Odbjegli katolički svećenik Alex Crow sada je laiciziran, kaže Mobilna nadbiskupija
Svijet

Odbjegli katolički svećenik Alex Crow sada je laiciziran, kaže nadbiskupija Mobile

Katolički svećenik iz Alabame sada je u potpunosti vraćen u laičko stanje nekoliko mjeseci nakon što je pobjegao iz zemlje s nedavnom katoličkom maturanticom čiji su roditelji izrazili zabrinutost da ju je svećenik simpatizirao dok je još bila maloljetna.

Nadbiskupija Mobile objavila je u priopćenju od 5. siječnja da je “primila obavijest da je laicizacija Alexa Crowa završena, stupa na snagu odmah.

“Gospodin Crow je nekoć služio kao svećenik u nadbiskupiji, ali više nije član klera, što je pismom potvrdio naš Sveti Otac, papa Franjo”, stoji u priopćenju.

Nadbiskupija je priopćila da je “Crow pokrenuo postupak vlastite laicizacije” prije isteka šestomjesečnog razdoblja čekanja koje kanonsko pravo zahtijeva za biskupe koji žele izravno pokrenuti laicizaciju svećenika. Nadbiskupija je napomenula da svećenik u svakom trenutku može zatražiti laicizaciju.

“To je sada odobreno. Crow više nije član svećenstva, niti ima bilo kakve privilegije ili odgovornosti svećeništva”, rekla je nadbiskupija u svom priopćenju. “Ova odluka pape Franje je konačna. Nema žalbe.”

Bivši svećenik je 20. studenoga civilno vjenčao 18-godišnju Taylor Victoriju Harrison, maturanticu katoličke srednje škole McGill-Toolen u lipnju 2023. s kojom je putovao u Italiju u srpnju 2023. nakon što je iznenada napustio svoj zadatak župnog vikara u Župi Corpus Christi u Mobileu, Alabama.

Crow, 30, zaređen je za svećenika tek dvije godine, a poznato je da je često govorio o temi demona i egzorcizma – području koje je proučavao tijekom formacije u sjemeništu.

Prema vjenčanom listu, Harrison je u lipnju napunio 18 godina.

Crow i Harrison podnijeli su ovjereni vjenčani list Alabame 20. studenoga pri sudu za ostavinu okruga Mobile u Alabami, nakon što su se vratili u SAD nakon boravka u nekoliko Airbnb nekretnina u San Gimignanu, slikovitom srednjovjekovnom gradiću blizu Firence u Italiji, koji je popularan među turista.

Nadbiskup Thomas J. Rodi suspendirao je Crowove svećeničke ovlasti krajem srpnja i ponovio u naknadnoj izjavi da Crow više ne može služiti, predstavljati se ili oblačiti kao svećenik.

Osim toga, nadbiskupija je obavijestila civilne vlasti o Crowovom odlasku iz, kako je u raznim izjavama izdanim od srpnja 2023., nazvala “preobiljem opreza”.

Iako je mlada žena imala 18 godina u vrijeme putovanja, njezina je obitelj više puta izrazila ozbiljnu zabrinutost da se njihova kćer previše druži s 30-godišnjim Crowom, koji je pohađao školu od 2007. do 2011. i pružao pastoralnu službu učenicima — iako je škola i njezini dužnosnici zanijekala da je službeno zaposlen ili da je ikad išao na školske izlete ili odmore.

Pokrenute su četiri istrage o odlasku Crowa i mlade žene, s Uredom šerifa okruga Mobile, okružnim tužilaštvom okruga Mobile, nadbiskupijom i obitelji mlade žene, koju zastupa odvjetnica Christine Hernandez, a svi su nastojali provjeriti je li Crow nagovarao mladu ženu na nešto više. I šerifov ured i okružni tužitelj zatvorili su istragu bez podizanja optužnice, navodeći nedostatak prihvatljivih dokaza unatoč opsežnim razgovorima s mogućim svjedocima.

“Unatoč nedostatku kaznenih prijava, nadbiskup je u kolovozu rekao da ne vidi način da se Crow vrati u svećeništvo, s obzirom na njegovo skandalozno ponašanje”, rekla je nadbiskupija u svom priopćenju od 5. siječnja.

U pismu za Valentinovo napisanom prije odlaska, kada je Harrisonu bilo 17 godina, Crow se maloljetnici (u to vrijeme) opisao kao “oženjen” njome.

“Volim te i zahvaljujem Isusu na tebi svaki dan. Učinila si moj život astronomski kompliciranijim i nevjerojatno boljim u isto vrijeme. Ti si njegov dar meni”, napisao je Crow u pismu koje je objavio okružni šerifov ured. “Sada smo zaljubljeni i vjenčani smo! Nikad prije nisam bio zaljubljen (i nikad nisam bio u braku, očito!), i nikada nisam osjećao ništa od osjećaja koje gajim prema tebi, prema bilo kome ikada, u cijelom svom životu. Obećavam da ću te voljeti apsolutno najbolje što mogu, svaki dan.”

Rukom napisano pismo je ukazivalo na to da svećenik planira da on i Harrison budu u Italiji zajedno “s našom obitelji” i da imaju “mnogo divnih i normalnih dana zaljubljenih”.

OSV News čeka odgovore na zahtjeve Crowa i Hernandeza za komentar.

Nadbiskupija je u svom priopćenju rekla da je zahvalna na odluci pape Franje, “koju su željele sve strane”.

“Molim se da ova odluka bude još jedan način na koji svi možemo krenuti prema miru nakon ovih uznemirujućih događaja”, rekao je Rodi u izjavi. “Nastavljam se moliti za Božju milost da donese iscjeljenje za sve.”

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Biskupija Camden, NJ, osniva zakladu vrijednu 87,5 milijuna dolara za žrtve zlostavljanja u rješavanju bankrota

Katoličke vijesti

10 načina da obnovite svoj život u Kristu ove korizme

Katoličke vijesti

Sukobi Hezbollaha i Izraela raselili su tisuće kršćana u južnom Libanonu – Vatican News

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti