Nevada protivi glasanju o pobačaju dok se zagovornici života nastavljaju boriti protiv mjera glasanja 2024.
Europa

Nevada protivi glasanju o pobačaju dok se zagovornici života nastavljaju boriti protiv mjera glasanja 2024.

Washington, DC Newsroom, 2. srpnja 2024. / 16:20

Dok Nevada postaje šesta država koja je dodala amandman za pobačaj na glasanje 2024. godine, grupe koje se zalažu za život smišljaju strategiju kako spriječiti usvajanje niza amandmana o pobačaju u državama diljem zemlje.

Nevada trenutno dopušta abortus do 24. tjedna trudnoće. Ako je prošao, amandmankoji se prošli tjedan kvalificirao za glasovanje, dodatno bi proširio abortus uspostavljajući ga kao “temeljno pravo” koje se može ostvarivati ​​do fetalne održivosti “bez uplitanja države”.

Amandman, koji mora biti odobren jednostavnom većinom birača na dva uzastopna izbora, dopustio bi miješanje države u pobačaj samo kada je to u interesu “zaštite, održavanja ili poboljšanja zdravlja pojedinca koji traži pobačaj”.

Montie Chavez, predstavnik Nadbiskupije Las Vegasa, rekao je za CNA da Katolička konferencija u Nevadi radi sa župama i nekatoličkim vjerskim vođama kako bi zauzeli “ekumenski i međuvjerski stav” protiv amandmana o pobačaju.

“Vjerujemo da je samo Bog autor života i jedini sudac smrti”, rekao je, dodajući da bi “poguban amandman imao strašne posljedice za obitelji u Nevadi”.

Pobjeđivanje ‘obmanjujućim’ porukama

Uključujući Nevadu, šest država treba glasovati o pro-abortusu amandmana u studenom, a sedam razmatra dodavanje mjera na svoje glasačke listiće.

U međuvremenu su brojne države već donijele mjere za pobačaj otkako je Roe protiv Wadea ukinut u lipnju 2022.

Kelsey Pritchard, direktorica državnih javnih poslova u Susan B. Anthony Pro-Life America, rekla je za CNA da njezina grupa posvećuje 92 milijuna dolara kampanji za kontakt s biračima.

“Taktika br. 1 aktivista za pobačaj je širenje dezinformacija o sposobnosti trudnica da dobiju hitnu njegu prema pro-life zakonima jer znaju da će izgubiti ako vode kampanju za promicanje pobačaja u kasnom terminu”, rekla je.

Pritchard je pokazao Floridagdje je bila inicijativa za borbu protiv državnog amandmana za pobačaj iz 2024 upravo lansiran ovaj tjedan.

Konferencija katoličkih biskupa Floride obećala je da će se boriti protiv amandmana o pobačaju. Prema Pritchardu, guverner Ron DeSantis “vodi borbu” “objašnjavajući varljivi jezik ekstremnih mjera”.

“S glasanjem protiv 4 Floride koji se danas pokreće i vodstvom guvernera DeSantisa”, rekla je, “pro-life koalicija je ujedinjena da zaustavi industriju pobačaja.”

Jeanne Mancini, predsjednica Marša za život, upozorila je da će mjere za pobačaj 2024. “imati razarajuće učinke na nerođene i žene u državama nakon smrti”.

Mancini je za CNA rekla da su dosadašnje pobjede industrije pobačaja rezultat onoga što je ona nazvala “varljivim” porukama, umjesto da se temelje na istinskoj podršci.

“Tragično, vidjeli smo da su njihovi napori uspjeli u mnogim državama, s milijunima dolara od nacionalnih interesnih skupina za pobačaj koji su usmjeravani u obmanjujuće kampanje za pobačaj koje potiču strah”, rekao je Mancini.

“To zbunjuje i plaši birače da odobre amandmane na državni ustav koji nadjačavaju sve postojeće ili buduće politike za život, čak i najskromniju zaštitu žena i djece.”

Kristi Hamrick, predstavnica Students for Life Action, izjavila je za CNA da vjeruje da su mnogi amandmani o pobačaju koji se pojavljuju diljem zemlje samo “glorificirani napori Joea Bidena i Demokratske stranke da izađu na izbore”.

Bidenova administracija odlučila je koristiti pobačaj kao glavno pobjedničko pitanje ove izborne godine. Potpredsjednica Kamala Harris obilazila je cijelu zemlju na Turneja “Reproduktivne slobode”. mjesecima, opetovano kritikujući republikance zbog donošenja propisa o pobačaju.

Tijekom prošlotjedne raspravebivši predsjednik Donald Trump tvrdio je da Bidenova administracija planira “vratiti Roea” i uvesti neograničene pobačaje u kasnom terminu, nešto što je, kako je rekao, u suprotnosti s onim što Amerikanci žele.

“[Biden is] spremni da, kako mi kažemo, iščupamo dijete iz utrobe u devetom mjesecu i ubijemo dijete. Nitko ne želi da se to dogodi”, rekao je Trump. “Ne mislimo da je to dobra stvar, mislimo da je to radikalna stvar. Mislimo da su demokrati radikali, a ne republikanci.”

Hamrick je tvrdio da će demokratske nade da će iskoristiti amandmane o pobačaju za povećanje odaziva birača biti razočarane u studenom.

Citirajući nedavni Rasmussenova anketa koji je otkrio da se 66% Amerikanaca protivi pobačaju u kasnom terminu, Hamrick vjeruje da nema toliko entuzijazma za stav o pobačaju kao što se neki demokrati nadaju.

(Priča se nastavlja u nastavku)

Pretplatite se na naš dnevni bilten

Ali da bi pobijedio, rekla je da pokret za život mora unaprijediti svoje poruke.

“Fokus treba biti na ekstremizmu pobačaja u kasnom terminu jer ovi [amendments] … nude u osnovi neograničeni pobačaj, abortus koji financiraju porezni obveznici. Oni su radikalni i ekstremni”, objasnila je.

“Usredotočeni smo na ekstremizam pobačaja [and] pobačaj u kasnom terminu i nehumanost toga, te činjenica da su žene oštećene okruženjem pobačaja koje mi dopuštamo,” dodala je.

Peter Pinedo

Peter Pinedo je dopisnik DC-a za CNA. Diplomirao je na Franjevačkom sveučilištu, Peter je prethodno radio za Texas Right to Life. On je prvi poručnik u rezervi američke vojske.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

130.000 protivi se pokušaju ljevičarske vlade da promijeni značenje spomenika građanskom ratu u Španjolskoj

Katoličke vijesti

Otkrijte skrivenu kapelu u Rimu u kojoj je umrla sveta Katarina Sijenska

Katoličke vijesti

Rat Izraela i Hamasa: Biden detalji trofaznog sporazuma o taocima

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti