Zagovornici života zatvoreni prema Zakonu FACE govore
Europa

Zagovornici života zatvoreni prema Zakonu FACE govore

Washington, DC Newsroom, 16. svibnja 2024. / 14:48

Nakon što je sedam pro-life aktivista osuđeno na višegodišnje zatvorske kazne zbog pokušaja “spašavanja” klinike za pobačaje u Washingtonu, DC, neki od aktivista sada su progovorili.

Joan Andrews Bell, 76-godišnja katolička i pro-life aktivistica koja je osuđena na dvije godine i tri mjeseca zatvora, podijelila je izjavu u kojoj se zaklela da će se nastaviti zalagati za nerođene i pozvala druge da joj se pridruže u molitvi .

“Što nam je teže to se više možemo radovati što uspijevamo; više nas ne tretiraju toliko kao privilegirano rođeno dijete, već kao diskriminirano začeto dijete,” rekao je Bell u izjavi koju je CNA imao u uvidu. “Ne očekujemo pravdu na sudu. Nadalje, ne tražimo je za sebe kada nam je uskraćena [to] naša ljubljena braćo i sestre.”

Rekla je da na svoju zatvorsku kaznu gleda kao na “vrijeme molitve i oporavka” za “grijeh pobačaja u Americi”.

“Božje vrijeme je savršeno”, zaključila je. “Možda neću vidjeti nikakve plodove ovih jednostavnih molitvi i djela, ali Gospodar svega će učiniti ono što je najbolje. Molimo molite i činite ono što Bog želi da činite.”

Što se događa?

Bell i šest drugih pro-lifera osuđeni su ovaj tjedan za kaznena djela koja uključuju urotu protiv prava i kršenje federalnog Zakona o slobodi pristupa klinikama, također poznatog kao FACE Act.

Potpisao ga je predsjednik Bill Clinton 1994. godine, FACE Act zabranjuje ometanje pristupa ili uništavanje klinika za pobačaje, centara za trudnoću ili crkvene imovine. Zakon je kritiziran od strane nekoliko zakonodavaca jer se nejednako primjenjuje protiv pro-life aktivista.

Aktivisti koji su ovog tjedna osuđeni na zatvorske kazne su Bell, Lauren Handy (30), John Hinshaw (69), William Goodman (54), Herb Geraghty (27), Jonathan Darnel (42) i Jean Marshall (74). Kazne je izrekao američki okružni sudac Colleen Kollar-Kotelly.

Prema Ministarstvu pravosuđa, sedam aktivista sudjelovali su u zavjeri za stvaranje blokade Washingtonske kirurške klinike koju vodi dr. Cesare Santangelo, abortus koji je optužen za čedomorstvo.

Dijelovi demonstracija emitirani su uživo i mogu se pratiti na društvenim mrežama. U ovoj snimci se može vidjeti nekoliko aktivista, uključujući Bella, kako sjede na stolicama unutar ustanove za pobačaje dok se mole svetom Mihaelu Arkanđelu.

Što govore zatvoreni zagovornici života?

Handy, koja je direktorica aktivizma u Progresivnom ustanku protiv pobačaja (PAAU), dobila je najtežu kaznu, četiri godine i devet mjeseci, zbog svoje uloge organizatora prosvjeda.

Nakon izricanja presude, Handy je također obećala da će nastaviti svoj pro-life aktivizam, izreka: “Odbacujem korištenje straha i srama od vanjskih i unutarnjih sila kao sredstva da nas spriječi da ne volimo nerođene ljude kao sebi jednake. Odbijam pozive da se ublaže strastvene reakcije na neopisiva djela nasilja.”

“Prihvaćam hrabrost umjesto udobnosti i pravo u odnosu na lakoću. Prihvaćam neizvjesnost u budućnost punu nade. Prihvaćam nježnost, radost i ljubav prema svojim nerođenim susjedima,” nastavio je Handy.

Hinshaw (69), koji je osuđen na godinu i devet mjeseci zatvora, također je izdao izjava u kojoj spominjao je “petoricu iz DC-a”, pet novorođenih beba čija je osakaćena tijela pronašla PAAU ispred Washingtonske kirurške klinike.

Pitao je zašto se njegova unuka koja je rođena s 32 tjedna može čuvati dok se bebe u istoj fazi ubijaju i ostavljaju u smeću.

„Postoji razlog zašto je današnje evanđelje položiti život za svoje prijatelje. Ovo nije slučajnost,” nastavio je. “Osuđen sam, iako nevin. Preuzimam krivnju ovog suca. Prihvati moju ljubav prema tebi, suče, kao okajanje za svoju krivnju.”

‘Jedna vrsta korizme’

Chris Bell, 32-godišnji suprug Joan Andrews Bell, rekao je za CNA da nije mogao vidjeti svoju suprugu otkako je osuđena i zatvorena u kolovozu 2023.

Prema Chrisu, dok je bila zatvorena u centru za pritvor u Aleksandriji u Sjevernoj Virginiji, Joan je držana podalje od svoje obitelji. Rekao je da je ona, unatoč zatvoru, “jako dobrog” raspoloženja i da svoju kaznu doživljava kao “neku vrstu korizme”.

Sada kada je osuđena, očekuje da će je premjestiti u drugi zatvor, ali ne zna gdje će je poslati. U međuvremenu je rekao da cijela njezina obitelj uz nju prinosi svoju patnju za nerođene.

“Imamo sedmero djece, sedmero rođene unučadi i jedno unuče koje će se roditi. Svima im jako nedostaje”, objasnio je. “Stvarno je teško znati da je tvoja majka, tvoja baka u zatvoru jer je učinila nešto dobro. Samo je teško znati da je odvojena od njih. Dakle, teško je. To je dio naše ponude Bogu.”

(Priča se nastavlja u nastavku)

Pretplatite se na naš dnevni bilten

Chris Bell je rekao da se ne mole samo za nerođene već i za suca, osobe koje se bave pobačajem i sve one koji zagovaraju abortus.

“Ona zna da to čini zbog naših grijeha i grijeha pobačaja, pa je to drži usredotočenom i omogućuje joj da, čak i u ovoj teškoj situaciji, pronađe Božju volju i osjeti podršku u tome”, objasnio je.

„Kada vršite Božju volju, bez obzira na to koliko su okolnosti teške, pronalazite dubok mir. Može biti izazovno, ali postoji duboki mir.”

Peter Pinedo

Peter Pinedo je dopisnik DC-a za CNA. Diplomirao je na Franjevačkom sveučilištu, Peter je prethodno radio za Texas Right to Life. On je prvi poručnik u rezervi američke vojske.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Katolički biskupi protive senatskom prijedlogu zakona o IVF-u, upozoravaju na smrt nerođene djece

Katoličke vijesti

Trump optužuje Bidena za ‘progon’ katolika

Katoličke vijesti

Vatikan je odobrio otvaranje kauze za kanonizaciju filipinske djevojčice

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti