Don Boscov nasljednik: Mladi trebaju blagost i ljubav da bi ostvarili svoje snove
Svijet

Don Boscov nasljednik: Mladi trebaju blagost i ljubav da bi ostvarili svoje snove

Osoblje ACI Prensa, 9. siječnja 2024. / 08:00

Kardinal Ángel Fernández Artime, 10. nasljednik don Bosca na mjestu velikog predstojnika salezijanaca, nedavno je objavio videoporuku u kojoj potiče na njegovanje snova mladih, ali „ne udarcima“, baš kao što je sam Krist tražio od svetog utemeljitelja salezijanaca.

Godine 2024. Salezijanska obitelj slavi 200. obljetnicu sv. san koju je sveti Ivan Bosco imao kad je imao 9 godina. Svetac je rekao da je vidio sebe okruženog dječacima koji su se smijali i igrali. Kad je nekolicina pohulila, mali je Ivan nasrnuo na njih da ih udari i spriječi ih da vrijeđaju Boga.

Odjednom se Krist pojavio i rekao mu: “Ne udarcima, nego blagošću i milosrđem.” Mali Ivan je inzistirao da mu osoba koja mu se obraća kaže njegovo ime i Gospodin ga je upoznao sa svojom majkom, koja mu je pokazala da su se dječaci pretvorili u divlje životinje, a zatim u janjce. Na kraju mu je Djevica rekla: “S vremenom ćeš sve razumjeti.”

U tom je kontekstu španjolski kardinal predstavio temu za ovogodišnje razmišljanje, tradicionalno poznatu u salezijanskom svijetu kao „dar“, koja kaže: „San koji vas tjera da sanjate. Srce koje ‘vukove’ pretvara u ‘janjad’.”

Njegovu poruku don Boscov nasljednik istaknuo je da je “svaka osoba san Božji”, istaknuvši da će tajna osobne sreće biti “otkrivanje podudarnosti i susreta između ta dva sna: našeg i Božjeg”.

Veliki predstojnik salezijanaca pojasnio je da je za razumijevanje Božjeg sna u sebi potrebno shvatiti da nam je On darovao život jer nas ljubi.

„Moramo dakle vjerovati da naš Bog želi učiniti velike stvari u svakome od nas! Svi smo mi dragocjeni, od velike vrijednosti, jer bez svakoga od nas postoji nešto što se ne može, ljudi koje samo ja mogu voljeti, riječi koje samo ja mogu reći, trenuci koje samo ja mogu podijeliti”, rekao je.

U videu (kliknite na postavke i titlove dok ne dođete do engleske opcije) predstavljanja “poklona” primijetio je da su mladi pod utjecajem snova drugih, bilo roditelja, prijatelja, bandi ili društvenih trendova. Stoga je poručio kako je potrebno “s mladima sami istraživati ​​svoje snove”.

Video je također istaknuo da “ono što izgleda kao san nije uvijek san”, kao što su ovisnosti, kriminal, dječji rad, terorizam i seksualno ropstvo. Stoga je važno pratiti mlade, biti uz njih, ponuditi im alternativu i pomoći im da naprave pravi izbor.

Ne udarcima

Fernández Artime, koji je u veljači 2023. razgovarao s ACI Prensa, CNA-ovim partnerom za vijesti na španjolskom jeziku, kao i sa španjolskim izdanjem EWTN News o obrani ljudskih prava, naglasio je da “ne udarcima” znači “svjesno se boriti, bez ikakvih isprika , sve vrste nasilja.”

Među glavnim vrstama nasilja koje je opisao su fizičko nasilje, psihičko i verbalno nasilje, emocionalno-seksualno nasilje, ekonomsko nasilje, cyberbullying i socijalna isključenost.

Don Boscov nasljednik, koji će sredinom 2024. dati ostavku na mjesto glavnog rektora jer ga je papa Franjo prošle godine proglasio kardinalom, zaključio je svoj posljednji video “dara” ističući da je “vrijeme za hodanje, vrijeme za san, transformirati svijet počevši od mladih, vrijeme je za izgradnju vječnosti.”

Ova priča je prvi put objavljen od strane ACI Prensa, CNA-ovog partnera za vijesti na španjolskom jeziku. Preveo ga je i prilagodio CNA.

Abel Camasca

Abel Camasca je novinar ACI Prensa. Rođen je u Piscu u Peruu, a studirao je komunikacije na Sveučilištu u Limi. Nekoliko godina bio je producent TV programa EWTN Noticias na španjolskom i odgovoran za radio emisiju Más que noticias na Radio Católica Mundial. Član je Salezijanske obitelji.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Evangelizacija interneta je stvarnost koju Crkva treba ozbiljno shvatiti – Vatican News

Katoličke vijesti

Nadbiskup Canterburyja slavi anglikansku liturgiju u katoličkoj bazilici u Rimu

Katoličke vijesti

Dvadeset katoličkih misionara ubijeno 2023. – Vatican News

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti