Duh Sveti čini kršćane blagima, a ne ‘prepotentnima’, kaže papa
Kršćanski život

Duh Sveti čini kršćane blagima, a ne ‘prepotentnima’, kaže papa

Osnaženi i prosvijetljeni Duhom Svetim, kršćani su pozvani razviti blagost potrebnu za naviještanje evanđelja svima, rekao je papa Franjo.

Kao što je Duh Sveti sišao na učenike, preobrazio njihova srca i ulio im “vedru hrabrost” da iznesu svoje iskustvo Isusa, Papa je rekao da su današnji katolici koji su primili dar Duha u krštenju i potvrdi pozvani razvijati se sličan misionarski poriv.

“Iz ‘gornje sobe’ ove bazilike, poput apostola, i mi smo poslani naviještati evanđelje svima”, rekao je Franjo u svojoj propovijedi za misu na Duhove u bazilici svetog Petra 19. svibnja. “Mi smo poslani u svijet ne samo zemljopisno, već i izvan granica rase i vjere za istinski univerzalnu misiju.”

Ipak, rekao je, kršćani su pozvani evangelizirati kroz “snagu i blagost” Duha, “ne uz oholost i nametanje”.

“Kršćani nisu prepotentni”, rekao je; “njihova snaga je druga: snaga Duha.”

Dok je Franjo predvodio misno slavlje, kardinal Arthur Roche, prefekt Dikasterija za bogoštovlje i disciplinu sakramenata, bio je glavni celebrant na oltaru, koji je trenutno okružen skelama zbog restauratorskih radova na nadstrešnici koja stoji nad njim. .

Odjeven u crveno, Papa je rekao da kršćani moraju neumorno dijeliti Evanđelje kao što su to činili apostoli, ne “proračunom i lukavstvom, nego energijom rođenom iz vjernosti istini kojoj nas Duh uči u našim srcima i potiče da raste u nama .”

Na taj način, nastavio je, “prepuštamo se Duhu, a ne silama svijeta”.

Franjo je rekao da se kršćani, ohrabreni Duhom Svetim, ne bi trebali “zastrašivati ​​teškoćama, porugama ili protivljenjem”, nego naviještati mir, solidarnost, život i vjernost onima koji djeluju u suprotnosti s Evanđeljem.

“U isto vrijeme, naš proglas nastoji biti nježan (i) gostoljubiv prema svima”, rekao je. “Nemojmo zaboraviti ovo: svi, svi, svi.”

Papa je potom potaknuo kršćane da se prisjete Isusove prispodobe o velikoj gozbi, u kojoj kralj traži od svojih slugu da pozovu svakoga koga nađu, “dobrog i zlog”, na gozbu.

Neka nam Duh da snage da idemo naprijed i pozivamo sve s tom blagošću, molio je Papa. I “da nam daje blagost da sve dočekamo.”

Nakon mise, Franjo je molio “Regina Coeli” s posjetiteljima koji su nosili kišne ponče i držali kišobrane na kišovitom Trgu svetog Petra.

“Duh Sveti je taj koji stvara sklad”, rekao je Papa posjetiteljima nakon molitve. “On ga stvara iz različitih, ponekad sukobljenih stvarnosti.”

Franjo je molio da Duh Sveti poveća “zajedništvo i bratstvo kršćana različitih vjeroispovijesti” i da Duh da čelnicima vlada “hrabrosti da čine djela dijaloga koja vode do okončanja rata”.

Papa je oplakivao mnoge ratove koji se vode u svijetu i posebno se molio za ukrajinsku regiju Kharkiv, koja je posljednjih dana bila poprište ponovnog ruskog napada, kao i za Palestinu i Izrael.

Franjo je molio “da Duh Sveti dovede vođe naroda i sve nas da otvorimo vrata prema miru”.

“Danas, na blagdan Duhova, molimo se Duhu Svetome, ljubavi Oca i Sina, da stvori slogu u srcima, slogu u obiteljima, slogu u društvu, slogu u cijelom svijetu”, rekao je. .

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Zdravo starjeti » Tekstovi

Katoličke vijesti

Sve Isusu po Mariji

Katoličke vijesti

Kardinal kaže da Vatikan ne ide prema prihvaćanju homoseksualnih brakova

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti