Nova imenovanja američkog čuvara vjerskih sloboda uključuju dva katolika
Europa

Nova imenovanja američkog čuvara vjerskih sloboda uključuju dva katolika

Osoblje CNA, 20. svibnja 2024. / 15:14

Povjerenstvo Sjedinjenih Američkih Država za međunarodnu slobodu (USCIRF) imenovalo je pet novih povjerenika u petak, uključujući dva katolika aktivna u raznim skupinama za zagovaranje, prema izvješću od 17. svibnja priopćenje za javnost.

Maureen Ferguson i Stephen Schneck, oboje katolici, imenovani su u USCIRF, vladinu organizaciju koja provjerava kršenja vjerskih sloboda diljem svijeta i daje političke preporuke izvršnoj vlasti i Kongresu.

Državna ograničenja prakticiranja vjere dosegla su novi vrhunac na globalnoj razini 2021., dok je 55 zemalja (28% od 198 pregledanih zemalja) imalo “visoke” ili “vrlo visoke” razine državnih ograničenja, prema izvješću PEW 2024. U 2021. vjerske skupine suočene su s uznemiravanjem od strane vlada u 183 zemlje, što je najveći broj od početka studije.

USCIRF je nedavno pozvao Bidenovu administraciju da se pozabavi rastućim vjerskim progonom diljem svijeta nakon što je objavio svoj Godišnje izvješće za 2024koji je preporučio imenovanje 17 zemalja na popis “zemalja od posebne zabrinutosti” američkog State Departmenta, uključujući Afganistan, Azerbajdžan, Indiju, Nigeriju i Vijetnam.

Imenovao ga je predsjednik Zastupničkog doma SAD-a Mike Johnson, R-Louisiana, Ferguson je viši suradnik s Katolička udruga, organizacija koja se zalaže za slobodno ispovijedanje vjere u SAD-u i primjenjuje katoličko učenje na suvremena pitanja. Ona također služi na asavjetodavni odbor Belmont Houseainicijativa Belmont Abbey Collegea koja radi na “obrani prakticiranja vjere na javnom trgu”.

Ferguson je član savjetodavnog odbora Centra za etiku i kulturu de Nicola, inicijative Sveučilišta Notre Dame koja je “posvećena dijeljenju bogatstva katoličke moralne i intelektualne tradicije kroz podučavanje, istraživanje i javni angažman na najvišoj razini i u čitavom nizu disciplina”, navodi se u njegovu web stranica.

Također je članica upravnog odbora Nacionalni katolički molitveni doručakkoja organizira godišnju nestranačku molitvenu grupu koja okuplja više od 1500 ljudi u Washingtonu, DC, da mole za naciju.

Ferguson je napisao komentar na za život i obiteljska pitanja za National Catholic Register i sudomaćin nacionalno sindicirane radijske emisije “Razgovori s posljedicama” na EWTN.

Schneckkojeg je u komisiju ponovno imenovao predsjednik Joe Biden, umirovljeni je profesor političke filozofije na Katoličkom sveučilištu u Americi, gdje je osnovao i vodio Institut za istraživanje politike i katoličke studije.

Schneck je član upravnog odbora Catholic Climate Covenant, američke organizacije koja se zalaže za brigu za stvaranje i klimatske akcije. Također je u upravnom odboru Katolička mobilizacijska mrežaorganizacija koja radi na ukidanju smrtne kazne i promicanju restorativne pravde.

Schneck je prethodno vodio Franciscan Action Network, koja se zalaže za ekonomsku, rasnu i društvenu pravdu, a služio je pod Obaminom administracijom u Savjetodavnom vijeću Bijele kuće za partnerstva temeljena na vjeri i susjedstvu.

Osim Fergusona, u komisiju su novoimenovani Vicky Hartzler i Asif Mahmood. Schneck je ponovno imenovan zajedno s Ericom Uelandom, kojeg je ponovno imenovao čelnik manjine u Senatu Mitch McConnell, R-Kentucky. Mandat povjerenice Susie Gelman traje do svibnja 2025. Gelman je bila predsjedavajuća upravnog odbora Izraelskog političkog foruma od 2016. do 2023. godine.

Bivši povjerenici čiji su mandati završili ovog svibnja su Abraham Cooper, David Curry, Frederick Davie, Mohamed Magid, Nury Turkel i Frank Wolf.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Povijesna misa ‘Requiem for the Forgotten’ premijerno će biti prikazana u Miamiju

Katoličke vijesti

Godinu dana nakon potresa, crkva sv. Jurja u Alepu ponovno se diže

Katoličke vijesti

Haitiju prijeti ‘pravi genocid’, upozorava svećenik

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti