Marija: Božja kćer, majka i zaručnica
Praktični vjernik

Marija: Božja kćer, majka i zaručnica

Coronación_de_la_VirgenPri Marijinu krunjenju među svecima u Nebu dočekala ju je Bog: Bog Otac, Bog Sin i Bog Duh Sveti. Zamislite radost pri njihovom ponovnom susretu; zamislite ljubav s kojom je svaka osoba Trojstva primila i okrunila svoju Kraljicu Neba.

Bog je stvorio Mariju kao kćer, majku i zaručnicu: Kći Oca, majku Sina i zaručnicu Duha Svetoga; Kći Ane i Joakima, majka Isusa i svih nas i žena Josipova. Isto tako, sve su žene pozvane biti kćeri, majke i zaručnice Božje, na načine koji su jedinstveni za svako naše zvanje. On voli svakoga od nas kao što otac voli svoju kćer, kao što sin voli svoju majku i kao što muž voli svoju ženu – i beskrajno više.

Bog Otac nas je stvorio i dao nam život; ima plan za svakoga od nas i vodi nas putem koji je pred nama. Baš kao što je Marija dala svoje “Da” Ocu na Navještenju, trebali bismo nastojati reći da Božjoj volji za naš život, slušati njegove zapovijedi i doći k njemu kao dijete ocu punom ljubavi. Stvorio nas je s neizmjernom ljubavlju i brigom za svaki detalj našeg bića; možemo sve svoje pouzdanje staviti u Njega kao što je to učinila Marija.

Isus se učinio ranjivim prema nama; On dopušta da bude ponižen da uzme lik kruha i vina, i povjerava se našoj brizi, da ga nosimo u našim klimavim, nesavršenim rukama. Baš kao što je Marija nekoć nosila Isusa u svojoj utrobi i njegovala Njegov rast, na nama je da mu stvorimo dom pun ljubavi u našim dušama, tako da On može biti zaštićen i njegovan da raste; moramo ga nositi u svijet, šireći njegovu riječ i beskrajnu ljubav našoj braći i sestrama. Kada primamo Isusa u Euharistiji, držimo ga u samim svojim tijelima i postajemo živi svetohraništa, a možemo se ugledati na Mariju Bogorodicu kao na primjer kako štititi, održavati i dijeliti Isusov život u nama.

Duh Sveti dolazi da nas podrži u dobroj borbi, da stane uz nas i ispuni nas novim životom koji trebamo nastaviti u kršćanskom životu. Marija je mogla ispuniti Božje poslanje za svoj život i začeti Isusa u svojoj utrobi kroz posvetu sebe Duhu Svetom: „Duh Sveti sići će na te i sila će te Svevišnjega osjeniti; i zbog toga će se sveto Dijete zvati Sin Božji” (Lk 1,35). Tako ćemo i mi iskusiti obilje milosti okrećući se Duhu Svetome kao partneru na putu. Kad svoje duše i volje ujedinimo s onima Duha Svetoga u životvornom jedinstvu, surađujući s Božjom milošću i predano ga ljubeći, dobit ćemo duhovne darove potrebne za življenje naše kršćanske vjere, baš kao što su to činili apostoli na Duhove. Duh Sveti se bori za našu stvar i pomaže nam u našem poslanju ovdje na zemlji.

Karanavalʹno_Mací_Božaj._Vetkavskij_muzejSvaka će žena pronaći jedinstvene prilike da ispuni ove uloge ovdje na zemlji. Kćeri smo zemaljskih roditelja, pozvane ljubiti i slušati one koji su nas odgojili, a sve smo kćeri Oca nebeskoga. Neke su žene pozvane biti zemaljske majke i njegovati mlade duše, dok smo sve pozvane djelovati kao duhovne majke, biti njegujuća prisutnost onima koje susrećemo u našim životima i biti prijemljive za Isusa u Euharistiji. Neke su žene pozvane posvetiti se Bogu kroz redovnički život; drugi su pozvani na sakrament ženidbe, gdje se par posvećuje jedno drugome na jedinstven način. Sve su žene pozvane da se udruže s Duhom Svetim i pridruže svoja srca i volje Božjoj misiji za svoj život.

U svim ovim slučajevima slijedimo Marijin primjer u služenju Bogu: poštujemo Boga kao Oca, Sina i Duha Svetoga, a kada služimo drugima, poštujemo ih kao stvorene na sliku i priliku Božju – vidimo Isusa u njima. Umorna majka koja ljulja svoje dijete za spavanje brine se za Isusa; žena koja dočekuje beskućnike i poslužuje ih obrokom čini isto. Prilike za služenje postoje gdje god pogledamo, a možemo započeti molbom za Marijin zagovor. Njezina blizina Trojstvu čini je savršenim modelom koji pokazuje kako svi trebamo doći Bogu.


1. Coronación de la Virgen Juan Nepomuceno Herrera / PD-1923
2. Virgen del Rosario autor Bartolomé Esteban Murillo / PD-1923
3. Karanaval Mací Božaj (Krunidba Djevice), škola Babičy / PD-1923

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Nedavno osvježeni “Symbolon: Vjera Crkve” Instituta Augustine prikazuje živost katoličke vjere na američkom tlu

Katoličke vijesti

Slika Božanskog milosrđa: Otkucaj Božje Hesedove zavjetne ljubavi

Katoličke vijesti

Nedavno osvježeni “Symbolon: Vjera Crkve” Instituta Augustine prikazuje živost katoličke vjere na američkom tlu

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti