Fr.  Zheplinsky: Ruski raketni napadi gađali su civile
Svijet

Fr. Zheplinsky: Ruski raketni napadi gađali su civile

Glavni urednik Odjela za komunikacije Ukrajinske grkokatoličke crkve govori za Vatican News o najnovijem valu ruskih raketnih napada na glavne gradove u zemlji, te kaže da Božić ostaje izvor nade i snage za Ukrajince.

Svitlana Dukhovych i Francesca Sabatinelli

“Preživjeli smo, hvala Bogu preživjeli smo napad izveden s više od 100 projektila.” Otac Taras Zheplinskyi, glavni urednik Odjela za komunikacije Ukrajinske grkokatoličke crkve, govori za Vatican News Svitlanu Dukhovych iz Kijeva nakon masovnog ruskog zračnog napada koji je u četvrtak navečer pogodio glavni grad Ukrajine zajedno s drugim ukrajinskim gradovima, uključujući Odesu, Zaporožje, Harkov, Lavov i Dnjipro.

Sveukupno je u napadima ubijeno najmanje 18 ljudi, uključujući dvoje djece od šest i osam godina, a ozlijeđeno više od 100. “Većina ovih napada – rekao je fra Taras – imala je za cilj ubijanje civila, a ne vojnika.”

Svećenik je rekao da su meta bombardiranja bila rodilišta, škole, trgovački centri, zgrade sa stanovima. “Ljudi su spavali – objasnio je – zato napad nije bio usmjeren na vojsku. Oni se ne bore protiv vojske, to je rat protiv civila, ukrajinskih civila.”

Smrti nisu statistika

Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskyy potvrdio je u petak da je to bio najveći ruski zračni napad u posljednjih nekoliko mjeseci, rekavši da su većinu projektila presrele i oborile ukrajinske protuzračne jedinice.

“Ponekad – nastavio je vlč. Taras – teško je opisati ono što doživljavamo. Prva stvar koju učinite kada čujete da će projektil pasti ili kada čujete eksploziju je da saznate sve moguće informacije. Zovite svoje najmilije da provjerite je li sve u redu, ako su svi preživjeli.”

Upravo mu se to dogodilo: za vrijeme napada bio je udaljen od supruge i sina jer je slavio misu: “Nisam mogao nazvati i nisam znao koja je meta napada”, rekao je.

Brojka poginulih i ozlijeđenih u udarima stalno se ažurira “ali kao svećenik – rekao je vlč. Taras – Molio bih da idemo dalje od statistike jer iza svake brojke stoji izgubljeni ili ozlijeđeni život. Nakon što sam preživio ovaj napad, zahvaljujem Bogu, molim za mrtve i ranjene i molim vas da molite i pokušate pomoći napaćenom narodu Ukrajine”, rekao je.

Božić, izvor nade i snage

Ovo je bio drugi ratni Božić za Ukrajinu, “i kršćani su ga slavili”, iako je prije toga bilo rasprava o tome je li to primjereno ili nije, rekao je grkokatolički svećenik. “Slavili smo i, kao što doživljavamo rat u Ukrajini, dočekali smo Boga koji se rodio među nama. I to je bila glavna poruka ovog slavlja: Bog je s nama.”

I upravo iz ove važne poruke otac Zheplinskyi i vjernici crpe snagu da krenu naprijed, unatoč sukobima i opasnostima.

“Ako je Bog s nama, idemo naprijed”, rekao je. “Ponekad ljudima nedostaje nade, nedostaje im izvor iz kojeg bi crpili snagu. Božić je postao izvor nade i snage. Bog je s nama, to je važna poruka koju sam i ja, kao svećenik, pokušao prenijeti preplašenom narodu Ukrajine.”

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Crkva mora ostati postojana u svom zalaganju za migrante, kaže biskup El Pasa

Katoličke vijesti

Kauza za kanonizaciju Sluge Božjega Josepha Duttona poslana u Vatikan

Katoličke vijesti

Kakav je pakao? Pogledajte ove vizije koje su primili katolički sveci

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti