Evo gdje su se kršćani i dalje suočavali s progonima 2023
Svijet

Evo gdje su se kršćani i dalje suočavali s progonima 2023

Washington, DC Newsroom, 30. prosinca 2023. / 09:55

Kršćane su progonile suparničke skupine još od vremena apostola, a u različitim dijelovima svijeta kršćani se i dalje suočavaju s egzistencijalnim prijetnjama vlada i drugih entiteta.

Na blagdan svetog Stjepana, prvog kršćanskog mučenika koji je preminuo oko 34. godine, 26. prosinca, papa Franjo rekao je u svom Angelusu da “2000 godina kasnije, nažalost, vidimo da se progon nastavlja”.

“Još ima onih, i to mnogo, koji pate i umiru da svjedoče za Isusa, kao što ima onih koji su na raznim razinama kažnjeni zbog toga što su postupali u skladu s Evanđeljem, i onih koji nastoje svaki dan biti vjerni, bez odlaganja, svojim dobrim dužnostima, dok se svijet ruga i propovijeda suprotno”, rekao je Papa.

Pogoršanje progona

Vjerske slobode se globalno smanjuju, prema više izvješća. A izvješće Watchdog skupine Open Doors utvrdio da je progon kršćana na najvišoj točki u tri desetljeća. Otkrilo je da su neka od najgorih mjesta za kršćane Sjeverna Koreja, Somalija, Jemen, Eritreja, Libija, Nigerija, Pakistan, Iran, Sudan i Indija.

Lipanj pronađeno izvješće Pomoći Crkvi u potrebi da više od polovice svjetske populacije živi u zemlji s ozbiljnim vjerskim progonima, bilo od strane vlade ili drugih entiteta. Među najvećim prekršiteljima su neke od istih zemalja: Nigerija, Pakistan, Afganistan, Somalija, Saudijska Arabija i Sjeverna Koreja, između ostalih.

U 23 od 28 zemalja koje su uvrštene u “crvenu” kategoriju, što je najlošija kategorizacija vjerskog progona, situacija se pogoršala u odnosu na prethodno izvješće.

Ispod su četiri glavna primjera zemalja u kojima su se kršćani suočili s žestokim progonima 2023. godine:

Nigerija

Etnički i vjerski sukobi u Nigeriji učinili su zemlju jednim od najopasnijih područja za kršćane na svijetu. Tijekom božićnog vikenda ubijeno je gotovo 200 kršćana u terorističkom napadu u nigerijskoj državi Plateau.

“Imamo najmanje 17 zajednica koje su potpuno dotaknuli i srušili ovi banditi i kriminalci”, rekao je guverner Plateaua Caleb Mutfwang u izjavi nakon napada.

“Bio je to vrlo zastrašujući Božić za nas na Plateauu”, dodao je Mutfwang. “Ovaj određeni niz napada bio je dobro koordiniran teškim oružjem.”

Ova slika napravljena od videa AFPTV-a snimljenog u nigerijskom selu Maiyanga 27. prosinca 2023. prikazuje obitelji koje pokapaju u masovnu grobnicu svoje rođake ubijene u smrtonosnim napadima koje su izvele naoružane skupine u središnjoj državi Plateau.  Broj mrtvih u nizu napada na sela u središnjoj Nigeriji popeo se na gotovo 200, objavile su lokalne vlasti.  Zasluge: Kim Masara/AFPTV/AFP putem Getty Imagesa
Ova slika napravljena od videa AFPTV-a snimljenog u nigerijskom selu Maiyanga 27. prosinca 2023. prikazuje obitelji koje pokapaju u masovnu grobnicu svoje rođake ubijene u smrtonosnim napadima koje su izvele naoružane skupine u središnjoj državi Plateau. Broj mrtvih u nizu napada na sela u središnjoj Nigeriji popeo se na gotovo 200, objavile su lokalne vlasti. Zasluge: Kim Masara/AFPTV/AFP putem Getty Imagesa

Samo tri mjeseca prije, u rujnu, teroristi oteli protestantski pastor i više od 80 drugih kršćana u napadima na dvije odvojene crkve. Jedna od crkava nalazi se u sjeverozapadnoj Nigeriji, a druga u sjeverno-središnjoj Nigeriji.

Više od 5000 kršćana ubijeni su u napadima u Nigeriji tijekom 2021. i prva tri mjeseca 2022., ali potpuni brojevi ubijenih 2023. još nisu dostupni.

Libija

Propovijedanje kršćanstva u Libiji, posebno poticanje muslimana da se obrate na kršćanstvo, još uvijek može dovesti kršćane u zatvor u Libiji i mnogim drugim zemljama s muslimanskom većinom. U travnju šest Libijaca, dva Amerikanca i jedan Pakistanac uhićeni su u Libiji za propovijedanje kršćanstva.

“Napad na našu istinsku vjeru ne razlikuje se od djela ekstremizma i terorizma, a kroz nadzor i istragu, agencija je pratila porast aktivnosti neprijateljskih prema istinskom islamu, usmjerenih na našu omladinu oba spola, od kojih su mnogi napustili zemlju,” priopćenje je iz Agencije za unutarnju sigurnost glasi.

Mozambik

Izvješća iz Mozambika otkrila su da su borci Islamske države porobljavali Kršćanke kao seksualne robinje i prisiljavajući ih na prelazak na islam. Teroristi također ubijaju neke koji odbijaju prijeći na islam.

Nikaragva

Diktatura predsjednika Daniela Ortege sustavno je progonila Katoličku crkvu gašenjem katoličkih škola i katoličkih medija. Režim je također uhitio članove svećenstva.

U prosincu, neposredno nakon Božića, vlada uhitila četiri katolička svećenika. Sveukupno, diktatura je uhitila više od desetak svećenika, uključujući biskupa Rolanda Joséa Álvareza, koji je još uvijek u zatvoru.

Tyler Arnold

Tyler Arnold je zaposlenik izvjestitelj za National Catholic Register. Prethodno je radio za The Center Square i objavljivao je u raznim novinama, uključujući The Associated Press, National Review, The American Conservative i The Federalist.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Jeruzalemski crkveni dužnosnik: Situacija u Gazi ‘ekstremno katastrofalna’

Katoličke vijesti

Žalbeni sud SAD-a: Učitelji katoličkih škola su propovjednici

Katoličke vijesti

Kardinal Fernández kaže da je papa Franjo znao za njegovu knjigu ‘Mistična strast’

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti