Biskup Vjekoslav predslavio misno slavlje svetkovine Rođenja Isusova
Bjelovarsko-križevačka biskupija

Biskup Vjekoslav predslavio misno slavlje svetkovine Rođenja Isusova

Na svetkovinu Božića, biskup Vjekoslav Huzjak predslavio je Euharistijsko slavlje u katedrali svete Terezije Avilske u Bjelovaru. U Katedrali ispunjenoj mnogobrojnim vjernicima, koncelebrirali su mons. Stjepan Ptiček, preč. Josip Stipančević, vlč. Antun Faltak, vlč. Mislav Dabac te đakon, vlč. Alen Zelčić.

Na početku, biskup Vjekoslav pozvao je vjernike na čin zahvaljivanja za dar bogočovještva Isusa Krista u kojem prepoznajemo i naše živote. On je Bog koji je postao čovjekom da bi čovjek mogao biti pobožanstvenjen. Dok zahvaljujemo, molimo Boga za sve one nakane koje nosimo u srcima, molimo posebno za mir u svijetu koji je ranjen mržnjom i ratom.

U homiliji, mons. Huzjak rekao je kako Božić označava jedinstveni događaj koji se dogodio jednom u ljudskoj povijesti ali se dogodio za svakoga čovjeka i svaki čovjek ima razloga slaviti rođenje Isusovo. Prisjetio je i pozvao vjernike na čuvanje lijepih običaja koje su nam predali naši stari a plod su duboke vjere i pobožnosti.

Biskup je citirao papu Lava koji poziva: „Kršćane, upoznaj svoje dostojanstvo!“. Dostojanstvo stvorenja proizlazi iz neizmjernog dara Stvoritelja, i mi ljudi nosimo Njegovo dostojanstvo, Njegovu sliku u našim srcima. To je izvor i to je snaga ljudskog dostojanstva. Ljudsko dostojanstvo izvire iz ljubavi Božje.

Bog je u svakog čovjeka ugradio svoj život i dao svima svoje dostojanstvo a rođenje Isusovo pokazalo je upravo tu istinu vjere. Mi slavimo Božić bivajući svjesni da naši životi, kao životi pastira kojima je anđeo navijestio radosnu vijest, trebaju biti obradovani i promijenjeni spoznajom da je Bog došao među nas.

Ako dopustimo da se Bog rodi u našim srcima, da nas mijenja iznutra, ona znači da smo dohvatili pravi smisao slavlja koje slavimo.

Na kraju misnoga slavlja, Biskup je čestitao blagdan Kristova rođenja svim prisutnima a zamolio da se njegova čestitka i blagoslov prenese posebno onima koji nisu mogli doći na slavlje radi bolesti, starosti i nemoći. Čestitao je Božić i svim kršćanima iz Pravoslavnih crkava te iz crkava i crkvenih zajednica Reformacije. U čestitku uputio je i svakom čovjeku bez obzira da li je blizu ili daleko Crkvi i Bogu.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

XIII. biskupijsko hodočašće Bjelovarsko-križevačke biskupije Majci Božjoj Bistričkoj

Katoličke vijesti

U Križevcima započela pobožnost Trajnog euharistijskog klanjanja

Katoličke vijesti

Proslava svetkovine Svete Marije Bogorodice u Bjelovaru

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti