Papa Franjo imenovao glavnog izvjestitelja Dikasterija za kauze svetaca
Biskupska konferencija BiH

Papa Franjo imenovao glavnog izvjestitelja Dikasterija za kauze svetaca

Sveti otac Franjo imenovao je na spomendan sv. Hilarija, u subotu 13. siječnja 2024., o. Angela Romana glavnim izvjestiteljem Dikasterija za kauze svetaca, izvijestio je Tiskovni ured Svete Stolice.

O. Romano je glavni koordinator Misijskog bratstva sv. Egidija, te član Povjerenstva za nove mučenike – svjedoke vjere pri Dikasteriju za kauze svetaca, koje je Papa ustanovio u srpnju 2023. godine.

Na službi generalnog izvjestitelja naslijedit će o. Vincenza Criscuola, OFM Cap.

Kako piše na stranici Centra za religiju, mir i svjetske poslove „Berkley“ Sveučilišta u Georgetownu, o. Romano za svećenika je zaređen 1994. Obnaša službu rektora bazilike sv. Bartolomeja – memorijalne crkve novih mučenika 20. i 21. stoljeća u Rimu, naslovne crkve kardinala Blasea Josepha Cupicha, o kojoj skrbi Zajednica sv. Egidija.

O. Romano u zajednici je zadužen za mirotvorne inicijative, posebice u zapadnoj Africi i području Afričkih velikih jezera. Godine 2012. sudjelovao je u pregovorima za oslobađanje osmorice vojnika u Senegalu, koje su oteli pobunjeni separatisti.

Također, na Papinskom sveučilištu Urbaniana predaje suvremenu povijest. Političke znanosti studirao je na Sveučilištu Sapienza u Rimu, licencijat iz teologije postigao je na Papinskom sveučilištu Gregoriana te doktorat iz povijesti Crkve na Katoličkom sveučilištu Presvetog Srca u Milanu. (kta/ika)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Proslavljen patron Doma „Sveti Josip“ u Vitezu

Katoličke vijesti

Obredi muke Gospodnje u mostarskoj katedrali

Katoličke vijesti

Nadbiskup Gallagher u Lurdu o papinskoj diplomaciji

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti