Biskup Dorsonville prisjetio se kao ‘zaraznog svojim entuzijazmom’ za Katoličku crkvu
Svijet

Biskup Dorsonville prisjetio se kao ‘zaraznog svojim entuzijazmom’ za Katoličku crkvu

Nedavna smrt biskupa Maria Dorsonvillea, bivšeg washingtonskog pomoćnika koji je bio na čelu biskupije Houma-Thibodaux, Louisiana, nešto manje od godinu dana, mnoge je ispunila velikom tugom, ali i velikom zahvalnošću za njegov život i službu.

Washingtonski pomoćni biskup Evelio Menjivar rekao je ove riječi u svojoj propovijedi na misi zadušnici 2. veljače za pokojnog biskupa u katoličkoj crkvi u predgrađu Washingtona gdje je nekoć služio.

„Ispunjeni smo velikim osjećajem tuge, ali u isto vrijeme naša su srca ispunjena zahvalnošću za mnoge načine na koje je Bog pokazao svoju ljubav, milosrđe i blizinu kroz život i plodnu službu našeg voljenog biskupa i prijatelja Marija Dorsonvillea, ” On je rekao.

Kardinal Wilton Gregory bio je glavni slavljenik na misi slavljenoj u crkvi Naše Gospe Lurdske u Bethesdi, gdje je Dorsonville služio kao župni vikar od 1997. do 2004. na svom prvom zadatku u nadbiskupiji Washington.

Koncelebranti su bili kardinal Donald Wuerl, umirovljeni nadbiskup Washingtona; kardinal Christophe Pierre, papinski nuncij; Washingtonski pomoćni biskupi Roy E. Campbell Jr., Juan R. Esposito i Menjivar; i mnogi područni svećenici.

Dorsonville je neočekivano preminuo kasno 19. siječnja zbog komplikacija povezanih s bolešću jetre otkrivenom krajem prošle godine. Imao je 63 godine.

Postavljen je za petog biskupa Houma-Thibodauxa 29. ožujka 2023. Prije toga osam je godina bio pomoćni biskup Nadbiskupije Washington.

Rođen i školovan u svojoj rodnoj Kolumbiji i tamo zaređen za svećenika 1985., došao je u Sjedinjene Države studirati na The Catholic University of America u Washingtonu, gdje je 1996. stekao doktorat iz službe.

Na području Washingtona služio je katolicima u međunarodnim organizacijama i bio je župni vikar u župi Naše Gospe Lurdske u Bethesdi od 1997. do 2004., a zatim u župi sv. Marka Evanđelista u Hyattsvilleu od 2004. do 2005. godine. Dorsonville, koji je 1999. inkardiniran za svećenika Washingtonske nadbiskupije, služio je kao ravnatelj Španjolskog katoličkog centra od 2005. do 2013. i kao potpredsjednik Katoličke dobrotvorne organizacije za misiju od 2013. do 2015., kada je zaređen za pomoćnog biskupa iz Washingtona.

Na misi zadušnici za Dorsonville koncelebriralo je nekoliko nadbiskupa i biskupa iz cijele zemlje 1. veljače u konkatedrali svetog Josipa u Thibodauxu, nakon čega je uslijedio ukop na tlu konkatedrale.

Menjivar je u propovijedi opisao pokojnog biskupa kao dobrog i vjernog slugu, koji se osjećao vrlo dobrodošlim u Sjedinjenim Državama i koji je uložio puno energije u nadbiskupijsku procesiju Hoda s Marijom i misu u čast Gospe Guadalupske kao zaštitnice Amerike. .

Dorsonville je uspostavio godišnju procesiju i odabrao joj ime. “Za njega je to bila šetnja solidarnosti s imigrantima i prilika za evangelizaciju. Bio je zarazan svojim entuzijazmom”, rekao je Menjivar.

Menjivar se prisjetio Dorsonvillea govoreći: “Bio sam žedan i našao sam nekoga tko mi je dao piti… Vidio sam toliko žednih lica koja me podsjećaju na mene i u njima vidim Isusa”, i vjeruje da je taj način razmišljanja vjerojatno oblikovao pok. biskupova briga i zalaganje za one koji su bili prisiljeni napustiti domovinu u potrazi za boljim i sigurnijim životom.

Istaknuo je kako je pokojni biskup bio neumorni zagovornik Sanjara, useljenika koji su sa svojim obiteljima došli u Sjedinjene Države u mladosti i koji traže prilike za obrazovanje i put do državljanstva. Dorsonville je te mlade ljude, rekao je, vidio kao budućnost Crkve i nacije. Pokojni biskup, dodao je, kazao je kako je izbjeglica dijete Božje i Crkve i treba ga gledati kao Božji osmijeh svijetu.

“Nije ni čudo što su ga nacionalni biskupi odabrali da bude njihov vodeći glas o pitanjima migracija kao predsjedavajući Odbora za migracije USCCB (Konferencije katoličkih biskupa SAD). I to kakav glas!” rekao je Menjivar.

Dorsonville, rekao je, nije samo svijeća upaljena u tami, već baklja koja je ljudima osvjetljavala put naprijed.

Menjivar je objasnio da je veći dio službe pokojnog biskupa bio usredotočen na širenje zajednice, zagovaranje i pastoralnu skrb za siromašne i pridošlice, osobito od 2005. do 2013. dok je vodio Španjolski katolički centar nadbiskupije.

“Borio se da te vitalne usluge održe aktivnima za zajednicu. Volio je klijente, a najviše od svega volio je zaposlenike katoličkih dobrotvornih društava prema kojima je imao ogromno poštovanje, smatrao ih je svojom obitelji i uvijek im je bio zahvalan”, rekao je o čovjeku koji je postao potpredsjednik te organizacije za misiju.

Dorsonville je izgradio snažnu mrežu donatora i volontera za potporu Španjolskom katoličkom centru, prikupljajući više od pola milijuna dolara godišnje za njegovo širenje, a Menjivar se našalio da je poput Robina Hooda u prikupljanju sredstava. “Uzeo je od bogatih da bi dao siromašnima.”

Kao pomoćni biskup Washingtona, Dorsonville je upravljao nadbiskupijskim Uredom za kulturnu raznolikost i širenje, predvodeći napore za prepoznavanje i slavljenje darova, bogatstva i važnosti raznolikosti obitelji vjere u nadbiskupiji Washington. Također je s entuzijazmom promovirao inicijativu koja pruža financijsku potporu hispanoameričkim obiteljima za školovanje njihove djece u katoličkim školama, rekao je Menjivar, koji je naslijedio ove inicijative i zamolio ljude za njihovu podršku u znak počasti pokojnom biskupu.

Svog je prijatelja pamtio po njegovom toplom i blistavom licu, nasmijanom Isusovom ljubavlju, te kao suosjećajnog i dobrog slušatelja koji je mijenjao ljudske živote na bolje, dajući ljudima iskustvo priznanja i osjećaja da su voljeni.

Sada imamo na nebu velikog prijatelja koji će i dalje obogaćivati ​​naše živote svojim molitvama pred Bogom i traženjem Marijina zagovora, rekao je Menjivar.

Nakon mise, Celia Rivas, koordinatorica imigracijskih službi u Hispanokatoličkom centru u Gaithersburgu, Maryland, koja je blisko surađivala s Dorsonvilleom dva desetljeća, prisjetila ga se kao “čovjeka duboke molitve i vjere”.

“Sada je naš red da se molimo za njega da uživa u daru vječnog života. Misija obavljena, monsinjore! Hvala vam što ste donijeli Krista našim potrebitima”, rekao je Rivas za El Pregonero, washingtonske nadbiskupijske novine i web stranicu na španjolskom jeziku.

Na misi zadušnici održanoj 1. veljače u Dorsonvilleu u Louisiani, kardinal Wuerl bio je homilist i prisjetio se pokojnog prelata kao “energičnog, duhovitog pastora punog ljubavi, spontanog smijeha, blagog raspoloženja, pozornog prema potrebama drugih i ljubavi prema svojim zvanje.”

Kao nadbiskup Washingtona zaredio je Dorsonvillea za pomoćnog biskupa u glavnom gradu 2015. godine.

Kardinal Grgur predvodio je završnu pohvalu na misi zadušnici. Pomolio je: “Oprostimo se od brata i neka naš ispraćaj izrazi našu ljubav prema njemu, neka ublaži našu tugu i ojača našu nadu… Usliši naše molitve i otvori vrata raja sluzi svome, biskupu Mariju, i pomozi nama koji smo ostali da tješimo jedni druge sigurnošću vjere dok se svi ponovno ne sjedinimo u Kristu i budemo zauvijek s tobom i bratom našim.”

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Vjera nadahnjuje mnoge u CPAC-u, uključujući brojne govornike katolike

Katoličke vijesti

Španjolsko sveučilište otkazuje projekt Rupnikove kapele

Katoličke vijesti

Kardinal Parolin posjetio humanitarne projekte Malteškog reda u Libanonu – Vatican News

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti