Biskup Munilla: Fiducia Supplicans nije ‘heretička’, ali će primjena biti ‘kaotična’
Europa

Biskup Munilla: Fiducia Supplicans nije ‘heretička’, ali će primjena biti ‘kaotična’

Djelatnici ACI Prensa, 21. prosinca 2023. / 18:15

Biskup Orihuela-Alicantea u Španjolskoj, José Ignacio Munilla, razradio je svoje odgovor na vatikansku deklaraciju Fiducia Suplicans o blagoslovu parova u neredovitim zajednicama.

U razgovoru za internetski forum Religion in Freedom prelat je istaknuo da tekst koji su potpisali prefekt Dikasterija za nauk vjere i papa Franjo “ne potvrđuje ništa što je protiv vjere Crkve”.

Upitan je li iznenađen objavom deklaracije, Munilla je rekao: “Očekivao bih drugačiji pristup temi. Smatram da je učinjena pogreška što se nije konzultiralo s cijelim episkopatom, osobito kad se u deklaraciji navode pastoralni razlozi.”

Prelat je naveo primjer tadašnjeg prefekta Kongregacije za nauk vjere, kardinala Josepha Ratzingera, “koji je nadgledao izradu Katekizma Katoličke Crkve uz stalne konzultacije s episkopatom cijeloga svijeta”.

S obzirom na to da je blagoslov istospolnih parova, dodao je Munilla, “posebno raspravljano i osjetljivo pitanje, iznenađuje da se nije postupilo na sinodalni način, u skladu s ekleziologijom Drugog vatikanskog sabora. Na primjer, bili bismo pošteđeni suprotnih reakcija biskupskih konferencija kojima svjedočimo.”

Po njegovom mišljenju, “optužba za krivovjerje” koju su neki iznijeli u vezi s tekstom “nema objektivnu osnovu u tekstu”, iako je primijetio da “ova izjava nije bila potrebna” jer postoji jedan iz 2021., koji je odobrio i papa Franjo, a koji “nije bio nimalo protivan znakovima pastoralne ljubavi” prema homoseksualnim osobama.

Munilla je istaknuo da se mora boriti protiv te ideje, što tvrde i drugi sektori Fiducia Suplicans predstavlja promjenu u moralu Katoličke crkve koja je “u biti nepopravljiva (uključujući, naravno, doktrinu o homoseksualnosti)”.

Španjolski biskup rekao je na primjer kako postoje “sektori koji se otvoreno ne slažu sa seksualnim moralom Crkve koji plješću ovoj deklaraciji u isto vrijeme kad joj se ne pokoravaju” podupirući javne blagoslove homoseksualnih parova.

To je slučaj, naveo je Munilla, isusovca fr. Jamesa Martina uz javne blagoslove homoseksualaca organizirane u Njemačkoj i Belgiji.

Španjolski prelat upozorio je kako će se ova deklaracija provesti u praksi, koja će po njegovom mišljenju biti “predvidljivo kaotična, kao što već počinjemo vidjeti. Naša će dužnost biti boriti se protiv toga.”

Munilla vjeruje da će primjene deklaracije biti “ne samo raznolike, nego i kontradiktorne”.

Kako blagosloviti homoseksualne parove u skladu s doktrinom

The Fiducia Suplicans deklaracija zabranjuje liturgijske blagoslove, ali dopušta pastoralne blagoslove za ljude koji žive u nepravilnim i objektivnim situacijama grijeha.

S tim u vezi, Munilla je naglasio da je “potrebno poznavati kontekst i formulaciju” blagoslova.

Stoga, nastavio je, “ne bi bilo u skladu s vjerom Crkve” za blagoslov koji “zbog konteksta ili upotrijebljenih riječi sugerira legitimaciju neredovite zajednice” budući da pastoralne geste ne mogu imati za cilj “ da se svi osjećaju ugodno, nego poziv na obraćenje.”

“Inače bismo izdali Evanđelje Isusa Krista”, dodao je.

Dakle, kako takvi parovi mogu biti blagoslovljeni prema doktrini? Munilla je rekao da “ne bi bilo problema obaviti blagoslov, koji bi se obavio u privatnosti pastoralne pratnje, sa formulacijom na sljedeći način:

“Gospodine, blagoslovi svoju djecu N. i N. i daj im da nastave hodati u poniznosti, tako da u isto vrijeme kada prepoznaju tvoje darove, također prepoznaju da njihovo sjedinjenje nije u skladu s tvojim nacrtom. Izlij na njih svoju milost, da postanu koherentni u svojim životima i da hrabro i odlučno prihvate tvoj poziv na obraćenje. Amen.”

Ova priča je prvi put objavljen od strane ACI Prensa, CNA-ovog partnera za vijesti na španjolskom jeziku. Preveo ga je i prilagodio CNA.

Nicolás de Cárdenas

Nicolás de Cárdenas dopisnik je ACI Prensa iz Španjolske od srpnja 2022. U svojoj novinarskoj karijeri specijalizirao se za društveno-religijske teme, a radio je i za lokalne i međunarodne civilne udruge.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Stjepan: Obilazak mjesta smrti prve mučenice

Katoličke vijesti

Kalifornijski učitelj otpušten zbog vjerskih uvjerenja dobio je šesteroznamenkasti iznos na sudu

Katoličke vijesti

Vatikan šalje pismo francuskom veleposlanstvu zbog odluke suda u slučaju otpuštanja časne sestre

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti