Vatikan će objaviti Instrumentum Laboris za sastanak Sinode o sinodalnosti u listopadu
Europa

Vatikan će objaviti Instrumentum Laboris za sastanak Sinode o sinodalnosti u listopadu

Vijesti iz Rima, 3. srpnja 2024. / 10:55

Vatikan će sljedećeg tjedna objaviti vodeći dokument za raspravu na završnoj skupštini višegodišnje Sinode Katoličke crkve o sinodalnosti.

The Instrumentum Laborisili “radni alat” za nadolazeću 16. redovnu opću skupštinu Biskupske sinode, na konferenciji za novinare 9. srpnja predstavit će kardinali Mario Grech i Jean-Claude Hollerich, zajedno s posebnim tajnicima sinodalne skupštine.

Nazvan “Instrumentum Laboris 2”, dokument je bio u pripremi od početka lipnja, kada je oko 20 stručnjaka za teologiju, crkvenu i kanonsko pravo održalo sastanak iza zatvorenih vrata kako bi analizirali sinodska izvješća biskupija i redovničkih zajednica.

The Instrumentum Laboris vodit će rasprave na skupštini u Vatikanu u listopadu. Mjesečno okupljanje druga je sjednica dvodijelne skupštine Sinoda o sabornosti. Prva sjednica održana je u listopadu 2023. godine.

Druga listopadska skupština nastavak je višegodišnje Sinode o sinodalnosti koja je započela u listopadu 2021. i uključivala je faze razlučivanja i rasprave na različitim razinama Crkve.

Jesenski susret okupit će katoličke biskupe, svećenike, redovnike i laike iz cijelog svijeta kako bi raspravljali o temama uključenim u Instrumentum Laboris te pripremiti završni dokument sinode.

Ovo je drugo Instrumentum Laboris sinode o sinodalnosti. Sličan radni dokument od 50 stranica objavljen je prošle godine uoči sinodske skupštine u listopadu 2023.

Vatikanska skupština 2023. proizvela je knjigu na 41 stranici sintezni izvještajdok se na skupštini 2024. očekuje glasovanje o “konačnom izvješću”, koje će potom biti poslano papi Franji na razmatranje.

Treća faza Sinode o sinodalnosti – nakon “savjetovanja naroda Božjeg” i “razlučivanja pastira” – bit će “provedba”, prema riječima organizatora.

Hannah Brockhaus

Hannah Brockhaus je viša dopisnica Katoličke novinske agencije iz Rima. Odrasla je u Omahi, Nebraska, a diplomirala je engleski na Državnom sveučilištu Truman u Missouriju.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Trenton Catholic Charities ispričava se zbog sponzoriranja čitanja knjiga ‘izvan rodne binarnosti’

Katoličke vijesti

Papa Franjo o đakonicama: ‘Ne’

Katoličke vijesti

Kako sumnja Toma jača vjeru kršćana, prema tri velika sveca

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti