Cannes: Blještavilo, glamur i katoličko naslijeđe (fotografije)
Kršćanski život

Cannes: Blještavilo, glamur i katoličko naslijeđe (fotografije)

Upravo je otvoren 77. filmski festival u Cannesu, pa je pravo vrijeme da zastanete i procijenite katoličku baštinu i arhitekturu grada.

Sve su oči uprte u Cannes i 77. izdanje svog prestižnog filmskog festivala koji je započeo 14. svibnja. Godišnji događaj odiše glamurom i sofisticiranošću. Međutim, ostavimo li blještavilo i svjetla reflektora po strani, nalazimo da postoji još jedna strana Cannesa koju vrijedi otkriti, s iznenađujuće religioznim korijenima.

Naravno, ovaj mediteranski dragulj nije uvijek bio međunarodna sudbina filmske i zabavne industrije. Postoji i povijest koja je ponekad bila tragična. Mnoge crkve u regiji uništene su tijekom raznih invazija, a – usred kaosa Francuske revolucije – Cannes je patio od nesigurnosti i preokreta.

Cannes je uživao u razdoblju mira u 18th stoljeća. Bio je to mirno ribarsko mjesto sve do 1834. godine kada se sudbina grada promijenila čistom slučajnošću. Lord Henry Brougham, britanski državnik, bio je na putu za Italiju kada je izbijanje kolere blokiralo granicu i prisililo ga da ostane u Francuskoj. Očaran vedrim nebom, plavim Mediteranom, selom i okolicom sagradio je raskošnu vilu i počeo živjeti u Cannesu.

Njegova se zaljubljenost proširila, a s time je došao i priljev aristokrata i impresivno selo koje je na kraju dovelo do grada kakvog danas vidimo.

Notre Dame d' Espérence
Notre Dame d’ Espérence

Marco Rubino | Shutterstock

Katolička crkva u srcu starog sela

Jedini način da doživite povijesnu baštinu Cannesa je da istražite Le Suquet, jednu od najstarijih gradskih četvrti. Ovo izvorno mjesto nekoć je bilo rimski logor; nalazi se na vrhu brda s pogledom na ono što je sada grad Cannes.

Krivudaste kamene ulice koje vode do brežuljka sa stoljetnim kućama u kojima su nekoć živjeli lokalni ribari. Izgradnja Notre Dame d’ EspérenceKatolička crkva započela je 1521. Zbog raznih invazija i ozbiljne epidemije kuge, gradnja je privremeno prekinuta. Trebalo je proći stotinjak godina da 1627. crkva konačno bude dovršena: blagoslovljena je i posvećena Gospi od Nade 25. ožujka 1645., na blagdan Blagovijesti.

Grad Cannes, predan očuvanju gotičke crkve i ostatka gradske baštine, vratio je Gospu dobre nade u dobro stanje. Njegov toranj ima pet zvona starih gotovo stoljeće.

Notre Dame de Bon Voyage u središtu Cannesa

U centru Cannesa, samo nekoliko minuta udaljena od Palais des Festivala i mjesta održavanja filmskog festivala, nalazi se katolička crkva Notre Dame de Bon Voyage. Nekada je to bila mala kapelica koja je služila kao ribarsko sklonište, gdje su pomorci dolazili tražiti zaštitu za dobru plovidbu.

Vrijeme je učinilo svoje na povijesnom lokalitetu i bilo mu je prijeko potrebno renoviranje. Zahvaljujući zajedničkoj akciji Gradskog poglavarstva i Matice, u razdoblju od 2018. do 2019. godine izvršena je unutrašnjost crkve i restauracija vrhunskih vitraja.

Jednako impresivni su veličanstveni lusteri koji vise sa stropa.

Tu je i ovaj zanimljiv povijesni detalj: Notre Dame de Bon Voyage bila je prva stanica cara Napoleona na povratku s otoka Elbe 1. ožujka 1815. godine.

Otok Saint Honorat
Otok Saint Honorat

Dave Z | Shutterstock

Opatija iz 5. stoljeća i aktivni katolički samostan u zaljevu Cannes

Samo petnaestak minuta vožnje brodom od Cannesa stižete na otok Saint Honorat. U samostanu Abbey de Lérins, utvrđenom samostanu, još uvijek žive redovnici. Izgrađene 1073. godine, opatija i kapele također su pretrpjele mnoge napade, što je rezultiralo uništenjem i propadanjem.

Ipak, ovi povijesni spomenici ostali su relativno dobro očuvani – što je izvanredno postignuće s obzirom na burnu povijest otoka tijekom stoljeća. Radovi na obnovi opatije i kapela dobar su primjer predanosti očuvanju katoličke baštine i kulture.

Opatija je danas aktivan samostan u kojem živi, ​​radi i brine se za otok 21 redovnik, slijedeći pravilo svetog Benedikta temeljeno na molitvi i radu. Otok opslužuje komercijalni trajekt koji dovozi posjetitelje iz Cannesa.

Cannes je, naravno, iznimno popularno turističko odredište, što ne čudi s obzirom na njegov položaj na Francuskoj rivijeri i činjenicu da je domaćin najvažnijeg svjetskog filmskog festivala – ali svoju popularnost može zahvaliti i svojoj dugoj povijesti i finoj religiji arhitektura.

Više slika katoličke baštine Cannesa možete pogledati u GALERIJI FOTOGRAFIJA u nastavku.

Samostanski toranj opatije Lérins na Île Saint-Honoratu
Kratak pogled na karmelićanke u Francuskoj

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Izgubljena umjetnost prisutnosti: lekcija iz selfija

Katoličke vijesti

Poziv za dostavljanje ponuda za vanjsku financijsku reviziju projekta “Neformalna stručna obuka u poljoprivrednom sektoru za mlade u BiH”

Katoličke vijesti

Papa pozvao anglikansku biskupicu na sastanak Vijeća kardinala

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti