Indijski Modi ugošćuje kršćanske vođe za Božić usred sve većeg progona
Svijet

Indijski Modi ugošćuje kršćanske vođe za Božić usred sve većeg progona

Bangalore, Indija, 29. prosinca 2023. / 13:15

Indijski premijer Narendra Modi, vođa hinduističke nacionalističke stranke Bharatiya Janata (BJP), ugostio je više od 100 Kršćanski vođe iz svih denominacija u svojoj službenoj rezidenciji na božićno jutro usred kritika zbog kontinuiranog progona kršćana u Indiji.

Nekoliko katoličkih čelnika, uključujući kardinala Oswalda Graciasa iz Mumbaija i delhijskog nadbiskupa Anila Coutoa, koji su tijekom događaja sjedili s obje strane Modija, bili su prisutni.

Nadbiskup sirsko-malabarske crkve Kuriakose Bharanikulangara i biskup Thomas mar Anthonios iz sirsko-malabarske crkve također su se pridružili biskupima različitih denominacija i kršćanskim vođama iz različitih društvenih slojeva na skupu.

Upitan da komentira sastanak s premijerom, s obzirom na porast napada na kršćane u zemlji, Bharanikulangara je za CNA rekao: “Svi znaju što se događa… Ali kada premijer pozove [us]kako možemo odbiti?”

“Na premijeru je da pokaže da je stvarno zabrinut za kršćane”, rekao je Bharanikulangara, bivši vatikanski diplomat.

“Božić je prilika da se prisjetimo životne poruke i vrijednosti Isusa Krista,” rekao je Modi, obraćajući se skupu kršćanskih vođa koji su uključivali akademike i kršćanske poslovne ljude iz cijele zemlje. Premijer je pozdravio službu kršćana, rekavši: “Nacija s ponosom priznaje doprinos kršćanske zajednice.”

“Naša vlada osigurava da dobrobiti razvoja dopru do svih i da nitko ne ostane netaknut”, rekao je Modi, dodajući da mnogi ljudi kršćanske vjere, posebno siromašni segmenti, imaju koristi od programa socijalne skrbi njegove vlade.

Među nekolicinom kršćana koji su govorili tijekom dvosatnog programa bio je kardinal Gracias, koji je zahvalio Modiju na njegovim “naporima” u ime zemlje, kršćanske zajednice i svijeta.

“Naša bi zemlja mogla biti vodeća zemlja u svijetu,” rekao je Gracias, prema izvješću ANI-ja.

Međutim, nekoliko je kršćana reklo da su skeptični u pogledu motivacije koja stoji iza Modijevog božićnog sastanka i njegovog neuspjeha da se pozabavi progonom koji se stalno pogoršavao u gotovo desetljeću Modijeve vladavine.

“Ovaj [Christmas celebration] politički je trik i stvaranje imidža premijera Modija uoči sljedećih izbora”, rekao je AC Michael, otvoreni katolički aktivist, za CNA.

“Zabrinuti smo zbog šutnje premijera Modija, koji javno hvali kršćansku službu, ali ne čini ništa da zaustavi sve veće nasilje i progon kršćana”, istaknuo je Michael, koordinator Ujedinjenog kršćanskog foruma (UCF), koji prati zločine i incidente. progona protiv kršćana.

UCF je 8. prosinca objavio izvješće u kojem je zabilježeno 687 incidenata nasilja nad kršćanima u 334 dana 2023. (od početka godine do kraja studenog). U izvješću se dalje navodi da dok je 2014. godine (kada je BJP režim pod Modijem došao na vlast) prijavljeno samo 147 incidenata nasilja protiv kršćana, incidenti su stalno rasli da bi dosegli 687 do kraja studenoga.

Naoružan ovim podacima, Michael se zajedno s katoličkim aktivistom Johnom Dayalom i odvjetnicom Vrhovnog suda sestrom Mary Scaria obratio na tiskovnoj konferenciji sa sekularnim aktivistima 28. prosinca u New Delhiju na temu “Diplomacija za ručak i kršćanski progon” Modijeve vlade.

“Premijer nije samo slobodan nego i dužan prigrliti nacionalne vjerske manjine i pozvati njihove vođe na svečanosti u njegovu kuću na Božić. … Ali božićni duh ne smije nam dopustiti da zaboravimo stanje i nevolje naše braće i sestara koji pate zbog nekažnjivosti vlade i drskih političkih elemenata koji ne poštuju ustav Indije i njegova jamstva sloboda građanima, “, žalili su se katolički poglavari u svojoj izjavi za javnost.

“Progon zajednice je raširen, mržnja prema njoj iz najviših krugova nacionalističkog vjerskog vodstva najdublja je što može biti”, osudili su.

“Čini se da vlada želi izgladnjivati [Christianity] nestati povlačenjem FCRA-a [license to receive foreign donations] velikog broja crkava i njegovih nevladinih organizacija [nongovernmental organizations], te korištenje istražnih tijela protiv kardinala i biskupa, pastora i laika. U UP [Uttar Pradesh]na primjer, više od 100 pastora, pa čak i običnih muškaraca i žena, nalazi se u zatvoru pod optužbom za nezakonito preobraćenje prilikom proslave rođendana ili obavljanja nedjeljne molitve”, stoji u priopćenju.

Dayal, bivši predsjednik Sveindijske katoličke unije, nazvao je Modijevo božićno gostovanje kršćanskog vodstva “samo ispiranjem očiju da se impresionira kršćane”.

“Premijer je ismijao bolove kršćanske zajednice šutnjom i [was] nije se potrudio čak ni posjetiti krvareći Manipur,” rekao je Dayal za CNA 29. prosinca.

“Da je bio zabrinut za mir i sigurnost progonjenih kršćana, mogao je poduzeti oštre preventivne mjere da obuzda i zaustavi nasilje u Manipuru”, dodao je Dayal.

Početkom svibnja, država Manipur u sjeveroistočnoj Indiji, koja graniči s Mjanmarom, svjedočila je dugotrajnom nasilnom etničkom sukobu između većinskih Meiteja, od kojih su većina Hindusi, i manjinskih Kuki plemena (gotovo svi su kršćani).

Crkva svetog Pavla u Imphalu, glavnom gradu države Manipur, nakon što je crkva zapaljena 2023. Zasluge: Anto Akkara
Crkva svetog Pavla u Imphalu, glavnom gradu države Manipur, nakon što je crkva zapaljena 2023. Zasluge: Anto Akkara

Među gotovo 200 ubijenih i više od 60 000 raseljenih u Manipuru, ogromna većina su Kukiji koji su u tinjajućem nasilju protjerani iz uporišta Meiteija, kao što je dolina Imphal.

Mediji i neovisni istražitelji okrivili su državnu vladu pod vodstvom BJP-a za odobravanje nasilja skupina Meitei koje su također uništile ili oštetile više od 600 crkava.

(Priča se nastavlja u nastavku)

Pretplatite se na naš dnevni bilten

Kuki kršćanska djeca čije su izbjegličke obitelji pobjegle pred sektaškim nasiljem u indijskoj sjeveroistočnoj državi Manipur.  Zasluge: Anto Akkara
Kuki kršćanska djeca čije su izbjegličke obitelji pobjegle pred sektaškim nasiljem u indijskoj sjeveroistočnoj državi Manipur. Zasluge: Anto Akkara

“Iako bi neki rekli da je program imao političku agendu, ja ga vidim kao priliku za dijalog i pozdravljanje kršćana”, rekao je misionar Karmelićanine Bezgrješne Marije (CMI), otac Roby Kannanchira, koji je Modiju na programu poklonio uspomenu s njegovih međureligijskih programa u Delhi, rekao je CNA.

“Ovo smatram novom inicijativom i nadam se da hoće [pave the] put za neko dobro,” rekao je Kannanchira, koji je na čelu Kulturnog centra Chavara nazvanog po svetom Chavari Eliasu Kuriakoseu, jednom od osnivača kongregacije CMI sa sjedištem u Kerali.

Anto Akkara

Anto Akkara je novinar koji piše iz Bangalorea u Indiji. Redoviti je dopisnik National Catholic Register-a. Osim međunarodnog izvještavanja, Akkara je napisao knjige i producirao dokumentarne filmove koji govore o mučenicima Kandhamala. Dobitnik je nagrade St. Titus Brandsma za novinarstvo.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Izraelsko veleposlanstvo kritizira izjave kardinala Parolina o broju civilnih žrtava u Gazi

Katoličke vijesti

Vatikan odobrio novu katedralu za biskupiju Madison

Katoličke vijesti

COMECE je ‘ožalošćen’ glasovanjem za uključivanje pristupa pobačaju u Povelju EU-a o temeljnim pravima

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti