PRIOPĆENJE o ređenju mons. Roka Glasnovića – Dubrovačka biskupija
Dubrovačka biskupija

PRIOPĆENJE o ređenju mons. Roka Glasnovića – Dubrovačka biskupija

Papa Franjo imenovao je mons. Roka Glasnovića dubrovačkim biskupom 30. studenoga prošle godine. Prema Zakoniku kanonskog prava biskupsko ređenje mora se organizirati u roku tri mjeseca od trenutka imenovanja. Biskupsko ređenje novog dubrovačkog biskupa mons. Roka Glasnovića održat će se u subotu, 22. siječnja na euharistijskom slavlju koje počinje u 10.30 sati u katedrali Gospe Velike u Dubrovniku. Glavni zareditelj bit će mons. Petar Palić, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanjski, u zajedništvu s mons. Matom Uzinićem, nadbiskupom koadjutorom riječkim i mons. Tomislavom Rogićem, biskupom šibenskim. Očekuje se dolazak i drugih biskupa i nadbiskupa iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i šire.  

Prezbiteri pratitelji imenovanog biskupa bit će: biskupov brat don Franjo Glasnović, župnik župe Našašća sv. Križa, Vodice i don Marijan Kosić, župnik župe sv. Marije Velike, Cres.

Sam obred biskupskog ređenja počinje nakon navještaja evanđelja u misi. Obred se sastoji od pjevanja zaziva Duha Svetoga, predstavljanja izabranika s čitanjem apostolskog naloga odnosno papinske bule kojom je imenovan novi biskup, nakon čega slijedi homilija biskupa zareditelja. Nakon homilije nastavlja se obred ređenja s obećanjima izabranog biskupa, pjevanjem litanijskih prošnji, polaganjem ruku i molitvom ređenja, pomazanjem glave ređenika i predajom Evanđelistara i znamenja.

Liturgijsko pjevanje predvode Katedralni mješoviti zbor i Mješoviti zbor župe Svetog Križa. Dirigent je prof. Maja Marušić, a orguljska pratnja Darko Kristović. Liturgijsku asistenciju čine bogoslovi Dubrovačke biskupije i bogoslovi Centralnog bogoslovnog sjemeništa u Splitu, a ceremonijar je katedralni župnik don Marin Lučić.

S obzirom na to da je biskupsko ređenje mons. Roka Glasnovića događaj od iznimne važnost za vjernike Dubrovačke i Šibenske biskupije, a i šire, interes za sudjelovanje je izrazito velik. Nažalost zbog pogoršanja epidemiološke situacije, sudjelovanje uživo neće biti svima moguće. Poštivajući trenutačne epidemiološke mjere ređenje će se odvijati uz ograničeni broj ljudi, te će se na samom ređenju uživo moći sudjelovati isključivo uz akreditaciju. Euharistijsko slavlje i obred ređenja odvijat će se u katedrali, dok će vjernici koji sudjeluju uz akreditaciju, biti smješteni u predviđenim poljima ispred katedrale, te će sam obred pratiti putem video zida. Akreditaciju se može zatražiti putem poveznice: prijave.db.hr do popunjenja mjesta. Pozivamo sve da u svom obiteljskom okruženju ređenje prate putem televizijskog prijenosa, drugih medija i mrežnih stranica Dubrovačke biskupije.

Dubrovnik, 20. siječnja 2022.
                                                                                                                            Dubrovačka biskupija

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Papina poruka za 57. Svjetski dan mira – Dubrovačka biskupija

Katoličke vijesti

Stručni skup za odgojiteljice u vjeri: “Suvremeni mediji u ranom i predškolskom odgoju” – Dubrovačka biskupija

Katoličke vijesti

U Noći crkvenih muzeja posjetitelji razgledavali bogatu sakralnu baštinu Dubrovnika – Dubrovačka biskupija

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti