Koliko je Tolkienov Gospodar prstenova katolički?
Kršćanski život

Koliko je Tolkienov Gospodar prstenova katolički?

Iako katolicizam Tolkienovog remek-djela možda nije odmah očigledan, pažljivo čitanje otkriva njegov “temeljno religiozni i katolički” karakter.

Gospodar prstenova vraća se u kina početkom lipnja. Epska trilogija filmova, koju je producirao i režirao Peter Jackson, bila je fenomen na kino blagajnama kada su filmovi prvi put objavljeni prije više od dvadeset godina. Oni su među najpopularnijim i najuspješnijim filmovima ikada snimljenim. Mnogi od milijuna onih koji su gledali filmove neće znati da je JRR Tolkien, autor epa na kojem se filmovi temelje, cijeli život bio katolik, niti će znati da je Tolkien inzistirao da Gospodar prstenova je “temeljno religiozan i katolički”.

“Fundamentalno katolička” dimenzija Gospodar prstenova nije očito. Priča je smještena tisućama godina prije rođenja Krista. Ne spominje se, dakle, nešto specifično kršćansko. Nema čak ni izravne reference na Boga. Budući da je tako, kako na zemlji ili na nebu može Gospodar prstenova biti katolik u bilo kojem smislu?

Odgovor se može pronaći u književnim tehnikama koje Tolkien koristi kako bi ugradio fundamentalno katolički etos u priču.

Trag u ključnim datumima

Jedna vrlo važna tehnika je korištenje liturgijski značajnih datuma za označavanje veze s katoličkim razumijevanjem kozmosa. To je tehnika koju je Tolkien posudio iz srednjovjekovnih književnih djela, poput Danteovih Božanstvena komedija i Arthurova romansa, Sir Gawain i Zeleni vitez.

Prsten se uništava 25. ožujka, što nije samo datum Navještenja nego je, prema predaji, i povijesni datum na koji je Krist razapet. Navještenje je datum kada Riječ tijelom postaje, datum kada Bog postaje čovjekom, datum utjelovljenja. Raspeće je trenutak kada Sin Božji umire za nas kako bi sila grijeha bila slomljena, a mi bili otkupljeni. Ovaj izuzetno važan datum je datum koji Tolkien pripisuje uništenju Prstena, povezujući tako uništenje Prstena s Utjelovljenjem i Raspećem.

Moć Prstena je uništena na isti datum na koji je uništena moć grijeha. Izvorni Grijeh je jedan grijeh koji vlada svima njima i veže ih u tami, kao što je Prsten Jedini Prsten koji vlada svima njima i veže ih u tami. Moć Jednog Grijeha i moć Jednog Prstena uništene su na isti vrlo značajan datum. Uzgred, i jednako značajno, Frodo Baggins napušta Rivendell 25. prosinca, čineći svoje putovanje od Rivendella do planine Doom (Golgota) aluzijom na Kristov život od njegova rođenja do njegove smrti.

The

Alejo Bernal | Shutterstock | Izmijenila Aleteia

Nošenje prstena i nošenje križa

Ako je Prsten sinonim za grijeh, možemo vidjeti da je čin stavljanja Prstena sličan činu grijeha. Nošenje Prstena ekskomunicira nositelja Prstena iz svijeta svjetla, čineći ga nevidljivim, ali ga čini vidljivijim nego ikad Sauronu, Gospodaru tame, i podložnijim snazi ​​njegove demonske volje.

Pa opet, ako je nošenje Prstena slično činu grijeha, nošenje Prstena je nošenje težine grijeha bez grijeha. Nosač Prstena je na neki način nosač križa, što objašnjava Tolkienovu vezu Frodovog putovanja na Planinu Usuda s križnim putem, via dolorosa koja vodi do Golgote, koja je prava povijesna Planina Prokletstva.

Postoje mnogi drugi aspekti Gospodar prstenova što ga čini primjenjivim na kršćanstvo i katoličko razumijevanje stvarnosti, ali datum kada je Prsten uništen jedina je stvar koja ih sve povezuje i u svjetlu ih vodi.

Tolkien zna Gospodar prstenova bolji od svih. Ako nam kaže da je to “temeljno religiozno i ​​katoličko”, onda je bolje da u to povjerujemo. Bez obzira jesu li oni koji ovog ljeta idu gledati filmove u kinima toga svjesni ili ne, doživjet će duboko katoličku kulturu u najboljem izdanju.

Jedan zeleni list

Madlen | Shutterstock

Joseph Pearce je autor Frodovo putovanje: otkrivanje skrivenog značenja Gospodara prstenova.

Slika poštanske marke JRR Tolkiena sa slikom knjige Hobit
Tolkienova stogodišnjica njegove smrti - Pisma Djeda Božićnjaka

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Teologija ima jedan od ključeva naše sretne budućnosti » Tekstovi

Katoličke vijesti

Kako se kršćanski hospiciji nose sa smrtnom željom svojih pacijenata?

Katoličke vijesti

12 000 modela nerođene djece pružaju tragičnu sliku pobačaja u jednoj državi u godini dana

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti