Papa traži od svjetskih religija da guraju etički razvoj umjetne inteligencije
Kršćanski život

Papa traži od svjetskih religija da guraju etički razvoj umjetne inteligencije

Papa Franjo pozvao je predstavnike svjetskih religija da se ujedine u obrani ljudskog dostojanstva u dobu koje će definirati umjetna inteligencija.

“Molim vas da pokažete svijetu da smo ujedinjeni u traženju proaktivne predanosti zaštiti ljudskog dostojanstva u ovoj novoj eri strojeva”, napisao je papa u poruci sudionicima konferencije o etici umjetne inteligencije koja je ugostila predstavnike iz 11 svjetskih religije.

Vjerski vođe koji predstavljaju istočnjačke vjere kao što su budizam, hinduizam, zoroastrizam i bahá’í, između ostalih, kao i vođe triju abrahamskih religija okupili su se u Hirošimi, Japan, na konferenciji pod nazivom “AI Etika za mir”. Također su potpisali Rimski poziv za etiku umjetne inteligencije — dokument koji je razvila Papinska akademija za život koji od potpisnika traži promicanje etičkog pristupa razvoju umjetne inteligencije.

Microsoft, IBM, Cisco, UN-ova organizacija za hranu i poljoprivredu i ministarstvo inovacija talijanske vlade potpisali su dokument. Akademija je u priopćenju za tisak od 10. srpnja rekla da je franjevac Paolo Benanti, profesor etike na Papinskom sveučilištu Gregoriana u Rimu, predstavio dodatak dokumentu u Hirošimi posebno usmjeren na etičko upravljanje generativnom umjetnom inteligencijom — koja može obraditi, interpretirati i proizvesti ljudski jezik . U dodatku se kaže da generativna umjetna inteligencija zahtijeva stalnu predanost osiguravanju njezine upotrebe za dobrobit čovječanstva.

U svojoj poruci konferenciji koju je Vatikan objavio 10. srpnja, Franjo je istaknuo “veliku simboličku važnost” sastanka vjerskih vođa u Hirošimi i istaknuo sve veću središnju ulogu koju tehnologija umjetne inteligencije igra u društvu.

“Dok gledamo na složenost pitanja koja su pred nama, prepoznavanje doprinosa kulturnog bogatstva naroda i religija u regulaciji umjetne inteligencije ključno je za uspjeh vaše predanosti mudrom upravljanju tehnološkim inovacijama”, napisao je.

Ponavljajući svoj govor o umjetnoj inteligenciji na summitu G7 u lipnju, Papa je zamolio sudionike da se zajednički zalažu za zabranu smrtonosnog autonomnog oružja, što “polazi od učinkovite i konkretne predanosti uvođenju sve veće i pravilnije ljudske kontrole”.

“Nijedan stroj nikada ne bi trebao odlučiti oduzeti život ljudskom biću”, napisao je.

Otvarajući konferenciju 9. srpnja, nadbiskup Vincenzo Paglia, predsjednik akademije, rekao je da se umjetna inteligencija “mora voditi tako da njezin potencijal služi dobru od trenutka njezina dizajna”.

“U Hirošimi, mjestu najveće simboličke vrijednosti, snažno zazivamo mir i tražimo da tehnologija bude pokretač mira i pomirenja među narodima”, rekao je. “Stojimo ovdje, zajedno, da glasno kažemo da je zajedništvo i zajedničko djelovanje jedino moguće rješenje.”

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Božja Riječ i živa predaja Crkve » Tekstovi

Katoličke vijesti

Je li Torinsko platno sveti gral?

Katoličke vijesti

Kako znati je li vrijeme za kućnog ljubimca?

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti