Izvješće: 33 crkve u Kanadi uništene u požaru od svibnja 2021
Svijet

Izvješće: 33 crkve u Kanadi uništene u požaru od svibnja 2021

Osoblje CNA, 17. siječnja 2024. / 06:00 ujutro

Paljevine crkava u Kanadi su u porastu, prema kanadskoj novinskoj kući, koja je izvijestila da su od svibnja 2021. 33 crkve u Kanadi spaljene do temelja.

izlaz, CBC vijesti, izvijestio je da su 24 od tih razornih požara namjerno podmetnuta, dok je za dva utvrđeno da su slučajna. Za ostale je ocijenjeno da su sumnjivi ili su trenutno pod istragom.

Taj broj predstavlja značajno povećanje broja crkava uništenih požarom. Između 1. siječnja 2019. i svibnja 2021. izgorjelo je 14 crkava u Kanadi, prema pregledu policijskih i sudskih spisa zajedno s medijskim izvješćima.

Neutemeljena izvješća o ‘masovnim grobnicama’

Novi podaci dolaze nakon desetaka napada na katoličke crkve u Kanadi u proteklih nekoliko godina nakon nekoliko nepotkrijepljenih izvješća početkom 2021. o “masovne grobnice” pronađenih u bivšim katoličkim i kršćanskim rezidencijalnim školama za starosjedilačku djecu.

Više od 150.000 djece pohađalo je škole koje je financirala vlada, od kojih je posljednja zatvorena 1997. Neka su djeca umrla u tim školama od bolesti, a mnoga su vjerojatno pokopana na grobljima u blizini ili na školskom imanju, prema antropologu Scottu Hamiltonu iz 2015. izvješće o pokopu školske djece u domu.

Neka od tih grobnih mjesta još uvijek se održavaju, dok su druga propala, a zbog nedostatka dokumentacije teško ih je identificirati, navodi se u izvješću. Izvještaji iz 2021. koji su kružili o grobljima skrenuli su pozornost na iskustvo kanadske starosjedilačke zajednice dijelom zbog svjedočenja mnogih bivših učenika koji su rekli da su doživjeli zlostavljanje u školama.

A 2015 izvješće o školama, koju je naručila kanadska vlada, uključivala je svjedočanstva bivših učenika koji su rekli da su u školama bili seksualno i fizički zlostavljani. U tom se izvješću također kaže da su škole stvorene kako bi se domorodačka djeca odvojila od njihovih obitelji kako bi se “indoktrinirala” “u novu kulturu”.

Kanadski katolički biskupi isplatili su milijune dolara osobama koje su preživjele zlostavljanje i uputio javne isprike za ulogu Crkve u zlostavljanju u školama.

Trinaest požara u crkvama dogodilo se u malim ili ruralnim gradovima, dok se 14 dogodilo u crkvama smještenim u rezervatima i na teritorijima starosjedilačkih naroda poznatim kao zemlja prvih naroda.

Pogođene katoličke crkve

Otprilike 50% požara zahvatilo je katoličke crkve, dok su ostali bili u crkvama drugih denominacija poput anglikanske, evangeličke i ujedinjene.

Uhićenja su izvršena u samo devet požara u crkvama od 2021., izvijestio je list, dodajući da policija kaže da nije utvrđen motiv napada.

U svibnju 2023. povijesna 121 godina stara katolička crkva u sjevernoj Alberti izgorjela je do temelja, The BC Catholic prijavio.

Nadbiskup Grouard-McLennana, Gérard Pettipas, rekao je da je crkva svetog Bernarda “nepopravljivo uništena”, a paljevina je označila “tužan trenutak za mnoge ljude koji imaju lijepa sjećanja na ovu crkvu”.

Katolička crkva Rođenja Blažene Djevice spaljena do temelja u kolovozu 2022. u Fort Chipewyan, Alberta, Global News prijavio. Dvojica muškaraca optužena su za podmetanje požara nakon požara.

Dana 28. lipnja 2021., u pokrajini Alberta, požar bio ugašen u ranim jutarnjim satima u katoličkoj crkvi Siksika Nation, za koju je policija rekla da vjeruje da je namjerno postavljena.

Još dvije katoličke crkve u istoj regiji Britanske Kolumbije, Sacred Heart Mission at Penticton Indian Band i St. Gregory Mission at Osoyoos Indian Band, izgorjeli su u lipnju 2021.

„Već dugi niz godina naši svećenici su dobrodošli da služe u ovim misijskim crkvama i nadamo se da će se ta služba nastaviti. Naše misli i molitve su sa svima koji su pogođeni požarima i zahvalni smo što nitko nije umro niti je fizički ozlijeđen,” rekao je nelsonski biskup Gregory Bittman nakon ta dva požara.

Dok je izvješće CBC Newsa zabilježilo 33 crkve koje su izgorjele do temelja, mnogo je više crkava stradalo u napadima.

Prema kanadskoj web stranici Pravi sjever96 kršćanskih crkava u zemlji je vandalizirano, spaljeno ili oskrnavljeno od svibnja 2021., kada je prvi put objavljeno da su masovne grobnice pronađene u školama.

Neki domorodački vođe istupio protiv rano vandalizam i palež.

Godine 2021. požar je uništio Sacred Heart Mission u Penticton Indian Bandu i St. Gregory Mission u Osoyoos Indian Bandu.

(Priča se nastavlja u nastavku)

Pretplatite se na naš dnevni bilten

Indijanski bend Penticton rekao je u izjavi: “Mi, zajedno s indijskim bendom Osoyoos, koji je također izgubio svoju crkvu (područje Olivera) u nevjerici smo i ljuti smo zbog ovih događaja jer su ova mjesta bogoslužja pružala usluge članovima koji su tražili utjehu i utjehu u crkvi.”

U izjavi se navodi da, iako “nije naše mjesto odlučivati ​​kome ćemo se štovati”, zgrada crkve Presvetog srca igra važnu ulogu u zajednici. “Od 1911. neka od prvih sjećanja naše zajednice su okupljanja u toj crkvi”, stoji u priopćenju.

Joe Bukuras

Josip Bukuras novinar je Katoličke novinske agencije. Joe ima prethodno iskustvo rada u državnoj i saveznoj vladi, u neprofitnim organizacijama i katoličkom obrazovanju. Pridonio je nizu publikacija, a njegovo izvješćivanje citirali su vodeći izvori vijesti, uključujući New York Times i Washington Post. Diplomirao je političke znanosti na Katoličkom sveučilištu u Americi. Nalazi se izvan područja Bostona.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Poljska: Tisuće se pridružuju Nacionalnom maršu za život u Varšavi

Katoličke vijesti

Glavni državni odvjetnik Teksasa oživljava pokušaj zatvaranja katoličke neprofitne organizacije koja služi migrantima

Katoličke vijesti

Irački kršćani drže ‘Ninivski post’ za mir na Bliskom istoku – Vatican News

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti