Papa Franjo kaže da konzervativni kritičari imaju ‘suicidalan stav’
Europa

Papa Franjo kaže da konzervativni kritičari imaju ‘suicidalan stav’

Osoblje CNA, 16. svibnja 2024. / 16:58

U intervjuu za “60 minuta” koji se emitira ove nedjelje, papa Franjo cilja na svoje “konzervativne kritičare” u Sjedinjenim Državama, navodno rekavši da je konzervativac netko tko se “drži nečega i ne želi vidjeti dalje od toga”.

“To je samoubilački stav”, rekao je Papa, a prenosi “60 Minutes”, koji je objavio kratku snimku predstojećeg intervjua koji je vodila Nora O’Donnell s CBS-a.

“Jer jedno je uzeti u obzir tradiciju, razmotriti situacije iz prošlosti, a sasvim drugo je biti zatvoren u dogmatsku kutiju.”

Franjo ima povremeno upućivao kritike protiv njega tijekom njegovih više od 10 godina kao pape, govoreći u kolovozu 2023 da američku Katoličku crkvu karakterizira “vrlo snažan reakcionaran stav”. Nedavno je poduzeo radnje kako bi ograničio utjecaj nekih od svojih najistaknutijih klerikalnih kritičara u SAD-u, navodno uzimajući neke vatikanske povlastice od kardinal Raymond Burke i smjenjivanje biskupa Josepha Stricklanda, česti internetski kritičar pape, s mjesta biskupa Tylera u Teksasu.

Prema CBS-u, Papa je u nedavnom intervjuu “iskreno razgovarao s O’Donnellom o ratovima u Izraelu i Gazi, Ukrajini, te migracijskim krizama diljem svijeta i na južnoj granici SAD-a”.

„Razgovor širokog raspona također se dotiče načina na koji Crkva postupa s vlastitim skandalima seksualnog zlostavljanja; Franjino duboko zalaganje za uključenost unutar Crkve; reakciju protiv njegovog papinstva iz određenih kutova američkog katolicizma; i istraživanje njegova razmišljanja o surogat roditeljstvu”, mreža kažedodajući da intervju označava “prvi put da je papa dao detaljan intervju jedan na jedan američkoj televizijskoj mreži.”

Cijeli intervju, obavljen 24. travnja, bit će emitiran u sklopu emisije “60 Minutes” 19. svibnja od 19 do 20 sati ET na CBS-u i bit će dostupan na Paramount+. Više intervjua bit će emitirano u jednosatnoj emisiji u udarnom terminu u ponedjeljak, 20. svibnja, u 22:00 ET na CBS-u i Paramount+.

Intervju dolazi uoči prvog Svjetskog dana djeteta, 25. i 26. svibnja, nove inicijative pape Franje pod pokroviteljstvom vatikanskog Dikasterija za kulturu i obrazovanje u suradnji s Katoličkom zajednicom u Sant’Egidiothe Zadruga Auxilium, i Talijanskog nogometnog saveza. Vatikan očekuje djecu iz više od 100 zemalja koja će putovati u Rim na vikend događaj s papom.

Jonah McKeown

Jonah McKeown je pisac i producent podcasta za Catholic News Agency. Magistrirao je na Fakultetu novinarstva Sveučilišta Missouri i radio je kao pisac, producent za javni radio i kao snimatelj. Nalazi se u St. Louisu.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Gospa od Guadalupea postaje predmet prijepora u meksičkoj predsjedničkoj debati

Katoličke vijesti

Zvijezda ‘Odabranih’ Jonathan Roumie poziva studente Katoličkog sveučilišta da oponašaju Krista

Katoličke vijesti

Povijesna crkva u New Yorku povezana s Ivanom Pavlom II. bori se da ostane otvorena

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti