Istospolni blagoslovi: Grešnici mogu biti blagoslovljeni, ali ne i njihov grijeh, kaže španjolski biskup
Europa

Istospolni blagoslovi: Grešnici mogu biti blagoslovljeni, ali ne i njihov grijeh, kaže španjolski biskup

Djelatnici ACI Prensa, 20. prosinca 2023. / 18:30

Biskup Orihuela-Alicantea u Španjolskoj, José Ignacio Munilla, usredotočuje se na implikacije pastoralnog milosrđa uključenog u blagoslov parova u neuobičajenim afektivnim situacijama.

Prelat je podijelio svoje poglede na X, nedugo nakon što je Dikasterij za nauk vjere objavio svoje 18. prosinca deklaracijapod naslovom Fiducia Suplicanso pastoralnom značenju blagoslova.

Munilla je rekao da je “pastoralna ljubav poziv da možemo blagoslivljati sve grešnike, ali ne i da blagoslivljamo [their] grijeh”, napominjući da je “tako postupio Isus iz Nazareta, koji je ‘blagoslovio’ (ljubazno razgovarao) ženu grešnicu koju su htjeli kamenovati, ali to ne znači da je blagoslovio njezine veze. (“Ni ja te ne osuđujem, idi i ne griješi više” (Iv 8,11).

Španjolski biskup objasnio je da nas “Evanđelje poziva da blagoslivljamo sve koji se otvore Božjem daru, uključujući one koji žive u nepravilnim afektivnim situacijama, dok nam ne daje nikakvu moć da blagoslivljamo njihove zajednice protivne Božjem planu.”

Munilla se potom osvrnuo na razmišljanje koje je iznio prošlog listopada objavljeno na svom YouTube kanalu i upućeno katolicima koji su od Crkve zatražili pomoć u “življenju kreposti čistoće” jer “proživljavaju homoseksualne sklonosti”.

Munilla se tom prilikom osvrnuo na činjenicu da je Dikasterij za nauk vjere donio “dva teško usklađena očitovanja” o blagoslovu homoseksualnih osoba. Prvi objavljena je 2021. godine pod vodstvom tadašnjeg DDF prefekta kardinala Luisa Francisca Ladarije. Drugi je ove godine izdao sadašnji prefekt, kardinal Victor Manuel Fernández, kao odgovor na dubia od pet kardinala.

Činjenica da su obojica primili “blagoslov pape Franje”, ali iznose različite argumente, stvara “određenu kontroverzu”, rekao je Munilla.

Munilla je primijetio da tekst koji je objavio Ladaria jasno kaže da “Crkva nema, niti može imati, moć blagoslivljati zajednice osoba istoga spola”.

Odgovor na dubia, komentirao je španjolski biskup, rezultirao je “malom zbrkom” jer je podložan “mnogim tumačenjima”.

Nakon analize njihovih razlika, španjolski je prelat tvrdio da se “ono što je jasno ne može razumjeti na temelju onoga što zbunjuje. Umjesto toga, ono što zbunjuje mora biti ono što je osvijetljeno na temelju onoga što je jasno.”

Za Munillu je važno “držati se onoga što je jasno i moliti Gospodina da razjasni ono što nije jasno”, jer “Crkva također pati od ove krize relativizma u koju je naša kultura zapela”.

Ova priča je prvi put objavljen od strane ACI Prensa, CNA-ovog partnera za vijesti na španjolskom jeziku. Preveo ga je i prilagodio CNA.

Nicolás de Cárdenas

Nicolás de Cárdenas dopisnik je ACI Prensa iz Španjolske od srpnja 2022. U svojoj novinarskoj karijeri specijalizirao se za društveno-religijske teme, a radio je i za lokalne i međunarodne civilne udruge.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Propalestinski prosvjednici prekinuli misu uskršnjeg bdijenja u katedrali sv. Patrika u New Yorku

Katoličke vijesti

Parlament bi mogao ukinuti imunitet europarlamentarcima u istrazi ruskog utjecaja: Metsola

Katoličke vijesti

5 razloga za molitvu krunice Božanskog milosrđa

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti