Danas je blagdan sv.  Julian i Basilissa, supružnici blagoslovljeni ljubavlju i čistoćom
Svijet

Danas je blagdan sv. Julian i Basilissa, supružnici blagoslovljeni ljubavlju i čistoćom

Djelatnici ACI Prensa, 9. siječnja 2024. / 14:30

Svakog 9. siječnja Katolička crkva slavi spomendan svetog Julijana i njegove žene, svete Bazilise, koji su umrli oko 304. godine, najvjerojatnije u Antinoji u Egiptu, za vrijeme vladavine rimskog cara Dioklecijana (284. – 305.), koji je pokrenuo okrutni progona protiv kršćana.

Kršćanski brak i svetost

Sveti Julijan i sveta Bazilisa živjeli su bračnu ljubav u trajnom i slobodno odabranom djevičanstvu. Obje su odlučile prinijeti Gospodinu – svatko za sebe – da doživotno ostanu nevini. Međutim, držanje takvog obećanja u tim vremenima također je donosilo zahtjeve i nesporazume svih vrsta za svaku mladu osobu u dobi za brak. Ipak, svatko je odabrao taj put kao put kojim će ići i predati svoj život služenju Bogu i sukršćanima u vjeri.

Julijan je bio sin jedinac iz bogate plemićke obitelji u kojoj je odgajan u kršćanskom okruženju. I, kao i obično, kad je napunio 18 godina, roditelji su počeli pripremati njegovu ženidbu. Mlada žena koja je izabrana, Basilissa, također je pripadala plemstvu.

Julian i Basilissa su kroz kontinuiranu praksu posta i molitve shvatili da je Bog za njih odredio poseban put i da zajedno mogu živjeti obećanja koja su dali Gospodinu.

Kasnije će njih dvoje više nego potvrditi svoj poseban poziv kroz milosti izlivene na njih i ljude u njihovim životima. Prema predaji, Gospodin Isus im se osobno ukazao da blagoslovi njihovu bračnu zajednicu u duhu potpune čistoće.

Plodovi sakramentalne ljubavi

Poput mnogih kršćana u prvim stoljećima, novi supružnici svoju su imovinu podijelili siromasima. Zatim su se povukli da žive na periferiji svog grada. Živjeli su u dvije kuće koje će postati samostani. Muškarci su se pridružili svetom Julijanu, a žene svetoj Bazilisi. Mnogi ljudi počeli su ih tražiti za duhovnu utjehu i savjete za kršćanski život.

Grupa muškaraca imenovala je sv. Julijana za svog “opata” (oca), u kojem su vidjeli uzor milosrđa i razboritosti, predanosti radu, nevezanosti i molitve. Oko sveca se stvorilo autentično bratstvo, učvršćeno u asketskom životu i duhovnoj disciplini.

Sveta Bazilisa postala je uzor velikoj skupini mladih žena zadivljenih njezinom krepošću i radošću. Mnoge od njih također su odlučile ostati djevice i do kraja života živjeti samo za Gospodina.

Postoji netko iznad svih zemaljskih sila

Kad su se Dioklecijanovi progoni pojačali u tom kraju, Julijan je zarobljen zajedno sa svima koji su živjeli s njim. Pred dužnosnikom, koji je trebao izreći smrtnu kaznu, sveti Julijan je proglasio: “Bog pomaže onima koji su njegovi prijatelji, a Krist Isus, koji je mnogo važniji i moćniji od cara, dat će mi snagu i hrabrost da izdržim muke.”

Sveti Julijan je osuđen na smrt, ali je prvo morao biti bičevan. Jedan od njegovih krvnika, dok je povlačio bič, ranio se željeznim zrnom biča u oko. U tom trenutku svetac je zamolio Boga da ozdravi tog čovjeka i tako se i dogodilo: dogodilo se čudo pred očima svih prisutnih.

“Klanjam se samo i isključivo Bogu nebeskome”, povikao je u tom trenutku sveti Julijan. Krvnici su tada započeli s njegovim pogubljenjem tako što su mu zapravo odsjekli glavu. Jedan od njih, po imenu Celzo, sin Markijanov, obratio se Kristu, zadivljen hrabrošću i smirenošću koju je pokazao mučenik. Ti su se događaji dogodili oko 304. godine. Sveta Bazilisa je neko vrijeme nadživjela svog muža dok nije umrla prirodnom smrću.

Julijan i Bazilisa bili su jako štovani u srednjem vijeku (od osmog stoljeća nadalje). Obično im je spomendan 9. siječnja, iako je prema Martyrologium Hieronymianum (Martirologiju sv. Jeronima) stvarni datum bio 6., odnosno tri dana prije. Najnovija reforma Rimskog martirologija stavlja njihov liturgijski spomendan također na 6. siječnja. No, prema tradiciji, među vjernicima još uvijek prevladava 9. siječnja.

Kako biste saznali više o ova dva sveca, slijedite ovu poveznicu Novi Advent u Katoličkoj enciklopediji.

Ova priča je prvi put objavljen od strane ACI Prensa, CNA-ovog partnera za vijesti na španjolskom jeziku. Preveo ga je i prilagodio CNA.

ACI Prensa

ACI Prensa je sestrinska agencija Katoličke novinske agencije, koju je 1980. godine u Limi, Peru, osnovao vlč. Adalbert Marie Mohm (†1986.). 1997. ACI Prensa pokrenula je web stranicu www.aciprensa.com, koji je najveći i najposjećeniji internetski izvor katoličkih vijesti na španjolskom jeziku. 2014. god. Televizijska mreža vječne riječi (EWTN) kupila Katoličku novinsku agenciju i ACI Prensa. Od spajanja, CNA i ACI Prensa su proširili svoju distribucijsku platformu. Sada je to usluga EWTN News Inc.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Od borbe s ljutnjom do puta milosrđa, sveti Franjo Saleški uzor je svima nama

Katoličke vijesti

Otete časne sestre s Haitija oslobođene usred kontinuiranog nasilja bandi

Katoličke vijesti

Papa Franjo na blagdan Gospe Lurdske: Crkva je blizu svima koji su bolesni i nemoćni

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti