Kardinal Pizzaballa posjetio Gazu u znak potpore i solidarnosti s ‘napaćenim stanovništvom’
Europa

Kardinal Pizzaballa posjetio Gazu u znak potpore i solidarnosti s ‘napaćenim stanovništvom’

Vijesti iz Rima, 16. svibnja 2024. / 13:48

Latinski patrijarh Jeruzalema kardinal Pierbattista Pizzaballa posjetio je u srijedu župu Svete Obitelji u Gazi, a prelat je putovao po prvi put od izbijanja rata između Izraela i Hamasa u znak solidarnosti i potpore maloj, ali otpornoj zajednici.

Pizzaballa je “ušao u Gazu i stigao u župu Svete obitelji u pastoralni posjet”, rekao je priopćenje za javnost koju je u četvrtak izdala patrijaršija.

Pizzaballi se pridružilo malo izaslanstvo sastavljeno od fra’ Alessandra de Franciscisa, velikog bolničara Suverenog malteškog reda, kao i oca Gabriela Romanellija, župnika crkve Svete obitelji.

Svećenstvo je otputovalo kako bi se susrelo s “napaćenim stanovništvom” i prenijelo poruku “nade, solidarnosti i podrške”, dodaje se u priopćenju.

“Svrha mog posjeta prije svega bila je biti s njima, zagrliti ih”, rekao je Pizzaballa u video poruka objavio je u četvrtak Patrijaršija.

Dodao je da je posjet napravljen kako bi se “provjerilo njihovo stanje” i “da se vidi što možemo učiniti da poboljšamo svoje stanje”.

Tijekom svog posjeta, kardinal je slavio misu i posjetio grčku pravoslavnu crkvu svetog Porfirija u gradu Gazi, gdje je 18 Palestinaca izgubilo živote u izraelskom napadu 18. listopada 2023. raketni udar.

“Posjet je također prva faza zajedničke humanitarne misije Latinskog patrijarhata i Suverenog malteškog reda, u suradnji s Malteser Internationalom i drugim partnerima, s ciljem isporuke hrane i medicinske pomoći koja spašava život stanovništvu u Gazi,” poručila je patrijaršija.

A izjava koju je Malteški red izdao u četvrtak, navodi se da je “memorandum o razumijevanju kojim se uspostavlja zajednička misija potpisan između stranaka 14. svibnja”.

Od izbijanja rata između Izraela i Hamasa prošlog listopada, župa Svete Obitelji — jedina katolička crkva u Pojasu Gaze — odigrala je ključnu ulogu u pružanju duhovne i humanitarne podrške lokalnom ratom razorenom stanovništvu.

Stotine Palestinaca sklonili se u crkvi od početka rata.

Dana 16. prosinca 2023. dvije žene ubijeni su izvan župe, što je patrijaršija pripisala izraelskom snajperistu. Izraelske obrambene snage odbacile su odgovornost za napad.

Matthew Santucci

Matthew Santucci je dopisnik CNA iz Rima sa sjedištem u uredu EWTN-a u Vatikanu. Odrastao je u Connecticutu, a od 2020. živi u Rimu. Diplomirao je povijest na Fordhamu i magistrirao međunarodne odnose na Luissu Guidu Carliju.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Katolička crkva na Kubi nudi pomoć u dijalogu između vlasti i oporbe

Katoličke vijesti

Glavni državni odvjetnik Oklahome traži od Vrhovnog suda da zaustavi pogubljenje osuđenika

Katoličke vijesti

Novi kontroverzni zakon o zločinima iz mržnje u Škotskoj trebao bi stupiti na snagu 1. travnja

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti