu pozornost”, rekao je.

„Moramo prijeći s modela koji ovisi o svećenstvu i koji se temelji gotovo isključivo na sakramentalnoj odredbi na onaj koji je širi u smislu prepoznavanja, korištenja i poštivanja poziva i različitih darova svih krštenika i koji će s vremenom, omogućiti stvarno učinkovitu i smislenu suodgovornost u poslanju Crkve”, rekao je.

Godine 2021. istraživanje Udruge katoličkih svećenika pokazalo je da samo oko 30% katolika u Irskoj posjećuje misu tjedno — što je značajan pad u odnosu na 91% 1975. godine.

Godine 2022., istraživanje irske organizacije Udruga katoličkih svećenika pokazalo je da 2116 svećenika služi u 26 biskupija u zemlji, koje se sastoje od više od 2650 crkava ili “misnih centara”, prema Irish Times.

To je istraživanje također pokazalo da je gotovo 15 posto svećenika starije od 75 godina i “još uvijek rade”, dok je više od četvrtine u dobi između 60 i 75 godina, izvijestio je list. To je istraživanje pokazalo da su samo 52 svećenika u zemlji bila mlađa od 40 godina, a 464 svećenika bila su u dobi između 40 i 60 godina.

Joe Bukuras

Josip Bukuras novinar je Katoličke novinske agencije. Joe ima prethodno iskustvo rada u državnoj i saveznoj vladi, u neprofitnim organizacijama i katoličkom obrazovanju. Pridonio je nizu publikacija, a njegovo izvješćivanje citirali su vodeći izvori vijesti, uključujući New York Times i Washington Post. Diplomirao je političke znanosti na Katoličkom sveučilištu u Americi. Nalazi se izvan područja Bostona.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Njemački biskupi raspravljat će o Sinodalnom putu s Vatikanom usred kontroverzi

Katoličke vijesti

Prvi put neizlječivo bolesni pacijent podvrgnut eutanaziji u Peruu

Katoličke vijesti

IDF se tiho povlači iz južnog pojasa Gaze

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti