Catholic Relief Services ‘uznemiren’ predloženim američkim rezovima inozemne pomoći
Europa

Catholic Relief Services ‘uznemiren’ predloženim američkim rezovima inozemne pomoći

Osoblje CNA, 2. srpnja 2024. / 15:40

Katoličke službe pomoći (CRS) u ponedjeljak je kritizirao ovogodišnji proračun američkih državnih i inozemnih operacija, kojim se inozemna pomoć smanjuje za 11% u usporedbi s prošlom godinom.

Službeni dobrotvorni ogranak američkih katoličkih biskupa, CRS, posljednjih se godina zalagao za više vladinih sredstava, koja čine znatan dio proračuna organizacije.

“Znatna smanjenja ključnih humanitarnih i razvojnih računa, u nekim slučajevima za otprilike 25%, imala bi strašne posljedice za milijune obitelji koje se suočavaju s glađu, humanitarnim krizama i zaraznim bolestima”, rekao je Bill O’Keefe, izvršni potpredsjednik za misiju, mobilizacija i zagovaranje u CRS-u, in izjava od 1. srpnja.

“Surađivat ćemo s Kongresom na dvostranačkom prijedlogu zakona koji snažno financira humanitarne i razvojne programe i pruža hrabar odgovor na izazove s kojima se suočava naša globalna obitelj. SAD je dugo bila sila dobra u cijelom svijetu, a CRS je predan podršci usvajanja zakona koji odražava tu povijest.”

CRS je primio više od 928 milijuna dolara financiranja iz državnih bespovratnih sredstava u 2022., što čini veliki udio u ukupnom prihodu organizacije od više od 1,4 milijarde dolara, prema porezni dokumenti. CRS kaže da trenutno pruža pomoć ljudima u potrebi u više od 100 zemalja bez obzira na rasu, vjeru ili nacionalnost.

Prema Odbor za raspodjelu sredstava, Nacrt zakona za 2025., koji je Zastupnički dom američkog Kongresa odobrio prošlog mjeseca, uključuje 3,3 milijarde dolara financiranja za Izrael i daje prioritet sigurnosti granica i mjerama za borbu protiv utjecaja Kine. Također održava “sve dugogodišnje zaštite života” i podržava “programe vjerskih sloboda u inozemstvu i zaštitu vjerskih sloboda za vjerske organizacije koje isporučuju inozemnu pomoć.”

U isto vrijeme, proračun u potpunosti eliminira financiranje nekoliko programa, uključujući Fond za hitnu pomoć izbjeglicama i migracijama i Doprinose međuameričkoj zabrani razvoja.

Prijedlog zakona o odobrenim sredstvima također depriorizira mnoge inicijative usmjerene na klimu zabranom sredstava za Zeleni klimatski fond i Fond za čistu tehnologiju. Sve u svemu, predloženi proračun predstavlja smanjenje od 19% u odnosu na predsjedničin proračun.

O’Keefe je primijetio da prijedlog zakona zadržava “visoke razine financiranja” za “nekolicinu odabranih” humanitarnih prioriteta, kao što je rješavanje potreba za prehranom i borba protiv malarije. Međutim, prijedlog zakona “ne ulaže u prilagodbu klimatskim promjenama”, unatoč “moralnim, ekonomskim i sigurnosnim prednostima povećanja otpornosti na teške vremenske udare poput suša, poplava i ekstremnih toplinskih valova”.

Kao nedavno, 2021. CRS je pohvalio proračun koji je predložila Bidenova administracija zbog usmjerenosti na borbu protiv siromaštva diljem svijeta. Taj zahtjev za 2022. uključivao je milijardu dolara inozemne pomoći SAD-a za borbu protiv zaraznih bolesti diljem svijeta, kao i 2,5 milijarde dolara za međunarodne klimatske programe.

Godine 2019. CRS je kritizirao prijedlog tadašnjeg predsjednika Trumpa da se inozemna pomoć smanji za gotovo 25%.

Jonah McKeown

Jonah McKeown je pisac i producent podcasta za Catholic News Agency. Magistrirao je na Fakultetu novinarstva Sveučilišta Missouri i radio je kao pisac, producent za javni radio i kao snimatelj. Nalazi se u St. Louisu.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

50. beba spašena zahvaljujući ‘sigurnim kutijama’ u SAD-u

Katoličke vijesti

Vatikan će objaviti novi dokument o papinskom primatu

Katoličke vijesti

Zašto će Tom Brady i Garth Brooks biti u Vatikanu ovaj vikend

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti