Britanski autor studije o transrodnim osobama: američke grupe ‘obmanjuju javnost’
Europa

Britanski autor studije o transrodnim osobama: američke grupe ‘obmanjuju javnost’

Washington, DC Newsroom, 14. svibnja 2024. / 16:22

Engleski pedijatar koji je vodio opsežno ispitivanje sigurnosti i učinkovitosti propisivanja lijekova za transrodne osobe djeci upozorava da zdravstvene udruge u Sjedinjenim Državama možda obmanjuju javnost.

U an intervju za New York Times objavljenom u ponedjeljak, dr. Hilary Cass upozorila je da nema sveobuhvatnih dokaza koji podupiru rutinsko propisivanje transrodnih lijekova maloljetnicima s rodnom disforijom.

Cass je objavio nezavisni “Cass pregled”, koju je naručila Nacionalna zdravstvena služba u Engleskoj, što je potaknulo Engleska i Škotska zaustaviti propisivanje lijekova za transrodne osobe maloljetnicima dok se ne provedu dodatna istraživanja.

Dok Engleska, Škotska i druge europske zemlje smanjuju upotrebu droga za transrodne osobe za maloljetnike, većina liječničkih udruga i zdravstvenih udruga u SAD-u i dalje podupiru ove medicinske intervencije. U više od polovice američkih država još uvijek je legalno propisivati ​​transrodne lijekove djeci i izvoditi transrodne operacije na njima.

“Ono što neke organizacije rade je udvostručenje govoreći da su dokazi dobri,” rekla je Cass u intervjuu. “I mislim da tu obmanjujete javnost. Morate biti iskreni u pogledu snage dokaza i reći što ćete učiniti da ih poboljšate.”

Govoreći konkretno o Američkoj pedijatrijskoj akademiji — koja je najveća pedijatrijska udruga u zemlji — Cass je rekla kako ta grupa “čini golemu dobrotu za djecu diljem svijeta”, ali se također “boji poduzimanja bilo kakvih poteza koji bi mogli ugroziti zdravstvenu skrb za trans osobe u ovom trenutku”.

Dodala je: “Pitam se bi li, da nisu pod takvim političkim pritiskom, mogli biti nijansiraniji, reći da na ovom prostoru postoji više istina — da ima djece kojoj će trebati liječenje, i da postoje druga djeca koja će svoju nevolju riješiti na različite načine.”

Američka akademija pedijatara najavio da će poduzeti “sustavni pregled” svojih smjernica u kolovozu 2023., ali je također ponovno potvrdio svoju potporu “skrbi koja potvrđuje rod” za djecu, što uključuje propisivanje lijekova za transrodne osobe. Organizacija nije odgovorila na zahtjev CNA za komentar.

“S dužnim poštovanjem, ne slažem se s njima u vezi s držanjem pozicije za koju se višestrukim sustavnim pregledima pokazalo da je zastarjela”, rekla je Cass u intervjuu za New York Times.

Cass je primijetila da je njezin sveobuhvatan pregled studija povezanih s propisivanjem lijekova za transrodne osobe maloljetnicima otkrio da su “dokazi vrlo slabi u usporedbi s mnogim drugim područjima pedijatrijske prakse.”

“Moramo prestati promatrati te mlade ljude samo kroz objektiv njihovog spola i vidjeti ih kao cjelovite ljude i pozabaviti se mnogo širim rasponom izazova koje imaju, ponekad s njihovim mentalnim zdravljem, ponekad s nedijagnosticiranom neurorazličitošću”, dodala je Cass. “Radi se zapravo o tome da im se pomogne da napreduju, a ne samo o tome ‘Kako ćemo se pozabaviti rodom?’ u izolaciji.”

Mary Rice Hasson, direktorica Projekta osoba i identiteta pri Centru za etiku i javnu politiku, izjavila je za CNA: “Cassine rigorozne provjere dokaza, koje su trajale četiri godine, potvrdile su ono što su Švedska, Finska, Danska i Norveška — sve prve usvojiteljice medicinskih ‘rodnih prijelaza’ kod maloljetnika — otkriveno.”

“Nema dobrih dokaza koji bi poduprli upotrebu blokatora puberteta i hormona međuspolnih odnosa kod djece problema s identitetom”, rekao je Hasson. “Potrebna im je psihoterapija i holistički tretman – a ne ‘brza staza’ do doživotnih hormona i ponovljenih operacija.”

Hasson je rekao: “Arogancija i prijevara američke rodne industrije je šokantna [because] inzistiraju na tome da nema ništa novo u Cass Reviewu, zbog čega se pitam jesu li ga uopće pročitali.” Međutim, rekla je, “vjerojatnije je da se kopaju po nalogu trans aktivista i ideološki vođenih financijera”.

“Nije tajna da su LGBTQ lobističke skupine izvršile ogroman pritisak na zdravstvenu skrb u SAD-u da podrže ‘uključivanje LGBTQ osoba’, posebice ‘transrodne’ zahtjeve za modificiranjem tijela,” dodao je Hasson.

Uz Cass Review — koji je objavljen u travnju — niz drugih studija objavljenih ove godine dovodi u pitanje učinkovitost propisivanja lijekova za transrodne osobe i nuđenja transrodnih operacija transrodnoj djeci.

Na primjer, klinika Mayo studija iz travnja otkrili su da lijekovi za blokiranje puberteta mogu uzrokovati nepovratno oštećenje stanica testisa u mladih dječaka. A studirati izvan Nizozemske koji je objavljen u veljači otkrio je da će većina djece koja imaju transrodne sklonosti prerasti te osjećaje. A treća studija iz Finske otkrili su da transrodne operacije za maloljetnice ne smanjuju samoubojstva kod djece i mladih koji se bore sa svojim rodnim identitetom.

Tyler Arnold

Tyler Arnold je zaposlenik izvjestitelja za Katoličku novinsku agenciju, sa sjedištem u uredu EWTN News u Washingtonu. Prethodno je radio za The Center Square i objavljivao je u raznim novinama, uključujući The Associated Press, National Review, The American Conservative i The Federalist.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Pastoralni genij sv. Ivana Pavla II.: prije 40 godina postavio temelje Svjetskom danu mladih

Katoličke vijesti

Robert F. Kennedy Jr. podupire neograničeni pobačaj ‘čak i ako je u punom terminu’

Katoličke vijesti

Stope rađanja i plodnosti u SAD-u pale su na rekordno niske razine, prema izvješću CDC-a

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti