Biskup Vjekoslav Huzjak slavio Misu polnoćku u bjelovarskoj katedrali
Bjelovarsko-križevačka biskupija

Biskup Vjekoslav Huzjak slavio Misu polnoćku u bjelovarskoj katedrali

Biskup bjelovarsko-križevački, mons. Vjekoslav Huzjak, predslavio je Misu polnoćku u katedrali svete Terezije Avilske u Bjelovaru uz koncelebraciju katedralnog župnika vlč. Branka Fresla, ekonoma biskupije preč. Josipa Stipančevića te sudskog vikara, vlč. Antuna Faltaka.

Na početku, biskup Vjekoslav pozvao je okupljene vjernike na radost u noći Kristova rođenja radi pažnje koju Bog pokazuje čovjeku kroz utjelovljenje svoga Sina. Ta svijest, da je Bog sišao k nama, donosi božji poziv a traži naš odgovor na tu božju ljubav.

Biskup je rekao kako u ovoj noći razmišljamo i o našim obiteljima, o tome koliko one pokazuju toplinu i dobrotu one nazaretske obitelji. Razmišljamo i o Crkvi koja svim narodima naviješta Radosnu vijest.

Razmišljamo i o našoj dragoj domovini, koliko će ljudi u njoj moći doživjeti prisutnost božju. Razmišljamo i o svijetu u kojem ima toliko zla i ubijanja.

U prigodnoj homiliji Biskup je podcrtao riječi proroka Izaije koji spominje „privrženu božju ljubav prema čovjeku“.

Citirao je svetog Augustina koji je pozivao vjernike riječima: „čovječe probudi se i shvati da nisi sam, shvati da je Bog pogledao na Zemlju i dopustio da se Život rodi na Zemlji“.

Taj poziv svetog Augustina kao i poziv proroka Izaije daju nam razmisliti o našem životu. U ovoj tako svečanoj, lijepoj i toploj, tako privrženoj noći, sve je priređeno kako bi moglo dati slavu Bogu. Iako često svijet oko nas živi neki svojim životom i vođen je nekim drugim motivima i vrijednostima, unatoč tome, mi ne zaboravljamo ono bitno i temeljno a to je Dijete rođeno u Betlehemu i položeno u jaslice.

Biskup Vjekoslav napomenuo je kako izraz „privržena ljubav Božja“ na poseban način govori o tome da ljubav kojom nas Bog ljubi nema uvjeta, On ispunja ljudsko srce bez ikakve želje da ga posjeduje ili zauzme. Stoga je mjerilo našega života upravo Dijete rođeno u Betlehemu. Bog nas neprestano zove da svoj život i svoje srce mjerimo prema njemu.

Na kraju Euharistijskog slavlja svim okupljenima obratio se katedralni župnik, vlč. Branko Fresl koji je svim župljanima, svim okupljenim vjernicima te biskupu Vjekoslavu čestitao Božić ali i zahvalio svima koji su sudjelovali u pripremi slavlja.

Slavlju u katedrali prisustvovao je i otac Stefan Maksimović, paroh pravoslavne župe Svete Trojice u Bjelovaru koji je svim okupljenima čestitao Božić, sa željom da „Gospod, bogomladenac“, obdari sve svojim darovima. Izrazio je radost što već treću godinu otkako je došao u Bjelovar, može dijeliti radost Božića sa vjernicima koji Božić slave po gregorijanskom kalendaru.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Slavlje Vazmenog bdijenja

Katoličke vijesti

Susret svećenika – 13. studeni 2023

Katoličke vijesti

Biskup Vjekoslav predslavio misno slavlje svetkovine Rođenja Isusova

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti