Navodeći bronhitis, papa skratio govor: ‘Ne mogu dobro govoriti’
Kršćanski život

Navodeći bronhitis, papa skratio govor: ‘Ne mogu dobro govoriti’

Papa Franjo odbio je pročitati svoje pripremljene primjedbe tijekom audijencije s katoličkim komunikatorima iz Francuske, rekavši da ima bronhitis i da “ne može dobro govoriti”.

“Želio bih pročitati cijeli govor, ali imam problem; imam malo bronhitisa i ne mogu dobro govoriti”, rekao je papa predstavnicima biskupija, vjerskih zajednica, župa i drugih katoličkih skupina u Francuskoj. tijekom sastanka u Vatikanu 12. siječnja.

Umjesto toga, pitao je može li grupi dati kopije svog govora jer “jako mi je teško govoriti.”

Franjo je imao sedam susreta s pojedincima i skupinama prije audijencije s predstavnicima komunikacija. Pročitao je cijele svoje govore na druga dva sastanka s velikim grupama i čak dodao svoje pripremljene primjedbe na njih.

Zbog bronhijalne infekcije, papa je otkazao planirani put u Dubai, Ujedinjeni Arapski Emirati, od 1. do 3. prosinca i dao je pomoćnicima da mu čitaju govore u nekoliko navrata u prvim tjednima prosinca.

Ipak, Franjo je čitao svoje propovijedi i molitve bez jasnih znakova poteškoća tijekom liturgija za Božić i Novu godinu. Vatikan je 9. siječnja objavio da će Papa slaviti četiri javne liturgije u ostatku siječnja i veljače, uključujući kanonizaciju jedne argentinske redovnice.

Premda nije čitao iz svog govora, Papa je zahvalio predstavnicima komunikacija na njihovom radu jer “nije lako komunicirati”.

“Prvo što čovjek radi je komunikacija”, rekao je. “Od Adama, kad je vidio Evu, komunicirao je. Komunicirati je najljudskija stvar koja postoji.”

U pripremljenom tekstu Franjo je napisao da komunikacija u Katoličkoj crkvi ne bi trebala biti marketing ili propaganda, već dijeljenje pričesti s Isusom Kristom.

Komunikacije su, napisao je, “velika misija u svijetu tako hiperpovezanom i bombardiranom vijestima”.

“Danas je izazov dobre komunikacije složeniji nego ikad”, napisao je, te postoji rizik da se komunikaciji pristupi sa “svjetovnim mentalitetom” opsjednutim kontrolom, moći i uspjehom.

Za one u crkvi, naglasio je da komunikacija nije marketing, propaganda ili “skrivanje iza slogana ili fraza”.

“To znači dijeliti kršćansko tumačenje događaja; to ne znači predati se kulturi agresije i omalovažavanja”, napisao je. “To je izgraditi mrežu dijeljenja dobrog, istinitog i lijepog sačinjenu od iskrenih odnosa.”

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Aktivno i zimi » Tekstovi

Katoličke vijesti

Najava: Druga javna tribina u okviru projekta “Mladi i demokracija” na temu “Kultura poricanja”

Katoličke vijesti

Pogled izbliza u sinodalni misterij

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti