Delegati Afričke sinode okupljaju se u Nairobiju kako bi se pripremili za listopadsku sinodsku skupštinu 2024
Svijet

Delegati Afričke sinode okupljaju se u Nairobiju kako bi se pripremili za listopadsku sinodsku skupštinu 2024

Delegati Afričke sinode okupili su se u Nairobiju, Kenija, na trodnevnom seminaru za pripremu drugog zasjedanja 16. redovne opće skupštine Sinode o sinodalnosti koja će se održati ovog listopada u Vatikanu

s. Phatsimo Veronica Ramokgwebana, SC – Vatikan.

U svom uvodnom govoru, voditelj seminara, Fridolin kardinal Ambongo, predsjednik SECAM-a, izrazio je zahvalnost Svetom Ocu, papi Franji, što je zadržao afrički broj i zadržao iste osobe kao članove Drugog zasjedanja tekuće Sinode o sinodalnosti. Seminar u Nairobiju, rekao je, bio je prilika za razmišljanje i razmjenu iskustava koja su pokrenula afričko sinodalno putovanje od prvog zasjedanja 2023. do danas.

Kako možemo postati sinodalna Crkva?

Osvrćući se na prvu fazu Sinodalne skupštine 2023., kardinal Ambongo podsjetio je delegate na poziv da budu svjedoci sinodalnog iskustva koje su proživjeli u Rimu. Seminar je stoga još jedna prilika za dijeljenje onoga što su živjeli, poučavali, naučili i promatrali tijekom gotovo šest mjeseci od završetka prve sesije prošlog listopada.

Kardinal Ambongo upitao je: “Kako možemo postati sinodalna crkva u misiji?” Objasnio je da ovo pitanje za razmišljanje ne bi trebalo ograničavati delegate na razinu tehničkih detalja ili proceduralnih poboljšanja koja crkvene strukture čine učinkovitijima. Fokus bi trebao biti na poticanju svačijeg sudjelovanja u različitim zvanjima unutar Crkve, karizmama i službama u jedinstvenom poslanju naviještanja Isusa Krista svijetu.

Prema riječima prelata iz Kinshase, seminar također omogućuje delegatima da razmišljaju o vodećim pitanjima koja je predložilo Tajništvo za Sinodu s obzirom na predstojeću Skupštinu 2024. godine. Neke od tih tema uključuju sinodsku metodu i “mjesto” sinodalne Crkve u poslanju.

SCC kao sjeme sinodalnosti

Kardinal se također osvrnuo na jedinstveno iskustvo i doprinos Afrike Sinodi o sinodalnosti.

„Imajmo na umu i vrednujmo tipična afrička iskustva sinodalnosti i poslanja, koja su učinila da Crkva u Africi raste sa svojim osobinama. U tom procesu ne možemo zanemariti iskustvo malih kršćanskih zajednica (SCC), koje su klice sinodalnosti još od vremena Drugog vatikanskog koncila. Ovi načini postojanja Crkve, tipični za naš kontinent i hranjeni filozofskim načelom Ubuntua, učinili su da Crkva raste u Africi, kao prava Božja obitelj, gdje su oblici masovnosti i anonimnosti nadvladani vezama bratstva, međusobne povezanosti i uzajamna podrška; gdje se poslanje ne vrši samo riječima nego prije svega malim gestama pažnje, brige, posjeta, dijeljenja i zajedništva osjećaja u različitim okolnostima. Sve to karakterizira bogatstvo Crkve u Africi i moramo imati hrabrosti to podijeliti sa sveopćom Crkvom”, rekao je kardinal Amongo.

Hvala vam što ste pročitali naš članak. Možete biti u toku pretplatom na naš dnevni bilten. Samo kliknite ovdje

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

CAFOD poziva na hitnu pomoć za Sudan – Vatican News

Katoličke vijesti

Studija: Stopa plodnosti u Teksasu porasla nakon ‘Heartbeat Act’

Katoličke vijesti

Indija: Prvi prikaz uživo 111 marijanskih ukazanja održan u Bengaluruu – Vatican News

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti