Kršćanski život

Duhovi 2024. – Molitva je krvotok Crkve

Homilija za nedjelju Duhova

19. svibnja 2024

Molitva je dah Crkve

Sveti Ćiril Jeruzalemski je u svom komentaru na ovo Evanđelje napravio zanimljivu vezu između vode i Duha Svetoga. Kad kiša pada na tlo, to je uvijek ista tvar – H2O. Ali voda “proizvodi mnogo različitih učinaka: jedno u palmi, drugo u vinovoj lozi”. Na isti način, Duh Sveti je jedna Osoba Presvetog Trojstva, ali On proizvodi sve vrste različitih učinaka na duše. On daje snagu riječima propovjednika; On daje hrabrost onima koji su progonjeni zbog svoje vjere; On nadahnjuje djela milosrđa; On nam pomaže nadvladati iskušenje i željeti svetost. Ali postoji jedan aspekt djelovanja Duha Svetoga na koji se danas želim usredotočiti, kroz prilično malo vjerojatan karakter.

U Svetom pismu čitamo da su apostoli primili Duha Svetoga na Pedesetnicu, ali je s njima u sobi bila barem još jedna osoba: Marija, Blažena Majka. Primila je Duha Svetoga – ali što onda? Nije putovala do kraja svijeta; Nikome nije propovijedala Evanđelje; Nije umrla kao mučenica. Umjesto toga, ostatak svog zemaljskog života provela je u jednoj stvari: molitvi.

Molitva se ponekad čini tako beznačajnom, ali ona je uistinu krvotok Crkve – zapravo, krvotok života. Razmislite – ako nam je tijelo zdravo, ne obraćamo puno pozornosti na srce. Jedva ga osjećamo. Ali da nam srce ne kuca, naši se udovi ne bi pomicali, naši umovi ne bi razmišljali, naša bi tijela brzo umrla. Isto tako, molitva se čini nevidljivom, ali ona pumpa božanski život milosti kroz cijelu Crkvu, takoreći.

Jedna od glavnih uloga Duha Svetoga je pomoći nam moliti. Zapravo, sveti Pavao razmišlja u Poslanici Rimljanima da „ne znamo što bismo molili kako treba, ali se sam Duh zauzima za nas uzdisajima nerečivim. A onaj koji ispituje srca zna što je volja Duha, jer se Duh zauzima za svete po volji Božjoj.” Duh je taj koji nas uči moliti, koji želju za molitvom stavlja u naša srca, koji moli u nama i kroz nas.

Dakle, što nas Duh Sveti želi naučiti o molitvi? Uronimo u tri razine molitve i vidimo gdje nas Duh vodi u intimnost s Bogom.

Prvi i najosnovniji je ono što zovemo glasovna molitva. To je recitiranje unaprijed napisanih molitava kao što su Oče naš i Zdravo Marijo. To je vrijedna vrsta molitve samo ako zapravo mislimo ono što govorimo. To bi bilo kao da čovjek recitira ljubavnu poeziju svojoj voljenoj. Iako nije sam napisao riječi, on ih stvara svojima. Isto tako, glasna molitva je dobra onoliko koliko srce i duša ulažemo u nju.

Druga, dublja vrsta molitve je mentalna molitva. Ovo je unutarnji razgovor s Bogom iz srca, u dva dijela. Prvo, to znači govoriti Bogu vlastitim riječima, bilo naglas ili u našim mislima. Možemo mu reći bilo što, samo ako je iskreno. Trebali bismo tražiti svoje potrebe, da, ali također bismo Mu trebali zahvaliti, slaviti Ga, reći Mu koliko Ga volimo, tražiti snagu da Ga slijedimo, ispričati se za vrijeme kada smo se udaljili od Njega. Osim razgovora s Bogom, mentalna molitva uključuje i slušanje Njega. To možemo učiniti čitajući duhovnu knjigu i razmišljajući o tome kako se ona može primijeniti na naš život, sjedeći u tišini i dopuštajući mu da nadahne misli u našem umu, ili kroz maštovitu meditaciju. Ovo je tehnika molitve koja koristi našu maštu da se stavimo u prizore iz Svetog pisma. Na primjer, mogli bismo upotrijebiti priču o prvim Duhovima i postaviti se tamo: što su apostoli osjećali dok su se šćućurili u gornjoj sobi? Kako su izgledali vatreni jezici? Kako su njihova srca bila zapaljena nakon što je Duh sišao na njih? Kako je zvučalo čuti dar jezika? On nam govori kroz slike koje stavlja u našu maštu.

Krunica je sjajan primjer mješavine glasovne i umne molitve. Molimo Zdravomariju uživljavajući se u prizore Isusova života.

Posljednja i najdublja vrsta molitve zove se kontemplativna molitva. To znači da jednostavno mirno sjedimo u Božjoj prisutnosti, ljubeći ga bez riječi ili slika. Ovo je čisti dar od Boga – to nije “tehnika” koju možete proizvesti. Možemo se otvoriti daru pokušavajući utišati svoje umove i srca – jedan od načina da to učinimo je kroz molitvu tzv. isihazam, što znači da uvijek iznova molimo kratku molitvu kako bismo smirili svoj mahniti um. Drevna molitva koja se za to najčešće koristi je “Isusova molitva”: “Isuse, Sine Božji, smiluj se meni grešniku.” Mnogi ljudi mole tu molitvu iznova i iznova kako bi postigli unutarnji mir. Ali da budemo jasni – molitva nije tehnika, već odnos sa živim Bogom. Ako On želi dati dar kontemplacije i ljubavi bez riječi, On će to učiniti. Možemo se samo otvoriti Njegovom Duhu.

Kako moliti?

Najvažnije nije kako molite, nego da vi molite. Jedan mi je mudar svećenik jednom rekao: “Moli kako možeš, a ne kako ne možeš.” Neki vole krunicu, neki klanjaju, neki šetaju prirodom, neki razmatraju Sveto pismo. Kao što je rekla sveta Jane Frances de Chantal: “Odlična metoda molitve je ne imati je. Ako, idući na molitvu, netko može u sebi stvoriti čistu sposobnost za primanje Duha Božjega, to će biti dovoljno za sve metode.” Polovica života je samo pojavljivanje, stoga pojavljivanjem u našem vremenu za molitvu, dajemo Duhu Svetom prostor za kretanje. Budimo realni – ako ne provedete 10-15 minuta svaki dan s Bogom, nemate odnos s Njim. Sveti Pavao nam govori da molimo bez prestanka – mi to ne činimoimati molitveni život, kao da je molitva nešto odvojeno od našeg stvarnog života. Naprotiv, molitva je pravi život. To je učenje udisanja nebeskog zraka.

Kad sjednem, uzmimo minutu šutnje i stvarno, stvarno molimo – možda po prvi put – govoreći Kristu, slušajući Ga – i obvežimo se da ćemo to činiti svakodnevno. Jer Duh Sveti želi udijeliti mnoge darove svojoj Crkvi, ali sve to proizlazi iz otkucaja srca intimnog prijateljstva s Bogom.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Još 10 knjiga koje bi svaki teolog iz fotelje trebao pročitati

Katoličke vijesti

12 000 modela nerođene djece pružaju tragičnu sliku pobačaja u jednoj državi u godini dana

Katoličke vijesti

17 nadahnutih citata Carla Akutisa

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti