Gruzijski parlament odobrio kontroverzni ‘ruski zakon’
Europa

Gruzijski parlament odobrio kontroverzni ‘ruski zakon’

Predsjednica Salome Zourabichvili rekla je da će staviti veto na zakon, ali je vladajuća stranka nastavila s kontroverznim prijedlogom zakona.

Gruzijski parlament odobrio je kontroverzni zakon kojim se pooštravaju provjere i povećavaju kazne za organizacije koje dobivaju sredstva iz inozemstva.

Svaka tvrtka – uključujući medijske kuće i nevladine organizacije – sada bi se morala registrirati kao “zastupa interese strane sile” ako prima više od 20 posto sredstava iz inozemstva.

Opozicija je zakon definirala kao “ruski zakon”, povlačeći paralele s uporabom sličnih mjera Moskve za suzbijanje neovisnih medija i stigmatiziranje aktivista.

Deseci tisuća prosvjedovali su protiv prijedloga zakona

Odobrenje zakona uslijedilo je nakon tjedana intenzivnih i raširenih prosvjeda u Gruziji obilježenih sukobima između prosvjednika i policije, kao i nekoliko uhićenja, s desecima tisuća ljudi koji su izašli na ulice.

U očajničkom pokušaju da spriječe dolazak zakona do konačnog čitanja, aktivisti su u ponedjeljak pokušali blokirati pristup parlamentu, dok su se tijekom vikenda velika okupljanja održala na ulicama glavnog grada Tbilisija, s prosvjednicima ogrnutim zastavama Gruzije i EU.

Vladajuća Stranka snova u Gruziji pokušala je izglasati zakon već prošle godine, ali su se konačno morali povući nakon velikog vala prosvjeda.

Ponovno su krenuli naprijed u ožujku 2024., tvrdeći da je takav zakon potreban kako bi se zaustavio percipirani strani utjecaj i pokušaji destabilizacije gruzijske politike.

Archil Talakvadze iz Gruzijskog sna rekao je da “društvo mora imati potpunu informaciju o tome tko sudjeluje u javnoj politici njihove zemlje, tko sudjeluje u procesu donošenja važnih odluka i što utječe na svaku od njih”.

Međutim, oporba tvrdi da se Gruzija sada suočava s međunarodnom izolacijom.

Nezavisna zastupnica Teona Akubardia kaže da je usvajanjem ovog zakona Gruzija “ostala izolirana od Zapada i postala još lakša molitva za Rusiju”.

‘Ekstremni uvjeti u parlamentu’

Tijekom čitanja prijedloga zakona, zastupnici su upali u veliku tučnjavu, nakon koje su uslijedili daljnji sukobi između policije i aktivista ispred parlamenta.

“Današnja parlamentarna sjednica održana je u izvanrednim i neuobičajenim uvjetima. Uz žuti sigurnosni stupanj upozorenja, zastupnici, osoblje i novinari bili su primorani napustiti zgradu parlamenta što je prije moguće”, objašnjava novinar Euronewsa iz Gruzije Aleko Gvetadze.

Je li kraj s gruzijskim zahtjevom za članstvo u EU?

Mnogi tvrde da će “zakon o stranom utjecaju” omesti nastojanja Gruzije za članstvo u EU.

Zemlja je dobila status kandidata u prosincu, no Komisija je upozorila da će Gruzija morati krenuti putem reformi vladavine prava i pravosuđa.

Nakon nedavnih događaja, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen upozorio Gruzija je stajala “na raskrižju i trebao bi ostati “na kursu” pridruživanja Europi.

Visoki predstavnik bloka za vanjsku politiku Josep Borrell također je izrazio zabrinutost zbog parlamentarnih postupaka, upozoravajući da bi donošenje zakona spriječilo napredak Gruzije prema integraciji u EU.

Slično tome, SAD je prije dva tjedna rekao da je “zapadna putanja Gruzije ugrožena”.

“Sjedinjene Države osuđuju zakon o ‘stranom utjecaju’ inspiriran Kremljom'”, priopćio je američki State Department, osuđujući “lažni narativ koji su vladini dužnosnici usvojili kako bi ga obranili”.

“Članovi vladajuće stranke bili su jasni da je namjera zakona ušutkati kritičke glasove i uništiti živo civilno društvo Gruzije”, dodaje se.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

‘Europa je smrtna’: Macron poziva na više jedinstva i suvereniteta EU-a

Katoličke vijesti

Francuska se obračunala sa svećenikom koji je homoseksualne odnose nazvao grešnim

Katoličke vijesti

50 000 maršira za život dok poljski parlament razmatra legalni pobačaj

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti