Mitropolit Daniil izabran za bugarskog patrijarha – Vatican News
Svijet

Mitropolit Daniil izabran za bugarskog patrijarha – Vatican News

Bugarska pravoslavna crkva izabrala je 52-godišnjeg mitropolita Vidina, Danila, za svog novog patrijarha i mitropolita Sofije koji će naslijediti pokojnog Neofita.

Piše Vatican News

Vidinski mitropolit Danilo novi je patrijarh Bugarske pravoslavne crkve. Izabrao ga je 30. lipnja Patrijaršijski izborni crkveni sabor, tijelo koje predstavlja bugarsko pravoslavno svećenstvo i laike.

Danilo je četvrti patrijarh autokefalne Crkve i nasljeđuje pokojnog Neofita, koji je preminuo 13. ožujka 2024. u 78. godini života, nakon što je 11 godina vodio Crkvu.

U tijesnom drugom krugu glasovanja, Daniil je dobio 69 glasova protiv mitropolita Vratsa Grigorija, kojeg je podržalo 66 delegata. S 52 godine bio je najmlađi na popisu od tri kandidata predstavljenom izaslanicima 20. lipnja, na kojem je prvotno bio mitropolit lovečki Gavriil. Potonji je u prvom krugu osvojio samo 19 glasova od 138, čime je ispao iz izbora. Za izbor patrijarha potrebna je dvotrećinska većina, nakon čega je održan drugi krug.

Ceremonija ustoličenja patrijarha Danila

Ceremonija ustoličenja patrijarha Danila

Ceremonija ustoličenja

Nakon službene objave njegova izbora, procesija je ispratila novog patrijarha od sjedišta Svetog sinoda do sofijske katedrale, gdje je ustoličen u svečanoj ceremoniji kojoj su nazočili i drugi predstavnici Pravoslavne crkve, uključujući, po prvi put, ekumenskog patrijarha od Carigrada Bartolomej I.

Nazočili su i predstavnici drugih kršćanskih i vjerskih denominacija, uključujući kardinala Kurta Kocha, prefekta vatikanskog Dikasterija za promicanje jedinstva kršćana, u pratnji fra. Jaromír Zádrapa, službenik istočnog odjela istog dikasterija i apostolski nuncij, monsinjor Luciano Suriani. Nazočni su bili i bugarski predsjednik Rumen Radev i kralj Simeon.

Tijekom obreda novi je patrijarh primio razne insignije novoga dostojanstva. Na kraju obreda, patrijarh je u pratnji mitropolita stupio na prijestolje, glasno izgovorivši tri puta formulu “dostojan” koju je ponovio cijeli sabor.

Još jedan trenutak ceremonije

Još jedan trenutak ceremonije

Tko je patrijarh Daniil

Patrijarh Daniil, rođen je kao Atanas Triandafilov Nikolov 2. ožujka 1972. u Smolyanu. Godine 1996. upisao je englesku filologiju na Sveučilištu u Sofiji prije nego što je godinu dana kasnije prešao na Teološki fakultet Sveučilišta. Zamonašio se 1999., a diplomirao teologiju 2002. godine.

Godine 2004. poslan je u samostan Rozhen gdje je zaređen za svećenika, a 2006. imenovan je arhimandritom (ur. poglavarom samostana u istočnim Crkvama). Daniil je posvećen za biskupa 2008. godine i imenovan je vikarom Nevrokopske mitropolije, pravoslavne nadbiskupije sa sjedištem u južnobugarskom gradu Gotse Delchevu. Dvije godine kasnije imenovan je vikarom pravoslavne mitropolije Sjedinjenih Država, Kanade i Australije. Izabran je za mitropolita vidinskog 4. februara 2018. godine.

Hvala vam što ste pročitali naš članak. Možete biti u toku pretplatom na naš dnevni bilten. Samo kliknite ovdje

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Američki i meksički biskupi iznose prijedloge za pomoć migrantima

Katoličke vijesti

Božić 2023.: U Isusu vidimo tko smo pozvani biti – Vatican News

Katoličke vijesti

Usred uhićenja indijskih svećenika i časnih sestara, biskup poziva na ‘juriš na nebo’

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti