Opća specijalizacija animatora: Dubrovačka biskupija bogatija za 23 animatora! – Dubrovačka biskupija
Dubrovačka biskupija

Opća specijalizacija animatora: Dubrovačka biskupija bogatija za 23 animatora! – Dubrovačka biskupija

Deveta opća specijalizacija animatora Dubrovačke biskupije održana je od 1. do 7. siječnja u Biskupijskom sjemeništu u Dubrovniku. Mladi animatori prošli su sedmodnevnu edukaciju koja je uključivala raznolike predavačke i interaktivne radionice, namijenjene unaprijeđenju njihovih vještina za budući rad na razini župe i biskupije. Podijeljeni u četiri grupe, aktivno su sudjelovali u praktičnom radu, vježbama te igrama. Ovu sveobuhvatnu specijalizaciju vodili su mladi iz Dubrovačke biskupije koji su prethodno obučeni kao animatori instruktori.

Kroz cijeli tjedan polaznici opće specijalizacije sudjelovali su na cjelodnevnim programima koji su ih educirali kako biti animatori, ali i potaknuli na život kroz zajedništvo. Osmišljavali su vlastite jutarnje i večernje molitve, a kroz dan su bili aktivni na predavačkim i interaktivnim radionicama. Predvečer su slavili misu koju su sami animirali kroz služenje – ministriranje, čitanje, sviranje i pjevanje. U večernjim satima imali su zabavni dio programa koji im je kroz igru osvijestio važnost zajedništva i sloge.

Tijekom specijalizacije u Biskupijsko sjemenište dolazili su i gosti koji su sudjelovali u određenom dijelu programa. Kandidati su imali priliku raspitati se više o vjeri i Crkvi na programu ,,Kava s duhovnikom“. Dobili su mogućnost postavljati anonimna pitanja na koja su odgovarali đakon Dubrovačke biskupije don Petar Markić, župni vikar župe Svetog Križa u Gružu fr. Anto Gavranović, katedralni župnik don Marin Lučić, predsjednik i voditelj ureda Vijeća za mlade Dubrovačke biskupije don Ivo Markić te dubrovački biskup Roko Glasnović.

Posljednjeg dana specijalizacije misu je predvodio dubrovački biskup koji se u propovijedi osvrnuo na evanđelje dana i Isusovo krštenje na rijeci Jordanu o kojem u evanđelju piše: ,,Čim izađe iz vode, ugleda otvorena nebesa i Duha poput goluba gdje silazi na nj, a glas se zaori s nebesa: Ti si Sin moj, ljubljeni! U tebi mi sva milina!“ Biskup je kazao kako se isti glas „čuje“ kad se i mi krstimo.

Gospodin nam daje stotinu milosti, a mi ih hvatamo pa nam polako počinju ispadati iz ruku, nastavio je biskup. Zato se spustimo na koljena poniznosti, poručio je potičući mlade da razumiju kako su obraćenje, poniznost i pokajanje jedine mogućnosti koje ostaju čovjeku kako bi isprepleo svoj put s Božjim putem. Protumačio je kako po krštenju postajemo djeca Božja i briše se istočni grijeh (istekao – istočni), ali ostaje sklonost – zlo nas privlači, jači je magnet zla nego dobra, lakše padamo nego što se dižemo. Biskup je sve to usporedio s pričom o vukovima: koji je vuk jači, crni ili bijeli? Kaže, jači je onaj kojega više hraniš.

Biskup je istaknuo kako je bitan mali pomak. Kazao je i kako nije dobro gledati druge tražeći njihove pogreške. Lako je upirati prstom u drugoga, ali to nije smisao. Treba gledati što je dobro u drugome, što je u njemu Božje, pomoći mu da razvije svoje talente, kapacitete i perspektive. Ničemu ne služi nezadovoljstvo s drugima. Važno je biti nezadovoljan sobom, ali se ne opterećivati time, nego spoznavati kako možeš još više i bolje, zaključio je dubrovački biskup.

Nakon mise uslijedila je svečana dodjela certifikata opće specijalizacije animatora.

Dubrovačka biskupija tako je postala bogatija za 23 specijalizirana animatora, a to su: Ana Matić, Anamarija Marčinko, Ani Radić, Ante Čamo, Bruno Carević, Bruno Damić, Franka Katavić, Josip Đurović, Lara Herceg, Luka Kakarigji, Mara Lučić, Marin Hozić, Mihael Miloslavić, Nina Kovačić, Teo Dabelić, Tin Muhoberac, Matija Luetić, Matej Marić, Tina Krmek, Petra Dedić, Gabriela Glavinić, Lana Miladin i Petra Mačai.

Na kraju programa don Ivo Markić, koji je svih sedam dana bio s mladima na specijalizaciji, poručio im je: ,,Ovih tjedan dana kojih smo imali zajedno je bila slika Crkve koju smo pozvani širiti dalje. Zajednica ljudi koja je zajedno jela, pila, družila se, radila i rasla. Posluživali jedni drugima, čistili jedni za druge. Učili kako bismo mogli kasnije na što bolji način pristupiti mladima koji su u potrebi ove ljubavi i ohrabrenja koje smo mi primili tijekom naše specijalizacije. Upravo kao što su činili i Isusovi učenici tijekom boravka s njime. Zato hrabro! Upravo poput prvih Isusovih učenika, nastavite širiti Radosnu vijest svakoj osobi kao što smo to činili ovdje!“

Animatori unutar Dubrovačke biskupije predstavljaju aktivne mlade koji kroz vjeru nastoje ostaviti dubok i trajan utjecaj na zajednicu, potičući duhovni rast, promičući vjerske vrijednosti te ostavljajući neizbrisiv trag kroz vlastito stvaralaštvo. Njihov rad nije samo izazov već i služba. Uloga im nije samo zabaviti ili poučiti, već u otvorenosti Gospodinu duboko dirnuti srca i duše mladih vjernika. Njihov rad seže od organiziranja događaja poput duhovnih susreta i obnova, programa i projekata do kreiranja audiovizualnih sadržaja koje objavljuju na svojim javnim društvenim mrežama.

Nositelji programa Opće specijalizacije animatora su Ured Hrvatske biskupske konferencije za mlade, Vijeće za mlade Dubrovačke biskupije i Salezijanska obitelj.

Mia Mudrinić

Fotografije: Vijeće za mlade DB

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Proslava blagdana Kandelore i Sv. Vlaha u Blatu – Dubrovačka biskupija

Katoličke vijesti

Zatvorena Festa sv. Vlaha 2024. uz poruku očevima o važnosti njihove uloge u životu obitelji – Dubrovačka biskupija

Katoličke vijesti

NAJAVA 26. – 28. 4. Proslava sv. Vincence, zaštitnice Blata – Dubrovačka biskupija

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti