Grčka je postala prva pravoslavna kršćanska zemlja koja je legalizirala istospolne brakove
Svijet

Grčka je postala prva pravoslavna kršćanska zemlja koja je legalizirala istospolne brakove

Osoblje CNA, 16. veljače 2024. / 15:00 sati

Grčka je ovaj tjedan legalizirala istospolne brakove na nacionalnoj razini, postavši prva službeno pravoslavna kršćanska zemlja koja je to učinila.

Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis rekao je u četvrtak na društvenim mrežama da je mjera prošla Helenski parlament i da je Grčka “ponosna što je postala 16 [European Union] država koja će ozakoniti bračnu jednakost.”

“Ovo je prekretnica za ljudska prava, koja odražava današnju Grčku — naprednu i demokratsku zemlju, strastveno predanu europskim vrijednostima”, rekao je Mitsotakis.

Glasovanje je prošlo: od večeras, Grčka je ponosna što je postala 16. zemlja EU koja je propisala jednakost brakova. Ovo je prekretnica za ljudska prava, koja odražava današnju Grčku – naprednu i demokratsku zemlju, strastveno predanu europskim vrijednostima.

— premijer GR (@premijerGR) 15. veljače 2024

Nešto više od većine zastupnika – 176 od 300 – glasovalo je za tu mjeru, dok ju je 76 odbacilo. Još nekoliko desetaka nije bilo nazočno, a dva su zastupnika bila suzdržana.

Grčka je prva zemlja s pravoslavljem kao službenom vjerom koja priznaje istospolne brakove. Zakon također dopušta istospolnim parovima posvajanje djece.

Država je već godinama proširila neka prava na istospolne parove koji žive u izvanbračnoj zajednici, poput naknada za zapošljavanje.

Grčki ustav propisuje da je “prevladavajuća religija u Grčkoj istočna pravoslavna crkva Krista”.

“Pravoslavna Crkva Grčke, priznajući Gospodina našega Isusa Krista svojom glavom, nerazdvojno je sjedinjena u nauku s Velikom Crkvom Kristovom u Carigradu,” kaže ustav, “i sa svakom drugom Crkvom Kristovom iste doktrine, držeći se nepokolebljivo , kao što to čine, svete apostolske i sinodalne kanone i svete tradicije.”

Sveti sinod Grčke crkve ranije je istupio protiv predloženog zakona, rekavši u Izjava prošlog mjeseca da “dvojnost spolova i njihova komplementarnost nisu društvene izmišljotine, već dolaze od Boga”.

“Kršćanska ženidba nije običan zajednički život, nego sveti sakrament, po kojemu se Božja milost udjeljuje zajedništvu između muškarca i žene u cilju njihova zajedničkog puta u teologiju”, ističe Sinoda.

“Očito je da država donosi zakone”, istaknuo je sinod, “ali ovaj parametar ne lišava Crkvu slobode govora, niti oslobađa Crkvu dužnosti informiranja vjernika.”

Glasanjem Grčke 21 europska država službeno priznaje istospolne brakove, dok još nekoliko njih priznaje neki oblik istospolne zajednice.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Nigerija: Više od 140 ljudi ubijeno u napadima na Badnjak na udaljena sela

Katoličke vijesti

Južni Sudan: Gdje su fra Luka i njegov vozač?

Katoličke vijesti

Brazilski biskupi zabrinuti su zbog sve većeg broja zemljišnih sporova pod Lulinom vladom

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti