Slovački biskupi pozivaju na mir nakon pokušaja atentata na premijera
Europa

Slovački biskupi pozivaju na mir nakon pokušaja atentata na premijera

Vijesti CNA, 16. svibnja 2024. / 13:24

Nakon pokušaja atentata na premijera Roberta Fica u srijedu, slovački biskupi pozvali su na mir i jedinstvo.

“Moramo aktivno raditi za mir”, rekao je nadbiskup Bernard Bober iz Košica, predsjedavajući Slovačke biskupske konferencije. izjava 15. svibnja.

“Važno je da poštujemo jedni druge i jačamo dobro u svakome od nas”, rekao je i pozvao javnost da odbaci svaki oblik nasilja i promiče dobro u ljudima.

Bober je izrazio duboko žaljenje zbog nasilnog incidenta i osudio ono što vlasti sada tretiraju kao čin pokušaja ubojstva.

Napadač je opisan kao “vuk samotnjak” koji je djelovao iz političke mržnje protiv Fica, slovačka novinska agencija SITA prijavio. Napadač je svoje nezadovoljstvo politikom vlade izrazio u videu objavljenom na internetu prije pokušaja ubojstva. Sada se suočava s optužbama za pokušaj ubojstva i doživotnom robijom.

U četvrtak je zamjenik premijera Robert Kalinak rekao da je Ficovo stanje još uvijek teško i da je prerano reći hoće li se oporaviti, Reuters prijavio.

Bober je u svom priopćenju rekao: “Želim premijeru brz oporavak i molim vjernike da mole za mir u našoj domovini i za sve građane Slovačke Republike”, rekao je Bober u svojoj izjavi.

Nadbiskup Stanislav Zvolensky iz Bratislave objavio je izjavu na društveni mediji izražavajući svoju molitvu za Ficovo ozdravljenje i ozdravljenje.

U priopćenju se ističe kako je Zvolensky užasnut tragičnim incidentom te je najavio da će nadbiskup slaviti misu u zemlji nacionalno svetište u Šaštinu.

Bazilika u Šaštinu izgrađena je u čast slike Gospe od sedam žalosti, lika toliko važnog za narod Slovačke da ju je papa Pio XI proglasio zaštitnicom zemlje 1927. godine.

Pokušaj atentata na 59-godišnjeg Fica — koji je odgojen i koji se opisao kao katolik — potresao je zemlju s katoličkom većinom posjetio papa Franjo u 2021.

Molitve i apeli slovačkih prelata dolaze u kritičnom trenutku za zemlju – i širu Europu: Pokušaj atentata na Fica predstavlja prvi javni pokušaj atentata na europskog političara u više od 20 godina.

Vatikanski državni tajnik, kardinal Pietro Parolin, rekao je novinarima u prvoj reakciji 15. svibnja da je “doista zabrinut zbog onoga što se dogodilo”. Parolin je ukazao na očit porast politički motiviranog nasilja.

Novoizabrani slovački predsjednik Peter Pellegrini pozvao je političke stranke da ublaže svoju kampanju prije izbora za Europski parlament sljedećeg mjeseca, izvijestio je CNA DeutschCNA-ov novinski partner na njemačkom jeziku.

AC Wimmer

AC Wimmer je osnivač i glavni urednik CNA Deutsch. Australac koji govori više jezika, odrastao je u Bavarskoj i Južnoj Africi, obnašao je visoke funkcije u australskom SBS-u i bio je glavni urednik povijesnog Münchner Kirchenzeitunga. Diplomirao filozofiju i kineske studije na Sveučilištu u Melbourneu, Anian Christoph Wimmer — kinesko ime 刘威猛 — sjedio je u žiriju Medijske nagrade Njemačke biskupske konferencije, bivši je počasni znanstveni suradnik u komunikacijama na Sveučilištu u Melbourneu i bio je član Uprave Caritasa u Münchenu.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Krv svetog Januarija ponovno se čudesno rastopila u Napulju

Katoličke vijesti

Vjerski emiteri traže od Vrhovnog suda da ukine ‘diskriminirajuće’ naknade

Katoličke vijesti

Njemački biskupi Crkvi u Africi: Pokrenite kanonizaciju njemačkih mučenika

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti