Novi EPA standardi za pitku vodu mogu pomoći SAD-u da osiguraju pristup sigurnoj vodi
Svijet

Novi EPA standardi za pitku vodu mogu pomoći SAD-u da osiguraju pristup sigurnoj vodi

“Pristup sigurnoj pitkoj vodi”, rekao je papa Franjo u svojoj prekretnici ekološke enciklike 2015. Laudato Si’“osnovno je i univerzalno ljudsko pravo, budući da je bitno za ljudski opstanak i kao takvo je uvjet za ostvarivanje ostalih ljudskih prava.”

Otprilike 2,2 milijarde ljudi diljem svijeta nema redovit pristup čistoj vodi. Među njima je 46 milijuna Amerikanaca bez tekuće vode ili s vodom koja nije sigurna za piće.

Dana 10. travnja te su se statistike još više proširile – ali uz popratno obećanje pada – jer je Agencija za zaštitu okoliša SAD-a izdala prve nacionalne, zakonski provedive standarde za pitku vodu kako bi zaštitila Amerikance od izlaganja per- i polifluoroalkilnim tvarima ili PFAS-ovima. , također poznate kao “vječne kemikalije”.

“Konačno pravilo smanjit će izloženost PFAS-u za približno 100 milijuna ljudi, spriječiti tisuće smrti i smanjiti desetke tisuća ozbiljnih bolesti”, objavila je EPA.

“Pitka voda kontaminirana PFAS-om predugo je mučila zajednice diljem ove zemlje”, rekao je administrator EPA-e Michael S. Regan u priopćenju za javnost. “Zato je predsjednik Biden postavio borbu protiv PFAS-a kao glavni prioritet, ulažući povijesne resurse u rješavanje problema s ovim štetnim kemikalijama i zaštitu zajednica diljem zemlje.”

“Zauvijek kemikalije” nazivaju se tako jer se njihove komponente ne razgrađuju tijekom vremena, već se nakupljaju u ljudima, divljim životinjama i okolišu. Tisuće ovih umjetnih elemenata i njihovih sastavnih spojeva nalaze se u potrošačkim, komercijalnim i industrijskim proizvodima, navodi EPA.

“Izloženost PFAS-u povezana je sa smrtonosnim karcinomima, utjecajima na jetru i srce te oštećenjem imuniteta i razvoja dojenčadi i djece”, navela je agencija.

“Stavimo to u perspektivu”, rekao je Graham Peaslee, profesor kemije i biokemije na Sveučilištu Notre Dame, za OSV News. “Ovo je prvo novo pravilo za pitku vodu koje je EPA predložila u 23 godine. Postojala je revizija 2012. o razinama olova, ali to je bila samo revizija pravila; oni su ga smanjili.”

“U SAD-u moramo nekoga otrovati prije nego što se išta učini”, rekao je Peaslee u poruci frustracije. “To ostavlja pitanje: Nismo li trebali djelovati ranije? Pa, djelovali smo onoliko brzo koliko SAD može regulirati nešto; potrebno je neko vrijeme”, objasnio je. “Ova zemlja češće vodi parnice nego što regulira.”

Peaslee je primijetio da interesi industrije također kompliciraju ekspeditivnost.

“Industrija se bori protiv toga; oni se bore protiv ovoga. Ali (EPA) to ne bi učinila da nije smatrala da to može opravdati – a zdravstveni podaci sigurno opravdavaju nižu granicu nego ikad prije”, rekao je.

Gotovo 1 milijarda dolara vladinih sredstava bit će dostupna putem dvostranačkog Zakona o infrastrukturi “kako bi se pomoglo državama i teritorijima u provedbi testiranja i obrade PFAS-a u javnim vodovodnim sustavima te kako bi se vlasnicima privatnih bunara pomoglo u rješavanju problema kontaminacije PFAS-om”, također je objavila EPA.

EPA procjenjuje “da će između oko 6% i 10% od 66 000 javnih sustava pitke vode koji podliježu ovom pravilu možda morati poduzeti radnje za smanjenje PFAS-a kako bi ispunili ove nove standarde. Svi javni vodoopskrbni sustavi imaju tri godine da dovrše svoje početno praćenje za te kemikalije”, dodala je agencija.

“Odabrali su granicu koja je niska koliko je razumno mjerljiva – što je vrlo praktičan kompromis”, rekao je Peaslee. “Imaju podatke koji pokazuju da se štetni učinci na zdravlje javljaju kod manje od jednog dijela na trilijun. Linije raka stanica gušterače su pod utjecajem PFAS-a kod manje od jednog dijela na bilijun”, naglasio je.

Budući da postoji gotovo 15 000 PFAS, zašto je EPA izdvojila samo šest?

“Razlog zašto su krenuli za ovih šest je taj što imaju podatke o toksičnosti za zdravlje koji to dokazuju za ovih šest”, objasnio je Peaslee. “Nema sumnje da je ovih šest otrovno na razinama koje su rekli. Možete se raspravljati malo na jednoj ili drugoj razini, ali nitko neće sumnjati da ako ovih šest stavite u životinju, možete dobiti rak ili bolest ili štetni zdravstveni učinak koji je vrlo mjerljiv.”

Druge presude EPA-e za PFAS koje nisu uključene u objavu od 10. travnja vjerojatno će uslijediti kada budu dostupni novi zaključci studije, rekao je Peaslee.

“Za otprilike 10 godina imat ćemo zdravstvene podatke o tome – i moja pretpostavka je da bi to pravilo moglo biti revidirano u tom trenutku”, predvidio je. “Ali ovaj je dobar još 10 godina. Kada očistite ove, mnogo drugih će se očistiti u isto vrijeme.”

Bez obzira na to, “stvari koje smo koristili zadnjih 70 godina su vani”, rekao je Peaslee, “i bit će tamo još nekoliko tisuća godina.”

“Novo pravilo Agencije za zaštitu okoliša o ograničavanju ovih PFAS kemikalija vrijedi proslaviti”, rekla je Anna Johnson, viša voditeljica programa za Sjevernu Ameriku za Laudato Si’ Movement, međunarodnu mrežu organizacija članica, lokalnih zajednica i temeljnih vođa koji rade na provedbi načela Franjine enciklike Laudato Si’.

“Savezni mandat znači da će sve zajednice diljem zemlje imati koristi od pozitivnih zdravstvenih prednosti uklanjanja ovih iz naše vode za piće, posebno uključujući naše susjede u SAD-u koji su najsiromašniji među nama”, rekao je Johnson. “Ovo će spasiti živote i zaštititi zdravlje naše i budućih generacija; i ići još dalje u zaštiti naše djece danas: Ova će odluka smanjiti patnju i poduprijeti i zaštititi opće dobro.”

Ricardo Simmonds, politički savjetnik u Programu za okolišnu pravdu pri Odjelu za pravdu, mir i ljudski razvoj Konferencije katoličkih biskupa SAD-a, složio se.

“Općenito govoreći, više radnji trebalo je poduzeti ranije”, rekao je Simmonds. “Zbog toga se USCCB, barem, bavi ovime već nekoliko godina – uglavnom u vezi s angažmanom Kongresa i djelovanjem po tom pitanju.”

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti izvješćuju da je većina Amerikanaca bila izložena PFAS-u i da ima PFAS u krvi.

“Ove kemikalije su naširoko korištene u kućanskim predmetima zbog svojih svojstava odbijanja vode – a tu je i dodatna koncentracija i rizik u proizvodnji, posebno za pjenu za vatrogasce i druge”, primijetio je Simmonds. – Mislim da su tu rizici još veći.

“To je prvi korak”, dodao je Simmonds, “ali moramo učiniti više.”

USCCB se dugo zalagao za sigurnu pitku vodu, podržavajući zakone i federalna sredstva za rješavanje pitanja uklanjanja olovnih cijevi, kao i kemikalija u pitkoj vodi koje nerazmjerno utječu na djecu, trudnice i nerođenu djecu.

“To je bio jedan od prioriteta Pape i Svete Stolice posljednjih nekoliko godina. Laudato Si’ ima cijeli odjeljak samo o vodi,” primijetio je Simmonds. “Možda ne privlači naslove ili pozornost koliko bi trebao, ali to je stvarno važno pitanje. Svima nam je potrebna voda za preživljavanje – a to također utječe na prirodu i okoliš.”

Simmonds je, međutim, realan u pogledu svrhovitosti novih standarda EPA-e – za koje stručnjaci kažu da će se gotovo sigurno suočiti s pravnim izazovima.

“Kao i mnoga od ovih pitanja,” razmišljao je, “nije da imate propis i rješavate problem – stoga očekujemo da će ovo biti duga bitka.”

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Meksički biskupi susreću se s predsjedničkim kandidatima radi daljnjeg rada na “boli nasilja”

Katoličke vijesti

Roditeljska prava pobjeđuju novom politikom Alberte

Katoličke vijesti

Nadbiskup Wojda izabran za čelnika Poljske biskupske konferencije

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti